Vadba pred smučanjem: Poskrbite za dobro telesno pripravljenost

Manuela Pendl
05.01.2020 05:03

Ste že kdaj pred smučarsko sezono pozabili pripraviti in servisirati smuči, preveriti, ali so vam smučarske hlače še prav, in očistiti smučarska očala? Kaj pa vaše telo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bele poljane vabijo na plano.
Epa

Ali kdaj pomislite na to, da bi morali na smučanje pripraviti tudi svoje telo? Dobro telesno pripravljeni boste še bolj uživali, saj boste lahko smučali dlje, ker bodo vaše mišice utrjene. Brezskrbno boste lahko presmučali dolge bele strmine ter se hkrati izognili bolečinam mišic nog in zmanjšali možnosti za morebitne poškodbe. Če ste že kdaj utrpeli kako smučarsko poškodbo, potem prav dobro veste, kako neprijetno je počivati, medtem ko se drugi zabavajo na snegu. Tisti, ki pa vas pri zimskih športih moti le to, da hitro postanete zadihani in morate veliko počivati, ker noge ne zmorejo napora, si najbrž tudi želite boljše telesne pripravljenosti, da ne bi več potrebovali toliko vmesnih postankov ob progi.
Med smučanjem so najbolj obremenjene mišice nog in stabilizatorji trupa, medtem ko so mišice rok in ramen veliko manj izkoriščene. Preden se odpravite na bele strmine, bi bilo dobro, da poskrbite za dobro telesno pripravljenost. Trening za povečanje mišične moči in vzdržljivosti je priporočljivo začeti vsaj dva do tri mesece pred prvim spustom po belih strminah. Če pred prvim smučanjem le dvakrat obiščete fitnes in greste enkrat na sprehod za 15 minut, to nikakor ne bo dovolj. Smučanje že samo po sebi zahteva precej dobro telesno pripravljenost, zato se ne zanašajte na to, da boste svojo slabo telesno pripravljenost izboljšali s smučanjem.
Če želite resnično uživati na smučanju, potem je nujno, da začnete nanj pripravljati telo prej. Poskrbeti morate, da bodo mišice navajene na podobne obremenitve, kot vas čakajo na smučarski progi. Mišice, ki so med smučanjem najbolj obremenjene, boste najbolje krepili s počepi, z izpadnimi koraki, iztegi in upogibi kolena ter z vajami za stabilizacijo mišic trupa (trebuh, hrbet). Za preprečevanje mišičnega neravnovesja je treba skrbeti tudi za krepitev mišic zgornjega dela telesa. Vsekakor pa ne smete pozabiti na raztezanje, ki izboljšuje splošno telesno gibljivost, s čimer zmanjšujete tudi možnosti za morebitne poškodbe.

Dobro pripravljeni na sneg?
Profimedia

Vadbeni načrt

Vaje lahko izvajajte v predstavljenem vrstnem redu ali pa jih poljubno dodajajte v svoj vadbeni program. Glede na svojo trenutno telesno pripravljenost izvedite od 8 do 15 ponovitev v dveh ali treh serijah. Vsako ponovitev izvajajte s pravilno tehniko. Nobena vaja vam ne sme povzročati nelagodja ali bolečin; če se to vseeno zgodi, se o pravilnem izvajanju vaje posvetujte z osebnim trenerjem oziroma inštruktorjem fitnesa, ki bo preveril tehniko izvedbe oziroma vam predlagal kako drugo različico.

Ogrevanje

Preden začnete telesne vaje in povečate napor, se dobro ogrejte. Najbolje je začeti z lahkotno hojo in jo sčasoma stopnjujte do teka, pri čemer kolena dvigujte vedno više. Dodajte gibanje rok, kot so kroženje z rameni, dvigi in spusti ramen pa tudi rok v celoti. Če program izvajate v kakem fitnes centru, lahko približno 10 do 15 minut časa namenite dejavnostim na kardionapravah (tekalna proga, kolo, steper …). Ogrevanje končajte z dinamičnim raztezanjem vseh večjih mišičnih skupin. Vsak položaj zadržite približno 10 do 15 sekund.

Ohlajanje

Vadbo zaključite s sproščanjem in raztezanjem. Vsak razteg zadržite približno 15 do 20 sekund in v njem vztrajajte brez zibanja, tako da čutite v raztezni mišici le blago napetost in ne bolečine. Nato za trenutek sprostite telo in razteg ponovite še enkrat. Najbolje, da raztege izvajate sede ali leže na tleh in tako poskrbite še za dodatno sprostitev po vadbi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta