Prazniki pri Jill Biden: Čarovnija, čudeži in veselje v Beli hiši

Denis Bende Živčec
03.12.2023 03:00

Ameriška predsedniška rezidenca se letos v predprazničnem času poklanja otroškemu videnju praznikov in pravljicam, stkanim v najlepše spomine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rdeča soba je letos poklon rokodelstvu, pričakovanju praznikov, nepogrešljive v njej so po tradiciji brusnice.
Profimedia

Bela hiša se je spremenila v praznično pravljico z 98 božičnimi drevesi, 34 tisoč okraski, 72 venci in okoli 142.000 lučkami. Prva dama Jill Biden si je za letošnjo temo izbrala geslo Čarovnija, čudeži in veselje, s čimer želi spodbuditi obiskovalce, da sprejmejo svojega notranjega otroka, poročajo ameriški mediji.

Prva dama je božično okrašeno Belo hišo, za katero je navdih črpala v otroškem navdušenju nad prazniki, predstavila minuli ponedeljek. Otroci se namreč v tem obdobju popolnoma prepustijo lepoti in bogastvu, ki jih obdaja, srca pa imajo odprta za čarobnost, čudeže in veselje praznikov, je pojasnila Jill Biden.

Ena glavnih atrakcij letošnje okrasitve je Bela hiša iz lecta.
Profimedia

Rezidenco ameriškega predsednika je en teden okraševalo več kot 300 prostovoljcev. Prva dama se jim je v ponedeljek zahvalila za njihov trud. V tem času jim je uspelo spremeniti uradno jedilnico v Božičkovo delavnico, Kitajska soba je postala slaščičarna, polna tort, medenjakov in piškotov, v Vzhodni sobi pa so postavili jaslice in adventni koledar.

V Modri sobi stoji uradno božično drevo Bele hiše, 5,6 metra visoka fraserjeva jelka, ki sega skoraj do stropa. Na tradicionalno okrašenem drevesu so imena vseh ameriških zveznih držav in teritorijev, pod jelko pa kroži otroški vlakec.

Letošnja posebnost je Bela hiša iz medenjakov. Za njeno izdelavo so potrebovali 40 pladnjev sladkega testa za piškote, 40 pladnjev testa za medenjake, 41 kilogramov sladkorne mase, 17 kilogramov čokolade in 23 kilogramov glazure. Kar 72 klasičnih vencev krasi severno in južno fasado.

"Vsaka soba in element oblikovanja v prazničnem prikazu Bele hiše vas spodbuja, da objamete svojega notranjega otroka, se prepustite svojim čutom in uživate v čarovniji, čudesih in veselju sezone," piše na uradni spletni strani predsedniške rezidence.

Vzhodno krilo

Gostje vstopijo v vzhodno krilo Bele hiše pod prazničnimi vejami očarljivega in čarobnega božičnega drevesa. Dekoracija vabi obiskovalce, da ob praznikih prikličejo vesele spomine na otroštvo: ležanje pod božičnim drevescem in začudeno strmenje navzgor, čudenje utripajočim lučkam in občutek mehkih borovih iglic nad njim. Praznične sladkarije lebdijo nad glavami v preddverju East Wing in East Colonnade ter otroke in družine spominjajo na slastne okuse praznikov.

Zlato zvezdno drevo

Prvo božično drevo v Beli hiši krasijo leseni okraski, zlate zvezde, na katerih so vgravirana imena padlih vojakov. Drevo z zlato zvezdo je v čast junaškim možem in ženskam v ameriški vojski, ki so žrtvovali svoja življenja za domovino, tistim, ki so pogrešani v akciji, in družinam, ki nadaljujejo njihovo zapuščino.

Hodnik v pritličju

Marmorni loki hodnika v pritličju so posuti s prazničnimi sporočili, ki so jih Američani po vsej državi poslali predsedniku in prvi dami. Pisma Božičku čarobno letijo v starinske poštne nabiralnike, pripravljena za pošiljanje na severni tečaj z znamko in željo. Na hodniku v pritličju je poklon 200. obletnici objave knjige Noč pred božičem, pesmi in knjige, ki je globoko vrezana v toliko ameriških spominov iz otroštva. Kongresna knjižnica je Beli hiši zagotovila izdaje iz zadnjih 200 let, ki so razstavljeni v škatlah, da si jih bodo obiskovalci lahko čim bolje ogledali.

V Knjižnici se vse vrti okoli otroških sanj in branja pravljic.
Profimedia

Knjižnica

Knjižnica v prazničnem času spoštuje tradicijo in čarobnost pravljic za lahko noč. Zgoraj visijo zlate lune in lesketajoče se zvezde, po celotnem prizorišču pa so priljubljene počitniške pravljice. Božiček in njegove sani se vidijo skozi okno, letijo mimo polne lune na poti v Belo hišo.

Soba Vermeil

Dekor sobe Vermeil (francosko za pozlačeno srebro) predstavlja veselje do glasbe in nastopov med prazniki. V središču sobe je mehanska gledališka kreacija z vrtečimi se figurami orkestra mornarice Združenih držav Amerike, ki goste zabavajo s trobili. Ob odru so božična drevesca, okrašena z ročno izdelanimi inštrumenti, ki vabijo goste, da zapojejo svojo najljubšo praznično popevko. Kamin krasijo izklesane balerine, ki se vrtijo iz glasbenih skrinjic. Na stenah te sobe so portreti prvih dam, vključno z Mamie Eisenhower, Claudio "Lady Bird" Johnson in Jacqueline Kennedy. Pred več kot šestdesetimi leti je gospa Kennedy ustanovila zgodovinsko združenje Bele hiše, da bi zaščitila, ohranila in omogočila javni dostop do bogate zgodovine "ljudske hiše".

Kitajska soba

Najljubši okusi in vonji božične sezone so predstavljeni v Kitajski sobi. Slaščičarna Bele hiše postavlja prizorišče v tej sobi s prazničnimi tortami, piškoti in medenjaki, ki popestrijo prostor. Kup kuharskih pripomočkov in sestavin za peko spominja goste na znane recepte, ki med prazniki leto za letom združujejo generacije družin.

Kitajsko sobo so spremenili v slaščičarno in prodajalno bonbonov.
Profimedia

Kitajska soba, ki jo je prva dama Edith Wilson leta 1917 prvič predstavila kot razstavno sobo, hrani namizni pribor, ki so ga uporabljale prejšnje predsedniške družine. Večino predsednikov, začenši z Georgeem Washingtonom, predstavlja osebna ali državna služba iz porcelana, stekla ali srebra. Vsak kos spominja na državne večerje in slavnostne obroke, ki so zbrali svetovne voditelje in diplomate.

Vzhodna soba

Veselo pričakovanje praznikov je v središču Vzhodne sobe z adventnimi koledarji, ki odštevajo dneve do božiča. Za vsako številko se skriva posebno presenečenje za otroke vseh starosti. Kot največja soba v Beli hiši je Vzhodna soba gostila javne sprejeme, slovesnosti, podpise sporazumov in druge nepozabne priložnosti. Vključuje tudi portret Georgea Washingtona Gilberta Stuarta, ki ga je prva dama Dolley Madison pomagala rešiti leta 1814, ko je bila med vojno leta 1812 Bela hiša pred požarom. V Vzhodni sobi so neapeljske jasli in jaslice z več kot 40 figuricami, večinoma iz osemnajstega stoletja. Jasli so bile od leta 1967 razstavljene v vsaki praznični sezoni Bele hiše.

Zelena soba

Žareče sveče in lesketajoči se vitraži simbolizirajo mir, moč in veselje, ki jih najdemo v veri. Pogosto lahko v tihih prostorih, obsijanih s svečami, najbolj jasno vidimo, se osredotočimo v veri in sprejmemo čudež sveta okoli nas, pravijo v Beli hiši.

V oknih so razporejeni pisani drobci kristala in prizme, pomešani z lesketajočo se tkanino in izvezenimi zvezdnimi utrinki, ki odsevajo svetlobo. Pisane orhideje, najljubše rože prve dame Jill Biden, in praznično cvetje so vključeni v celotno sobo. V Zeleni sobi, ki je bila nekoč jedilnica Thomasa Jeffersona, so Peščene sipine ob sončnem zahodu v Atlantic Cityju Henryja Ossawe Tannerja. Tanner je v barvo za sliko zamešal pravi pesek, da bi ponazoril vetrovne plaže ameriških obal.

Glavna jelka tudi letos stoji v Modri sobi, iz katere so začasno odstranili znameniti lestenec.
Profimedia

Modra soba

Modra soba prikazuje uradno božično drevo Bele hiše. Letošnje drevo je jelka Fraser Fir iz Fleetwooda v Severni Karolini, visoka je skoraj 6 metrov in lepo zapolnjuje ovalno sobo. Vsako leto lestenec v Modri sobi odstranijo, da lahko v njej namestijo visoko božično drevo. Osupljivo drevo slavi vesele prizore, pokrajine in soseske iz vse države, z imeni vsake države. Replika starodobnega potniškega vlaka, ki si ga je izposodilo Združenje zbirateljev vlakov, se čarobno prepleta skozi spodnji del drevesa. Letošnje uradno božično drevo Bele hiše sta prvi dami izročila brat in sestra Amber Scott in Alex Church iz Cline Church Nursery.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta