V rokerskem placu sred' Cel'a: "Mi smo Klon s Kocenoveeee!"

Saša Britovšek Saša Britovšek
12.11.2023 02:00

Gregor Videc, pevec celjske skupine Klon, si na koncertih običajno da duška na koncertih, ko naznani kdo so in od kod prihajajo. Rokerski plac v atriju starih mestnih stavb ima namreč hudo zgodovino

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klon v svojem placu prireja tudi koncerte.
Klon

Ko je celjski rock band Klon izdal albumom Odklon, je dal vedeti, da v svojem prvencu iz leta 2020 niso postregli z najboljšim, kar znajo in zmorejo. Servirali so namreč dodelano zvočno podobo, nekoliko trše ritme in predvsem dogodek, o katerem se je po Celju še dolgo govorilo. Nov album so namreč pospremili s koncertom za frende - in to kar v svojem placu za vaje v središču mesta v Kocenovi, ki velja za ulico (skoraj) brez tišine. "Mi smo Klon s Kocenoveeee!" To je odrski pozdrav, ob katerem si pevec benda Gregor Videc običajno da duška na koncertih. Tisti, ki jim je celjska rock scena blizu, seveda vedo, za kaj gre - in kje to je. Plac v atriju starih mestnih stavb ima namreč zgodovino, in to hudo zgodovino.

Gregor Videc prizna, da so včasih fantje v Kocenovi skorajda živeli.
Saša Britovšek

Kaj je s tisto garažo z atrijem

"Pred dvajsetimi leti ... a je že toliko časa mimo?! ... smo z bendom Multiball, ki še vedno velja za enega legendarnih celjskih punk-rock bendov, iskali nov plac za vaje. Že res, da smo imeli super prostor v Gregorčičevi, a s časom se nam ni zdel več primeren, varen, s pomanjkljivo infrastrukturo in 'čudnimi' obiskovalci. Skratka, tam se nismo več dobro počutili. Zavzeto smo se lotili iskanja. V tistem obdobju sem bil obseden s filmi in sem vsak dan zahajal v videoteko L v Kocenovi ulici, si sposojal filme - in tam mi je v oči padla sosednja garaža za velikimi železnimi vrati. Beseda, dve za izposojevalnim pultom z Ludvikom in kmalu smo bili blizu 'novemu domu benda'," se spominja Videc. In tudi tega, kako so se nato polni entuziazma lotili obnove stare garaže s simpatičnim atrijem; izolirali so stene, privlekli odslužene preproge iz celjskega sejmišča, uredili ambientalno osvetljavo, sestavili oder, pozabili pa niso niti na kavč in hladilnik. Multiball so dobili prijetno zatočišče in postali pravi garažni bend. Prostor je bil primeren celo za občasna snemanja, tako so za ploščo Endless journey posneli bobne. Ustvarjalno obdobje Multiballa, ki je medtem s svojo punk rock muziko gostoval na odrih tako slovenske scene kot tudi vsaj dvestokrat v tujini, se je izteklo 2015. In za nekaj časa je bila Kocenova plac za interne špile, ko se je fantom zahotelo igrati svojo muziko za dušo.

Časovna kapsula navdiha in nova pot

"Čeprav včasih tam ni bilo nikogar več mesecev, se je vsakič znova, ko si vstopil, odprla časovna kapsula. Na stenah je na stare čase opominjal velik kolaž fotografij, ki smo jih uporabili na razstavi ob petnajsti obletnici benda. V glavah se nam je nekaterim motala misel, da bo spet treba nekaj narediti in pognati glasbeno kolesje. Vzel sem stvari v svoje roke, poklical sem Gorana, ujela sva še Urbana, on pa Luko, in leta 2018 je nastal Klon," se Videc zadovoljno nasmehne nad spomini, kako so ponovno oživili svoj plac in začeli ustvarjati novo ploščo, ki so jo lansirali med ljubitelje dobrega rocka leta 2020.

"Kar naprej, tukaj se skriva naš plac v Kocenovi ulici," nas povabi Gregor Videc.
Saša Britovšek

Gregor Videc, Urban Krč, Goran Koražija in Luka Vinko so danes Klon. V teh dneh so iz svojega glasbenega doma v Kocenovi natovorili opremo benda v kombi in šli na turnejo In Your Face Tour, skupaj z zasedbama The Black Proteus in Xskull8. Po Brežicah (v petek) jih v soboto, 11. novembra, čaka celjski Mladinski center in 17. novembra mariborski nastop v klubu MC v Pekarni. Tisti, ki spremljajo njihovo muziko, že pričakujejo najbolj znane skladbe, kot so Fejk, Tvoja igra, Tvoj moment, Sladka mala zver, Nazaj, Dlan v dlan, Sistemski heroj in Osamljeni volk. V slednjem komadu so v goste povabili someščana Toneta Kregarja iz zasedbe Mi2, ki je s svojim prepoznavnim vokalom dodatno obogatil pesem o razočaranju nad današnjimi časi, ko revolucije ni na spregledu.

Vmes pa se ti zgodi lajf

Pa je bilo takrat, ko so Multiball igrali po Avstriji, Nemčiji in Angliji, zanje tudi donosno, ne le adrenalina polno obdobje? Kitarist in vokalist se spet nasmehne: "Ah, kje?! Iz rok v usta. Ko si mlad, ti odgovarja vse, samo da igraš in da se dogaja. Potem pa se ti zgodi lajf, takšen ali drugačen ... Spregledaš, da sicer to lahko počneš, a boš zgolj v glasbi životaril. Ampak imam pa zelo lepe spomine!"

Kavč, kitare in stenski foto arhiv so včasih navdih za nove glasbene ideje.
Saša Britovšek

Danes četverica Gregor, Urban, Goran in Luka svoj plac delijo s še nekaj zasedbami, ponudijo ga celo mladim vzhajajočim bendom. Garaža je postala tudi neke vrste "moški plac", kjer se fantje družijo, si dajo duška na svojih instrumentih, debatirajo in se umaknejo pred zunanjim svetom. "Včasih smo pa tukaj res skorajda živeli in uživali v tem. Poleti smo v atriju imeli piknike, dišalo je po hrani, celo namakali smo se v napihljivem bazenu. No, kot rečeno, tudi koncert smo že organizirali v tem našem placu. In da ne pozabim, vmes smo tukaj ustvarili našo aktualno ploščo Odklon in jo posneli v sosednji stavbi, kjer ima Urban mini studio. Prostor je mogoče videti tudi v nekaj kadrih videospota Sladka mala zver in v našem v triintridesetminutnem glasbenem filmu LIVE1."

Tako, to je plac v Kocenovi 4 s svojo dvajsetletno zgodovino, ki je svojevrstna znamenitost rokerskega Cel'a. A menda še zdaleč ni edina takšna zgodba mesta ob Savinji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta