Yu generacija: Ko jugorock zaživi v slovenščini

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
19.03.2023 01:30

Člani benda Yu generacija priredbam največjih hitov rock zasedb iz nekdanje skupne države skrbno dodajajo avtorsko glasbo. S svežim albumom Prag se predstavijo v soboto, 25. marca, v dvorani Gustaf v mariborski Pekarni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Yu generacija bo album Prag predstavila na koncertu v dvorani Gustaf. 
Rajko Lukačič Photography

Tiste države ni več, glasba pa je ostala. Da so hiti rock zasedb z območja nekdanje Jugoslavije še zelo živi, postane jasno, ko na oder stopi Yu generacija. Člani štajerskega benda, ki v različnih postavah obstaja že več kot dve desetletji, so prepričani, da prave zabave ni brez priredb komadov, kot so Bolje biti pijan nego star, Motaj, Kreni prema meni, Ne spavaj, mala moja, muzika dok svira, Od višine se zvrti …, v svoj repertoar pa skrbno dodajajo tudi avtorske skladbe. Obilno pošiljko svoje glasbe so dostavili s povsem svežim albumom Prag. "Ideja benda je vedno bila, da bi delal avtorsko glasbo v stilu jugorocka, hkrati pa igral priredbe. V času korone smo bili najbolj produktivni z avtorsko glasbo, takrat je nastalo dovolj komadov, da smo jih lahko zapakirali v album," pove frontman zasedbe, vokalist in kitarist, ki na odru zaživi z imenom Janez Kranjsky.

Glasbila, kot sta čelo in harmonika, petnajsterici svežih skladb dodajo kak odtenek etna, a podlaga z izrazitimi kitarskimi rifi je nezgrešljiva. "Smo rockerji po duši, zato tovrstna glasba. Čeprav je trenutno pop najbolj in, srčno upam, da rock ne bo izumrl," pravi vokalistka Urška Mule, ki se je Yu generaciji pridružila pred štirimi leti. Bobnar Jani Črnko Crni in kitarist Damjan Maroh v skupini igrata od njenega začetka, v trenutni postavi pa sta ob Janezu in Urški še basist Lan Falež in vokalist Bruno Vabič. "Večina naše publike je naših vrstnikov. Mi smo s to muziko odraščali, v obdobju, ko smo še živeli v skupni državi, smo bili obdani z njo. Saj greš naprej, se razvijaš, a tisto, kar te je v mladosti prevzelo, ohranjaš," o ljubezni do rocka, ki so ga nekoč brez pretiravanja lahko postavili ob bok podobnim izdelkom iz ZDA ali Velike Britanije, pripoveduje prvi glas benda.

Dobrodošli v naš svet

Med petnajsterico, ki se je uvrstila na Prag, so tako pesmi v slovenščini kot srbohrvaščini. "Album je raznolik, vsak komad premore nekaj posebnega. Saj verjetno vsak glasbenik zase reče enako, a mi smo res ponosni na ta izdelek. Večina komadov nosi pozitivno noto, so takšni, kot smo mi. Vsak, ki bo poslušal ploščo, se bo našel v vsaj eni pesmi - pa če je star 13 let ali 70," je prepričana Urška. "Nekaj je tudi družbenokritičnih, ljubezenskih - niti ne toliko o samih odnosih, ampak bolj o ljubezni do življenja. Album kot celota opisuje naša razmišljanja, pogled na svet. Zato smo ga poimenovali Prag. Poslušalca vabimo, da vstopi čez ta prag v naš svet," jo dopolni Janez, ki se rad pošali, da je Prag njegov tretji prvenec. Do izida (prve) plošče se je namreč prebil še s tretjo skupino v nizu.

Oba zagotavljata, da bi album izšel tudi brez epidemije, a ravno v koronadobi je nastala večina skladb, ki so jo v studiu še oplemenitili gostje - Miran Jordan - Jordy s harmoniko in klaviaturami, Zsofi Klacsmann s čelom in Marko Soršak - Soki, ki zagrabil tudi vlogo producenta, s tolkali. "Vsem, ne le glasbenikom, je korona ob vsem negativnem prinesla tudi nekaj pozitivnega. Nekatere družine so se bolj povezale, ker so imele več časa zase. Tako smo tudi mi več ustvarjali, nastajali so novi komadi. Ko se zaradi zaprtja občin nismo mogli videti v živo, je bilo kar težko, skladali smo na daljavo, a kot vsaka stvar je korona ob slabem prinesla tudi dobro," je prepričana Urška.

Z odpravo omejitev in covid ukrepov se je Yu generacija vrnila na odre. Doslej njihov največji nastop se je zgodil decembra lani, ko so na Trgu Leona Štuklja ogrevali več tisoč ljudi pred nastopom Crvene jabuke. "Ta koncert nam je pustil vtis, dihanje s publiko je bilo fenomenalno, energija je bila super. Na zasebnih koncertih je nekoliko več pričakovanj po zabavljaštvu. Javni koncerti dopuščajo, da se izraziš kot umetnik, za zasebne pa te naročijo, da boš zabaval ljudi. A zame ni razlike, ali igram na javnem ali zasebnem koncertu, na vsakem bom dal od sebe vse, se poskusil povezati s poslušalci," zagotavlja pevec, ki mu s podobnimi besedami pritrjujejo tudi drugi člani benda.

Iz studia v Pekarno

Kako dihajo komadi s Praga v živi izvedbi, bodo razkrili v soboto, 25. marca, na koncertu v dvorani Gustaf v mariborski Pekarni. "Samostojne koncerte smo že imeli v Festivalni dvorani Lent, tokrat pa smo se odločili za drugačen prostor. Iskali smo nekaj, kar ni preveliko, da se še vedno lahko vzpostavi intimno vzdušje, hkrati pa ne premajhno. Dvorana Gustaf se nam je zdela idealna za to," o izbiri prizorišča pove Urška. "Naslov koncerta je Na pragu yugorock ludila. Predstavili bomo album Prag, sledi pa zabava s priredbami, ki jih imamo v repertoarju," poslušalce na zabavo vabi Janez.

Rajko Lukačič Photography
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta