Velika začetnica za začetnike: Al' prav se piše božič ali Božič

Marko Crnkovič
27.12.2020 06:30
Za jezik gre, ne samo za otroke
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Aleš Primc je dal razočarani hčerki deset evrov za v šparovček, da bi jo potolažil, ker je v testu pri slovenščini dobila točko manj - po njegovem po krivici -, ker je božič napisala z veliko začetnico. Ker prav se kao piše božič in ne Božič.

Ali obratno. Whatever.

Iz pedagoških logov

Breaking news iz pedagoških logov je Primc potem obelodanil na twitterju. Veroučno slovenistični šnelkurs se mu je očitno obnesel. Hčerka je baje rekla, da bo Božič odslej vedno pisala z veliko, foter sam pa je začel dokazovati, da avtorji učbenika oziroma delovnega zvezka za slovenščino z učiteljico vred nimajo prav. Ker da je (najbrž verske) praznike po trditvah manjšega dela strokovne literature dovoljeno pisati tudi z veliko začetnico, "če do njih gojimo posebno razmerje ali spoštovanje".

Jezikovno disidentstvo

Aleša Primca sicer še predobro razumem. Tudi jaz sem se v življenju že prepiral z lektorji. Zato vem, da je jezikovno disidentstvo svojevrstno zadoščenje. Četudi donkihotsko.

Res pa je, da sem trmaril - in še zdaj trmarim, čeprav po tihem in pasivno agresivno - v zvezi s pravili, povezanimi z zdravo pametjo, in v imenu stila. Ne pa tako kot gospod Primc, ki polemizira s slovničarji kot kristjan, v imenu vere, da ne rečem v imenu državljanskih svoboščin.

Kar pa ne pomeni, da nima prav - ali da mu vsaj jaz ne dam prav.

Sistem pravil

Jezik je sistem pravil, ki se jih je priporočljivo držati. A to ne pomeni, da ni poljuben. Jezik je stvar konsenza, ki pa bi lahko bil tudi drugačen. Glavno, da vsi govorimo in pišemo bolj ali manj enako, ker se sicer ne bi razumeli.

Jezik pa je tudi hočeš nočeš političen. Tako kot vsak posameznik, pa naj to še tako zanika in se dela apolitičnega. Tudi jezikovna, slovnična pravila so politična. Vsaj nekatera in vsaj včasih.

Zato iz tega delamo probleme. Na videz nepomembne. Ker kaj pa nas stane začetnica? Božič bi lahko brez bistvenih posledic za krščansko vero in za svobodo veroizpovedi - vključno z ateisti - pisali bodisi z veliko ali z malo. Big deal.

Opij in hašiš

Pa saj smo Božič že pisali z veliko. Nekoč. Ugotavljanje, kdaj točno je bila namesto velike začetnice predpisana mala, presega moje kompetence in obseg kolumne. A nekateri trdijo, da se je to zgodilo takrat, ko so se slovnice lotili s trdo roko ti grdi, grdi komunisti.

Kar ni nemogoče. Božič z veliko je morda res opij za ljudstvo, toda božič z malo je potem stvar hašiša. Recimo.

Ne bi imel nič proti, če bi Božič začeli pisati z veliko. Zaradi mene se lahko tudi tako zmenimo. Ne bi sicer rad bil edini ateist, ki bi Božič pisal z veliko - ker jezik je tudi stvar posnemanja, ne samo originalnosti -, bi pa bil z veseljem edini ateist, ki ga božična velika začetnica ne bi motila.

Bog ali bog?

Božič z veliko ali z malo začetnico seveda ni edina tovrstna dilema, je pa seveda bolj ideološko nabita. Čudno, kajneda, da dilema med bogom ali Bogom ni tako prezentna in pereča.

Zame je prezentna ali pereča tudi dilema, al' prav se piše iPhone ali iphone (ali celo Iphone). No, pravzaprav to zame ni dilema - toda v svojo obrambo lahko povem, da ne bi imel nič proti, če bi z veliko začetnico pisali tudi Samsunge.

Jaz bi najraje pisal z veliko začetnico tudi avtomobile in drugo tehnično robo in blagovne znamke. Škoda, Volkswager, Citroën (tudi Žaba), Renault (tudi Katrca), Zastava (tudi Stoenka). Pa Nikon, Canon, Sony, Airbus in Nespresso. Pa Coca-Cola, Laško, Union in Pelicon.

Še več! Da ne bi kdo pomislil, da trivializiram, naj dodam, da bi po mojem morali v slovenščini striktno pisati z veliko začetnico tudi besede kot Predsednik, Republika, Vlada, Ustava in tako dalje. Pa naj gre za Pahorja ali Drnovška, za Janševo ali Šarčevo Vlado. Iz spoštovanja. Do funkcije oziroma institucije.

Male črke in verzalke

Zakaj pa bi jaz to? Ker so mi všeč velike začetnice. Če so predolgi stavki in premalo lastnih ali krajevnih imen, jih prav pogrešam. Saj jih ne bi bilo toliko kot (samostalnikov) v nemščini …

Nekega dne - po zaslugi današnje mladine in naslednjih generacij - morda ne bo več potrebe po distinkciji med veliko in malo začetnico. Eni bodo vse pisali z malimi črkami, drugi pa vse v verzalkah. Kar bo verjetno še hujši konflikt kot med božičem in Božičem. Tako da se nikar ne sekirajte.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.