Vedno bolj strmimo v zaslone. Kakšne posledice bo to pustilo pri otrocih?

NR
04.12.2022 01:00

Otroci po svetu od pandemije covida-19 pred zasloni preživijo za polovico več časa kot prej. Najbolj se je ta čas podaljšal pri otrocih, starih od 12 do 18 let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz malega zraste veliko.
Profimedia

Ali vaš otrok od pandemije covida-19 pred zasloni preživlja več časa? Če ste odgovorili pritrdilno, ali po vašem mnenju pred zasloni preživlja 20, 30 ali celo 50 odstotkov več časa kot prej? Nedavno objavljena nova raziskava, ki jo povzema spletni portal The Conversation, v okviru katere so strokovnjaki primerjali podatke o tem, koliko časa so otroci preživljali pred raznimi zasloni pred pandemijo covida-19 in po njej, je pokazala, da se je ta čas med letoma 2020 in 2022 podaljšal za kar 52 odstotkov. In najbolj se je podaljšal pri otrocih, starih od 12 do 18 let, v glavnem pa otroci več časa preživljajo pred prenosnimi napravami in osebnimi računalniki.

Čeprav smo se že skoraj povsem vrnili v normalno življenje, mnogi starši opažajo, da njihovi otroci digitalne tehnologije še vedno uporabljajo več časa kot pred pandemijo. Na to se mnogi odzovejo z uvedbo strogih pravil in omejitev glede uporabe teh tehnologij. Obstaja pa še en pristop - vzpostavljanje zdravega ravnovesja v okviru družine.

Prevzemanje zdravih navad

Za zdaj še ni povsem jasno, kako je pandemija vplivala na naše navade glede uporabe digitalnih tehnologij. Toda obstaja več dejavnikov, ki bi jih morali upoštevati, ko se trudimo razumeti trenutno stanje v zvezi s količino časa, ki ga preživimo ob uporabi telefona ali računalnika. Ključno pri tem je dejstvo, da nam, če veliko časa preživljamo pred zasloni, to sčasoma preide v navado. Z drugimi besedam: ko se človek navadi uporabljati digitalne tehnologije daljša časovna obdobja, postane to del njegove vsakdanje rutine. To je podobno kot tedaj, ko otrok med počitnicami zvečer hodi spat pozneje in se potem po vrnitvi v šolo težko spet navadi na zgodnejši odhod v posteljo. Dlje ko nekaj počnemo, težje se spet vrnemo v stare tirnice.

V času ukrepov za preprečevanje okužb z novim koronavirusom, vključno z omejitvami gibanja, so otroci ostali brez mnogih aktivnosti. Ne le, da se je podaljšal čas uporabe digitalnih tehnologij, te so za otroke postale tudi edino sredstvo za izobraževanje, igro, komunikacijo in vse drugo. Preživljanje časa pred zasloni zanje ni več dodatna dnevna aktivnost, ampak je postala njihova glavna aktivnost.

Drugi dejavnik, ki je prispeval k temu, da otroci danes preživljajo več časa pred zasloni, je dejstvo, da se večina našega življenja od pandemije covida-19 odvija na internetu. Spletno učenje postaja osrednji dejavnik izobraževanja, delo na daljavo pa vedno pogostejši način dela. Posledica tega je, da otroci digitalne tehnologije še naprej uporabljajo dalj časa in bolj intenzivno kot prej, in obstaja velika verjetnost, da se bo ta čas v prihodnosti še podaljšal.

Kakšne bodo posledice za otroke

Preživljanje več časa pred zasloni med zaprtji javnega življenja najverjetneje ni negativno vplivalo na dobrobit otrok, saj je bila to tedaj edina možnost, da se šolajo in ostanejo povezani z vrstniki. Toda mnoge skrbi, kako bo na otroke vplivala sedanja čezmerna izpostavljenost zaslonom. Dokazi o tem so še vedno pomanjkljivi. Eden od glavnih razlogov za to je, da sta naš realni in virtualni svet danes že tako prepletena, da ju zelo težko ločimo. Kljub temu pa obstajajo pomembne stvari, ki jih je treba upoštevati pri razmisleku o tem, kako čezmerna izpostavljenost zaslonom vpliva na duševno in kognitivno zdravje, ki sta ključna za učenje in razvoj tako otrok kot odraslih.

Znano je, da obstaja povezava med uporabo digitalnih tehnologij ter stresom in tesnobnostjo. Toda to še ne pomeni, da uporaba telefona povzroča stres in tesnobnost. Morda pa telefon vzamemo v roke ravno tedaj, ko občutimo stres in tesnobo, da ju sprostimo. A ker s tem težave ne rešimo, smo še naprej pod stresom. Otrokom lahko to preide v navado. Čez

merna izpostavljenost zaslonom lahko vodi k duševni in telesni izgorelosti, ki vpliva na otrokovo razpoloženje ter sposobnost osredotočanja in učenja.

Spanec je pomemben za učenje, saj med spanjem utrjujemo vse tisto, česar smo se naučili čez dan. Če premalo spimo, naši možgani nimajo možnosti, da bi to počeli, kar negativno vpliva na učenje. Nekatere manjše, v laboratorijih opravljene eksperimentalne študije, so nakazale, da lahko izpostavljenost zaslonom negativno vpliva na notranjo biološko uro in spanec pri odraslih. Pri otrocih je moten spanec bolj povezan z vsebino, ki so ji izpostavljeni na zaslonih pred odhodom v posteljo. Vznemirljiva, s čustvi nabita vsebina je najpogostejši razlog za, da otroci ponoči ne morejo spati, ne glede na to, ali so ji izpostavljeni na telefonu, tabličnem računalniku ali televiziji. Branje pravljic na zaslonu pred odhodom v posteljo ima popolnoma drugačen učinek.

Trije nasveti

Uvedba ukrepov, katerih namen je skrajšati čas izpostavljenosti otroka zaslonom, se zdi najbolj očitna vzgojna strategija. Vendar ni nujno, da je tudi najboljša, saj jo je velikokrat težko udejanjati. Obstaja še nekaj drugih ukrepov, ki so bolj učinkoviti. Med pandemijo covida-19 smo bili zaslonom čezmerno izpostavljeni tako odrasli kot otroci. In dejstvo je, da so otroci pogosto zaslonom izpostavljeni v takšni meri, kot so jim izpostavljeni njihovi starši. Če boste sami omejili čas uporabe zaslonov, boste svojemu otroku najboljši vzor.

1. K reševanju težave povabite vso družino. Na Danskem opravljena študija, v okviru katere so raziskovalci člane družin prosili, naj skupaj sprejmejo ukrepe za spremembo svojih navad, povezanih z uporabo digitalnih tehnologij, je obrodila odlične rezultate. V študijo vključene družine so poročale, da je imelo to pozitivne učinke na psihično počutje in razpoloženje vseh družinskih članov.

2. Pripravite se na izzive. K temu, da so bile v raziskavo vključene družine tako uspešne pri skrajševanju časa, ki ga preživijo pred zasloni raznih naprav, so precej prispevali tudi pogovori o pričakovanih izzivih in morebitnih rešitvah. Zaradi teh pogovorov so se člani družin še tesneje povezali med seboj, hkrati pa so bili bolj motivirani za uvajanje sprememb.

3. Otrokom predstavite zdrav način uporabe zaslonov. Otrokom predstavite vse tri vidike zdrave uporabe elektronskih naprav: čas uporabe, kakovost prikaza oziroma ločljivost zaslona in spletne prijatelje. Biti morate torej pozorni na to, koliko časa na dan otrok uporablja digitalne tehnologije, ter poskrbeti, da jih uporablja na pozitivne načine v vseh socialnih situacijah, bodisi neodvisno od drugih bodisi skupaj z drugimi.

Obseg in načini uporabe digitalnih tehnologij so se med pandemijo covida-19 in po njej močno spremenili. Upravljanje časa uporabe zaslonov je ključno za zdravje in dobro počutje otrok. Toda hkrati bi morali spremeniti svoje dojemanje uporabe digitalnih tehnologij in njihovega pomena v naših življenjih ter poiskati nove načine, na katere lahko otrokom pomagamo ohranjati nadzor nad njihovo uporabo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta