Večno lepa črno-bela poigravanja

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
07.07.2024 07:00

Za poslovni pogovor, popoldansko pohajkovanje po mestu ali večerno druženje ob svečah. S črno-belo kombinacijo boste vedno pustili močan vtis

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Črno-bela drama na Chanelovi pariški reviji, kjer so predstavili kolekcijo za prihajajočo jesen
Profimedia

Bela barva simbolizira jasnost. Barva snega je barva nedolžnosti in čistosti, ne nazadnje se tudi neveste odevajo v belo. Je večno modna barva, izžareva prosojnost in plemenitost ter priča o čisti in občutljivi osebnosti. Belo stanovanje je svetlo, vendar preveč beline deluje bolnišnično in sterilno. Zato je priporočljivo, da bele stene popestrimo s slikami ali rastlinami. Telo se na belo odziva pozitivno, saj so v njej združene vse barve. Črna barva zanika. Številne kulture jo označujejo z negativnim predznakom, je barva žalovanja in podzemnega. V črno oblečene osebe se želijo distancirati, vendar kljub vsemu delovati zanimivo. V stanovanju črna deluje mračno in dušeče. Zaradi tega v črno ne barvajte večjih površin, temveč z njo popestrite malenkosti, denimo okvirje slik. Nasploh s črno previdno! Barva namreč paralizira, odvaja energijo in lahko okrepi depresivna stanja. Samo dve barvi, ki po mnenju nekaterih to sploh nista, pa toliko zgodb. Kaj šele, če pripeljemo še na modni teren.

Poigravanje s črnimi črtami popestri belo modno kombinacijo in pusti močan vtis.
Profimedia

Že res, da je poletje večinoma polno barv in zavito v nešteto odtenkov, ki nas bodo še zlasti letos vabili v svoj objem, a če želite modno stopati v korak, se ob vabljivih barvah nikar ne odrecite klasični črno-beli. Ne le da ostaja večno elegantna, velikokrat vas kombinacija teh dveh barv lahko reši iz zagate. Še posebno takrat, ko dvomite, kaj bi oblekli za poslovni pogovor, popoldansko pohajkovanje po mestu ali večerno druženje ob svečah. Oblačila v beli in črni barvi so večen modni kos in ob brezčasnih modnih vzorcih lahko mirno rečemo, da nas črno-bela kombinacija, ki ji tako radi sledijo modni snovalci, vselej navdušuje. Pa nikar ne pretiravajte z dodatki, saj jih ti barvi načeloma ne potrebujeta, tako kot drugih barv ne.

Belina, ki jo dramatično razbije le strateško nameščena črna pentlja. Jasno, Chanel
Profimedia

Moški na ženskah obožujejo črno barvo, tudi pod oblačili

Bela barva je "must have" in vsako poletje "in", saj je tako kot njena sestrica črna enostavno brezčasna. Četudi ju je v letošnji kolekciji za odtenek manj, saj prevladujejo predvsem živahne barve in pasteli, ni dvoma, da imata bela in črna barva poseben čar: lahko ju kombiniramo na sto in en način. Črno-bela kombinacija že dolgo velja za brezčasno klasiko, ki je vedno modna. Že res, da se modni kreatorji kakšno sezono bolj za pokušino kot zares navdušujejo nad črno-belimi kombinacijami, a črno-beli svet bolj ali manj vsako sezono zavzame modno sceno. Črtasti zaporniški vzorci, različni materiali v kombinaciji z usnjem, pepita vzorci, prosojne tkanine ali le črn gumb na beli obleki bodo tudi letos poskrbeli, da črno-bela kombinacija ne bo dolgočasna. Še več: zagotovo boste z njo opaženi. Prav kontrast med črno in belo je tisti, ki odraža izjemno eleganco in šik, ki je primeren za vsako žensko. Stilisti pravijo, da črna zabriše obline, če jih je preveč, bela pa poskrbi, da zasije polt. Poskrbite torej za to, da boste barvi, ki se tako privlačita, uporabili v dobro sebi.

V vsaki omari naj bi se našel kakšen kos v črni in beli barvi. Modni poznavalci priporočajo nekaj modnih kosov, med katerimi ne smejo manjkati črn in bel blazer, črne in bele hlače, večna bela srajca, kakšen bel ali črn šal, črna ali bela ali črno-bela potiskana tunika in - saj veste - nepogrešljiva mala črna obleka. Če si boste omislili še belo in črno ogrlico, vam idej za dan, ko se boste želeli oviti v črno-belo eleganco, zagotovo ne bo manjkalo. Seveda pa črno-bela kombinacija še zdaleč ne pomeni samo črnega krila in bele bluze, ampak se lahko odločite tudi za nešteto črno-belih grafičnih potiskov ali pa črno-belih cvetličnih vzorcev. Verjemite, črno-bela kombinacija je lahko polna domišljije in še zdaleč ne dolgočasna, kot bi utegnil kdo misliti.

Prefinjena črna prosojnost in vintage retro hlače na modni reviji Armani Prive v Parizu
Profimedia

Ena izmed raziskav v Angliji je razkrila, da moški pri svoji izbranki nadvse obožujejo črno barvo. Zdi se jim klasična, sofisticirana in elegantna, pa tudi barva, v kateri si svojo spremljevalko želijo videti na zmenku. Obožujejo jo tudi na spodnjem perilu. V beli barvi, ki velja za barvo nedolžnosti in čistosti, izžareva tudi plemenitost, si želijo videti žensko, odeto od pet do glave, a ne marajo preveč prosojnih belih hlač, skozi katere se vidi spodnje perilo.

Črnino lahko belina razbije tudi v podobi cvetličnega vzorca, tako kot na kreaciji Elieja Saaba v Parizu.
Profimedia

Obleka, ki je definirala preprosto, a učinkovito eleganco

Ko govorimo o črni in modi, je jasno, kje bomo prej ali slej pristali. Pri najbolj znanem in kultnem modnem kosu. Mali črni obleki. Le malo je tudi tistih, ki ne bi vedeli, da je za malo črno obleko "kriva" Coco Chanel, prefinjena dama, ki ni zaslovela le z modnimi novostmi, ampak tudi s tem, da je ženske prepričala o neodvisnosti in jih osvobodila korzetov in drugih "zategnjenih" oblačil, ki so ovirala gibanje. Ko se ji je leta 1926 porodila zamisel zanjo, si najbrž niti v sanjah ni mogla predstavljati, da bo njena kreacija postala tako slavna in da bo že čez nekaj let postala sinonim za eleganco. Večno slavo ji je prinesla tudi Audrey Hepburn v filmu Zajtrk pri Tiffanyju. Naj spomnimo: za igralko je obleko ustvaril Hubert de Givenchy in le kdo se ne spomni znamenitega prizora, ko elegantna dama v črni oblekici izstopa iz taksija na Peti aveniji. Zasluge za univerzalno oblačilo, ki ga je kreirala Coco Chanel, danes pobirajo prav vsi modni kreatorji in različne blagovne znamke, saj velja za večno klasiko, ki nikoli ne gre iz mode. Še vedno velja za elegantno, preprosto in prilagodljivo oblačilo, ker pa jo lahko oblečemo tako za večerne kot za dnevne zabave ali obveznosti, mora biti njen kroj preprost in klasičen. Nekateri jo uporabljajo kot "dress code" za visoke zabave ali pa povsem običajne večere. Mala črna obleka se tako vselej pojavi na modnih stezah, čeprav jo največji modni oblikovalci ponujajo v novi preobleki. Vendar pa - črna barva in neskončna eleganca ostajata njen zaščitni znak, vse drugo je pridih sodobnosti. Ob vsem tem niti ne preseneča, da so mali črni obleki posvečene različne razstave. Razstava Little Black Dress je bila pred leti na ogled v Parizu, v Ameriškem centru umetnosti in kulture Mone Bismarck, v pariški vili, kjer je nekoč prebivala ameriška dama iz visoke družbe in modna ikona Mona Bismarck. Torej, če si je še niste, je zdaj zadnji čas, da si jo omislite. Malo črno obleko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta