Bodite med prvimi: Svež navdih za praznično pravljico

Denis Živčec Denis Živčec
26.11.2023 04:30

Da ne bi adventno okraševanje postalo zgolj rutina, se je dobro vsake toliko poigrati z neklišejskimi barvami, lesketi in materiali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Film o punčki Barbie je sprožil val navdušenja nad vsemi odtenki rožnate. Božično? Zakaj pa ne!
Profimedia

Božična dekoracija je preverjen način, kako poživiti dom za praznike in zaključiti leto v stilu. Težko je reči, kaj je letošnji osrednji trend, ker jih je veliko, a pojavilo se je nekaj svežih in drznih domislic, ki z malo truda in kreativnosti vnesejo novo energijo v vsakoletno praznično rutino. Seveda bo klasična rdeče-zelena estetika vedno ogrela naša srca, z nekaj poguma pa se lahko med prazniki sprehodimo še po drugih delih barvne lestvice. Ker je ponudba dekorativnih predmetov v prodajalnah res velika, se lahko poigravamo tudi z različnimi materiali. Pomembno je le, da se širi praznično veselje.

Stekleni okraski

Steklo je samo po sebi demonstracija lahkotne elegance. Kot umetniška oblika se poigrava z odsevom bolj kot kateri koli drug medij – krepi in lomi svetlobo, ki jo proizvajajo lučke na božičnem drevescu in topel sij sveč. Prosojnost stekla zagotavlja breztežnostni kontrast težjemu dekorju, ki sicer krasi naše klubske mizice in police. Všeč so nam nežne oblike, prosojne barve in ročno izdelane teksture umetelno ustvarjenih steklenih okraskov, ki, kamorkoli jih že postavimo, prostoru dodajo pridih čarobnosti.

Nič ni bolj prazničnega od starodobnega zlatega lesketa, pa naj gre za kroglice ali namizni dekor.
Profimedia

Medeninasti in kromirani poudarki

Kovinske barve v advent vnesejo blišč. Dekor iz medenine in kroma bo uporaben tudi po praznični sezoni, preprosto spremenite slog. V medeninasto vazo lahko namesto bodike spomladi položite mačice ali češnjeve cvetove.

Tople barve

Topli barvni odtenki so videti čudovito v kombinaciji s tradicionalnimi zlatimi, srebrnimi in bakrenimi kosi. Njihov prijeten žar je bodeče nasprotje hladnim, nizkim temperaturam na drugi strani okna.

Minimalizem

Če je vaš slog bolj minimalističen, ste trenutno precej v trendu. Sprejmite nevtralne barve v svoj dom in stopite na zavoro pri uporabi dekorja. Nežnejše zelene-rdeče kombinacije in bolj umirjeno zelenje povežite z nevtralnimi odtenki.

Manj je več. Že nekaj sveč in smrečja bo ustvarilo minimalistično, a prijetno in urbano praznično vzdušje.
Profimedia

Lesket dragih kamnov

Kaj pa, če bi vas navdihnili dragi kamni in žlahtne kovine? Bogati toni draguljev: bordo, modrozelena, smaragdna in žlahtne kovine so zelo v duhu tega časa. Steklena posoda je odličen način za vpeljavo tega trenda. Čeprav deluje praznično, je hkrati naložba, ki jo boste uporabljali vso zimo ali celo v preostalem delu leta.

Zemeljski toni

Podeželsko, naravno vzdušje ostaja eden najbolj vročih božičnih trendov tudi v letu 2023. Zato ne preseneča, da bodo zemeljski toni tudi letos ključni. Poleg naravnih rjavih in zelenih barvnih palet pričakujte tople in bogate dizajne iz rjaste kovine, terakote in bakra. Scenografijo dopolnite z dekorativnimi gobami in keramičnimi gozdnimi bitji.

Bordo je nazaj

Bordo se vrača! Medtem ko so bili zadnja leta v ospredju svetlejši odtenki rdeče barve, se globlji vinski ton božične preteklosti pospešeno vrača in s seboj prinaša nekaj nostalgije. Sezite po božičnih zvezdah, žametnih trakovih in nepogrešljivih prazničnih ikonah, kot so hrestači, pozlačeni glasbeni inštrumenti in starodobne otroške igrače, ki spominjajo na Dickensove pravljice.

Nagajiva barvna zmeda

Od balonov na vroč zrak do mavričnih src, razposajeno in nekoliko manj elegantno barvno igro lahko v svoj dom vnesemo na različne načine. Navdušenje nad poigravanjem z netipičnimi božičnimi barvami narašča, kot bi se upirali klišejem. Oranžna, limetasto zelena, svetlo roza in vijolična se bodo sprva morda komu zdele nenavadna izbira, a v pravem kontekstu delujejo. S temi barvami boste privabili nasmeh na obraze mladih in mladih po srcu.

Pasteli niso tipična adventna izbira, a dom prefinjeno napolnijo s svečanostjo in pričakovanjem.
Profimedia

Rozamanija

Počastite svojo notranjo barbiko s trendom, ki mu nekateri pravijo kar "Pinkmas!". Pink božič torej. Ne gre več samo za svetle ali temne odtenke rožnate. Če slavite celoten spekter roza-vijolične barvne palete, boste kmalu našli drevesa, okrašena z okraski od bledo rožnate in koralne do globoke malinaste in barve jajčevca. Niste ljubitelj rožnate barve? Potem poskusite kombinirati nežno modro, mornarsko modro in sinje modro ali pa se odločite za zeleno. Pestrost tonov daje tej estetiki globino in učinek.

Zimska modra melanholija

Ni težko razumeti, zakaj ta snežna različica tradicionalne barvne palete postaja vse bolj priljubljena. Bledi ledeno modri in mornarsko modri toni se mešajo z belo, srebrno, bledo zlato in smetanasto ter ustvarjajo prizor zimske pravljice. Odlično ozadje za ljubke polarne prijatelje, papirnate snežinke in ledene kristale. Lepo se modri scenografiji prilegajo dodatki iz gline, ki hladni modrini dodajajo nekaj topline.

Modra je melanholična barva, a če kombiniramo več odtenkov, dobimo zimsko pravljico.
Profimedia

Zlato razkošje

Malo blišča v predprazničnem času le redko škodi. In čeprav obstajajo znaki, da se srebro počasi vrača na sceno, je še vedno zlato adventni favorit. Kombinirajte ga s črno za resnično razkošno vzdušje, popolna je kombinacija s kristalčki, belo in smetanasto barvo za mehkejši občutek ali odtenki zelene za prav tako elegantno, a bolj naravno estetiko.

Breskvasti pasteli

Breskvasti odtenki niso božična klasika, a pasteli se adventu lahko prav lepo prilegajo. Letos bodo prevladovali breskvasto rožnati in koralni toni, ki jih bodo dopolnjevali šampanjsko zlati, lila ali mint zeleni odtenki. Ta barvna kombinacija deluje čudovito z drevesi, popršenimi z umetnim snegom in ustvari čudovito praznično vzdušje.

Sladki spomini. Rdeče-bele lizike dom spremenijo v otroške sanje.
Profimedia

Prodajalna bonbonov

Rdeče-bele črtaste lizike so večne in v nas prebudijo spomin na otroško vznemirjenje ob obisku prodajalne sladkarij. Rdeče-bela kombinacija je tudi zelo po božičnem okusu Skandinavcev, če stavite na lizike, pa jim dodajte še medenjake, možiclje iz medenega testa in druge sladke dodatke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta