Vitamin, ki ga dobimo premalo

NR
26.01.2020 03:54

Le eden od dvajsetih odraslih v Sloveniji pozimi zaužije dovolj vitamina D, je ugotovila nacionalna raziskava Inštituta za nutricionistiko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na voljo je v različnih kapusah in tabletah.
Profimedia

Vitamin D ima vrsto vlog pri delovanju človeškega telesa, med drugim je pomemben za zdravje kosti in dobro delovanje imunskega sistema. Medtem ko je poleti telesnim potrebam po tem vitaminu možno zadostiti že s krajšo zmerno izpostavljenostjo soncu, je jeseni in pozimi ključni vir vitamina D prehrana. Preskrbljenost odraslih prebivalcev Slovenije z vitaminom D pred tem ni bila obširno preučena, zato so na Inštitutu za nutricionistiko v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana izvedli obsežno vseslovensko raziskavo Nutrihealth. K sodelovanju so bili povabljeni naključno izbrani odrasli prebivalci Slovenije, ki so sodelovali tudi v nacionalni prehranski raziskavi Si.Menu. Preskrbljenost z vitaminom D so raziskovalci določali na osnovi laboratorijskih analiz vzorcev krvi. Rezultati so pokazali precejšnja sezonska nihanja v preskrbljenosti odraslih prebivalcev Slovenije z vitaminom D.
Med novembrom in aprilom približno štiri petine odraslih prebivalcev ni bilo zadostno preskrbljenih s tem vitaminom, medtem ko je bila med majem in oktobrom situacija precej boljša. Izvedbo raziskave sta omogočila ministrstvo za zdravje in javna agencija za raziskovalno dejavnost.
Rezultati raziskave so pomembno izhodišče za lani začeti raziskovalni projekt Izzivi doseganja ustrezne preskrbljenosti z vitaminom D. Hkrati se vzpostavlja strokovna skupina, ki bo na osnovi razpoložljivih podatkov pripravila nacionalne smernice za preskrbo z vitaminom D.

Kolikšna je preskrbljenost z vitaminom D

Preskrbljenost odraslih prebivalcev Slovenije z vitaminom D je bila raziskana v okviru nacionalne raziskave Nutrihealth, v kateri je sodelovalo 280 posameznikov, starih od 18 do 74 let. Udeleženci so bili povabljeni v diagnostični laboratorij na odvzem bioloških vzorcev, nakar je bila z analizo krvi določena njihova preskrbljenost z vitaminom D.
Vodja projekta prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je razložil: "Rezultati kažejo, da med novembrom in aprilom približno štiri petine odraslih prebivalcev ni zadostno preskrbljenih z vitaminom D, približno 40 odstotkov pa je imelo celo tako nizko serumsko koncentracijo, da bi to že lahko pomenilo tveganje za pomanjkanje vitamina D. Še bolj skrb zbujajoči so rezultati vrednotenja z upoštevanjem strožjih priporočil mednarodnega Združenja za endokrinologijo, ki kažejo, da je v zimskem obdobju z vitaminom D pri nas optimalno preskrbljenih manj kot pet odstotkov odraslih."

Ukrepi za izboljšanje stanja

Ker so priporočila, ki naj bi jih glede preskrbe z vitaminom D upošteval posameznik ali bi jih lahko izvajali na populacijskem nivoju, predmet številnih strokovnih razprav, tudi na mednarodni ravni, se v Sloveniji ob podpori ministrstva za zdravje vzpostavlja strokovna skupina za pripravo nacionalnih smernic za preskrbo z vitaminom D.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta