Neizprosna Anna Wintour: Jedrska urednica za vse čase

Denis Bende Živčec
19.11.2023 04:00

Hudičevka v Pradi? Ne, v resnici najbrž mnogo hujša. Anna Wintour, ikonična urednica najpomembnejše modne revije na svetu, je te dni dopolnila 74 let

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Njeno vodno veličanstvo. Ne delajmo si utvar, v resnici v svetu mode zares šteje le njeno mnenje.
Profimedia

Če bi delali v svetu mode, bi si jo želeli imeti na svoji strani in bi počeli vse, da bi jo navdušili. Če je kdo mislil, da se bo zaradi zrelih let prej ali slej s scene umaknila in se končno posvetila svojemu zasebnemu življenju, je zdaj že jasno: Anna Wintour, ikonična urednica ameriške izdaje revije Vogue, ne gre nikamor in prav mogoče je, da bo nad najpomembnejšo modno publikacijo na svetu bedela do svojega konca. S kako trdo roko vlada modnemu svetu, kaže vzdevek, ki so ji ga prilepili. Nuclear Wintour. Jedrska Wintour. Ženska najvišjih estetih načel in neskončne vplivnosti je 3. novembra praznovala 74 let.

Kakorkoli se modni oblikovalci že trudijo govoriti o svoji ustvarjalnosti in tem, kako določajo modne smernice, je resnica ta, da v modni industriji šteje le eno mnenje. In to mnenje daje in potrjuje Anna Wintour, ženska, ki jo preprosto moraš navdušiti, če želiš uspeti. Skozi desetletja je ustvarila, vzgojila in v zgodovino zapisala vrsto oblikovalcev, postala vrhovna razsodnica pri ustvarjanju trendov in, po mnenju nekaterih, poslednji in najtrdnejši branik dobrega okusa. Vsaj malce nenavadno je, da ima revija, katere sedemdeset odstotkov predstavlja oglasni prostor, tako močan vpliv, a njen uspeh gre v veliki meri pripisati prav Wintourjevi, ki je s svojo izvirno podobo po svetu znana vsaj toliko kot revija sama.

Leta 2018 si je z britansko kraljico Elizabeto II., ki jo je povzdignila v damo, ogledala eno od revij na londonskem modnem tednu.
Profimedia

Skrivnost dramatičnih črnih očal

Je lastnica najbolj znane paž pričeske na svetu in vsake toliko se pojavijo govorice, da se umika, upokojuje. A ni je, ki bi lahko stopila v njene čevlje. Ni. Četudi je vrsta za njen prestol, belo opremljeno pisarno na vrhu stolpnice newyorške založbe Conde Nast, zelo dolga. Okoli urednice se je skozi leta nabralo kar nekaj mitologije, ki jo je le še podžgal film Hudičevka v Pradi, v njem Meryl Streep igra neizprosno in kapric polno Mirando Priesley, lik urednice, ki naj bi ga bila navdihnila prav Anna Wintour. Sama o istoimenski knjigi, ki jo je napisala njena bivša asistentka, ne kramlja prav rada, a zdi se, da ji laska vsaj to, da jo v filmu upodablja najboljša hollywoodska igralka.

To je ta pogled.
Reuter

Anno Wintour obožuješ ali pa se je bojiš. Hči nekdanjega urednika londonskega Evening Standarda se zaveda, kako pomembno delo opravlja. Revija letno obrne na stotine milijonov dolarjev, z vplivom na modno industrijo pa posredno vpliva tudi na globalno tekstilno industrijo. Poleg paža in vselej nekoliko grenkega nasmeha so njen zaščitni znak tudi velika črna očala, ki jih nosi, ko s prve vrste kritično opazuje modne revije, včasih jih nosi tudi v pisarni. Da niti ne gre za afnanje, je nekoč dejala in pojasnila, da so njene oči zelo občutljive za svetlobo.

Njen nepogrešljiv smisel za lepo in že skoraj kirurški perfekcionizem prežemata vsak centimeter revije. Kdo bi si mislil, da je disciplinirana deloholičarka svoje izobraževanje prekinila pri šestnajstih letih, saj se ji šola preprosto ni zdela dovolj zanimiva. Po delu v očetovem uredništvu je kmalu prevzela urednikovanje revije, namenjene domu in vrtu. V fotografije pohištva je postavila toliko manekenk, da so se nekateri njeni ustvarjalnosti začeli posmehovati. Do neprepoznavnosti je spremenila tudi podobo revije, zaradi česar ji je močno padla branost. "Anna je revijo House&Garden uničila v enem mesecu," se spominja njen nekdanji sodelavec. Kasneje je urednikovala pri Harper's Bazaarju, leta 1988 pa prevzela krmilo ameriške izdaje revije Vogue.

Ve se, kdo je bil njen najljubši. Anna Wintour in modni oblikovalec Oscar de la Renta leta 1990.
Profimedia

Člankov ne bere, pri fotografijah pa je neizprosna

Prepoznavnost si je zgradila z objavo fotografij, na katerih so modeli nosili kombinacije pregrešno dragih kreacij in cenenih kavbojk iz lokalnih butikov. Še danes med oblikovalci velja, da če se Anna Wintour ne odloči predstaviti tvoje kolekcije v svoji reviji, to pomeni, da ti v globalnem merilu ni uspelo. Ne le zaradi vzvišenosti in nedostopnosti, kritik je pogosto deležna tudi zaradi svoje ljubezni do krzna. Dolga leta so ji očitali tudi, da Vogue nemo prikimava koščenim lepotnim idealom in spodbujanju prehranskih motenj. Ko so Wintourjevo vprašali, kaj bo naredila, če jo bodo zamenjali, je presenetljivo odgovorila: "O tem sem že razmišljala. Če bo oziroma ko bo tako daleč, bom odšla tiho in dostojanstveno."

Anna Wintour je bila tista, ki je Oprah Winfrey, kraljici ameriških pogovornih oddaj, zabičala, da mora močno shujšati, če hoče kdaj krasiti naslovnico Vogua. Oprah je njen nasvet brez ugovarjanja upoštevala in si uresničila veliko željo. Leta 2008 je Wintourjevo, ki letno zasluži okoli dva milijona dolarjev plus 200.000 dolarjev dodatka za oblačila, odlikovala kraljica Elizabeta II., tako da lahko od takrat v britanskih deželah uporablja naziv dama. Mati dveh odraslih otrok živi zelo redoljubno. Vstaja pred šesto uro in na zasebnem igrišču igra tenis, nato jo osebne pomočnice oblečejo in sfrizirajo, na zabavah zdrži največ dvajset minut, saj poskuša v postelji biti ob 22.15. Med kosilom, pogosto poje velik zrezek, izklopi telefon. Prisega na visokobeljakovinsko hrano. Še preden se fotografi lotijo dela za revijo, ji morajo poslati nekaj poskusnih posnetkov. Če ji je scena všeč, smejo nadaljevati fotografiranje. Neuradno velja, da člankov, objavljenih v Voguu, ne bere. Besede ji menda ne pomenijo prav veliko.

Anna Wintour s teniškim igralcem Rogerjem Federerjem in njegovo soporogo Mirko v Milanu.
Reuter
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta