Venček za srečo in pričakovanje. Ga že imate? Ali ravno "ta pravega" še iščete?

Denis Živčec Denis Živčec
10.12.2023 03:00

Včasih smo jih občudovali le v ameriških filmih, danes pa so domačni ali glamurozni venčki nepogrešljiv praznični trend tudi pri nas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prazniki, vstopite! Venec na vratih sporoča, da je dom poln praznične topline.
Profimedia

Ga že imate? Ali ravno "ta pravega" še iščete? Advent je čas okraševanja domov, ustvarjanja občutka domačnosti, topline, tudi svečanosti. In ob smrečici nič ne vnese občutka privzdignjenosti in prazničnosti bolj kot skrbno izdelan adventni venček. Sprva smo jih videvali le v ameriških filmih - se spomnite tistega na vratih vile Kevinove družine v filmu Sam doma? - medtem pa so krepko prišli v modo tudi pri nas in danes krasijo vrata, mize, omarice, nekateri jih obesijo kar pod lestenec. Vence večinoma kupujemo, tisti bolj ustvarjalni pa jih z veliko ljubezni, okusa in skrbnosti izdelajo kar sami, iz materialov, ki jih naberejo v naravi.

Poceni in izvirno. Venec lahko okrasite kar s suhimi pomarančnimi rezinami.
Profimedia
Venec lahko izdelate tudi sami, vse zaklade zanj skriva narava.
Profimedia

Najbolj vidno znamenje tega časa je adventni venček s štirimi svečami, ki simbolizirajo upanje, mir, veselje in ljubezen. Prvo svečo verniki prižgejo na prvo adventno nedeljo, nato pa vsako nedeljo še eno dodatno. Advent že teče, a čas za nakup ali pletenje adventnega venčka je še vedno pravi. Pa kaj, če ena sveča že gori, še vedno vam ostanejo tri nedelje do božiča. Če ste se sredi bogate ponudbe znašli v dilemi, kakšen venček je pravi za vaš dom ali najbolj moden, prinašamo olajšanje: posebnih zapovedi, kakšen naj bo adventni venček, namreč ni, saj gre za precej novo pogruntavščino, ki z izvorno zgodbo o božiču v resnici nima prav veliko opraviti.

Na modernih vencih tudi školjke in črne sveče

Potrebujemo okroglo osnovo, ki je lahko napletena iz slame ali poganjkov trte, prekrijemo pa jo z vejicami iglavcev ali pustimo kar "golo". Okoli osnove položimo pas približno sedem centimetrov dolgih vejic iglavca, obrnjenih v smeri urinega kazalca. Vejice nato na spodnji tretjini dvakrat ovijemo z žico. Vrhove nove vrste vejic nato položimo preko žice, znova okoli njih ovijemo žico in tako naprej. Postopek ponavljamo, dokler ne prekrijemo celotne osnove.

Ko je osnova prekrita, sledi pritrjevanje sveč. Pri tem za vsako od sveč vzamemo tri kose žice, debele okoli 1,5 milimetra in dolge kakih pet centimetrov. Vsak kos na eni strani segrejemo in zapičimo v spodnji del sveče. Nato sveče s tako pritrjenimi kosi žice zapičimo v osnovo. Venček po želji okrasimo, pri čemer lahko uporabimo storže, posušene rezine pomaranč in podobno. Pomembno je, da prostor okoli svečk pustimo prazen, da ne zagori. In kako iglice ohraniti na venčku? Tako, da ne izberemo vejic smreke, saj te na toploti začnejo odpadati.

V zadnjem času je priljubljena tudi uporaba suhih naravnih materialov brez zimzelenega zelenja, pri čemer se barvni toni gibljejo od peščenih do rožnatih. Modernejši ali bolj bolj glamurozni venci imajo črne sveče in številne dodatke, ki z božično tradicijo nimajo povezave, ob bleščic, školjk do lizik in figuric v ameriškem slogu.

Čudovita božična zeleno-rdeča kombinacija je božična klasika, a barva adventa je vijolična.
Profimedia
Cvetovi sredi zime? Zakaj ne, dom napolnijo s svečanostjo in svežino.
Profimedia

Adventni venec je razširjen marsikje, tudi med neverujočimi, v tem primeru pogosto tudi brez sveč ali pa so na mizi le sveče, ki poskrbijo za prijetno, domače vzdušje. Čeprav je barva adventa praviloma vijolična, ki pomeni spokornost, tudi letošnje vence krasijo različne barvne kombinacije. Lepe so kombinacije v kremni, karamelni, bronasti in beli barvi, ki vencu daje razkošen videz. Bela je lahko volna ali pa sneg na iglicah smrečja, ki pride posebno do izraza na izdelkih z ornamenti, bleščicami ... Adventni venec lahko krasijo tudi podobe gozdnih živali iz slame, lubja in drugih naravnih materialov. Kot dekoracija se pojavljajo tudi drva in mah ter celo hišice in hrana za krmljenje ptic. Zmeraj aktualna je klasična kombinacija odtenkov rdeče, čokoladne in medeno zlate barve, ki pričara topel občutek. Izbrane barve spominjajo na prijetne trenutke. Pri tej kombinaciji so nepogrešljivi storži in dekorativne bunke. Čarobna zimska kombinacija vključuje srebrno barvo. Spremljajo jo temno modra, biserno bela in nekaj zamolkle vijolične.

Kako okrasiti majhne in velike prostore

Ta kombinacija barv daje občutek zimskega mraza, ki vlada v naravi, v zimski noči, ko so na nebu vidne zvezde in je na tleh zmrzal. Če uporabimo naravne materiale - mah in storže -, posute s snegom, dodajmo še kovinsko modre oziroma hladne barve. Prispodobi za mraz in sneg sta tudi blago in volna. Nepogrešljiva je tradicionalno romantična kombinacija bele, rdeče in nežno roza barve. Bele in rdeče bunkice so v isti kombinaciji lahko sijoče ali mat. Ne glede na to, za katero kombinacijo se bomo odločili, pomembno je, da se bomo zaradi nje dobro počutili v svojem domu.

Manjši bivalni prostor zmeraj okrasimo z manjšo dekoracijo, lahko je v primernem okrasnem lončku. Izberimo denimo svečo s štirimi stenji. Vsako nedeljo prižgemo enega več, na koncu zagorijo vsi. Večji prostor daje mnogo priložnosti. Najbolj razkošna v njem je dekoracija na stojalu, ki je v prostoru poseben dekorativni element, pripravljen samo za čas adventa.

Venček lahko hitro in poceni izdelamo sami. V naravi naberemo različne materiale - vejice, mah, storže, odpadlo listje ... Dokupimo bleščeče dodatke in sveče, z nekaj spretnosti pa lahko okrasje izdelamo tudi sami, pri tem uporabimo orehe, polžje hišice, drobne školjke, posušene citruse ali testenine zanimivih oblik ... Ne pozabimo še na pršilo v zlati oziroma srebrni barvi. Venčku lahko dodamo tudi dišeče sestavine, na primer cimetove palčke, janeževe zvezdice ali jabolčne krhlje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta