Z aplikacijo za učenje meditacije do boljše koncentracije

Reuters
23.06.2019 02:14

Nova eksperimentalna aplikacija bi lahko pomagala ljudem, da se naučijo meditirati, kar izboljša pozornost in kratkoročni spomin, kažejo izsledki nove raziskave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neuroscape

Aplikacija deluje tako, da dolžino sej prilagaja uporabniku; skupini mladih je v šestih tednih uporabe uspelo podaljšati čas, ki ga preživijo v meditaciji. Zaradi tega podaljšanja meditacijskega časa naj bi se izboljšala koncentracija in kratkoročni spomin, so sporočili raziskovalci v znanstveni reviji Nature Human Behaviour. "Odkrili smo nov, bolj prebavljiv način učenja te starodavne prakse," je rekel glavni avtor raziskave David Ziegler, direktor raziskovalnega programa Neuroscape Univerze v Kaliforniji, San Francisco. "Ljudem ni treba iti na dvotedensko skupinsko meditacijo, saj lahko meditacijo vadijo samostojno."
Največja korist meditacije je povečana zbranost, je rekel Ziegler in dodal, da bi se z nadaljnjimi preizkusi lahko osredotočili na to, kako aplikacija vpliva na ljudi z oslabljeno zbranostjo, kot so posamezniki z motnjo aktivnosti in pozornosti ter ostareli. Z raziskavo z mlajšimi odraslimi so zgolj preizkusili koncept, je dejal Ziegler. "Presenetilo in navdušilo nas je, kako velik vpliv je imela aplikacija," je dodal. "Nismo pričakovali tako velike razlike pri zdravih 20-letnikih."
Ziegler in njegovi kolegi so testirali novo aplikacijo MediTrain, ki so jo razvili v sklopu programa Neuroscape. Pri testu je sodelovalo 59 prostovoljcev, starih 18 do 35 let. Udeleženci so bili naključno razdeljeni v dve skupini - v prvi skupini so uporabljali MediTrain, v drugi, kontrolni skupini pa aplikacijo za druge namene, na primer za učenje tujih jezikov.
V prvi skupini so udeležencem najprej predvajali navodila za meditiranje, ki jih je posnel učitelj meditacije Jack Kornfield, soustanovitelj meditacijskega centra Spirit Rock Meditation Center v kalifornijskem Woodacreu. Nato so začeli uporabljati aplikacijo. Prvo navodilo aplikacije je bilo, naj se osredotočijo na dihanje, ne da bi razmišljali o čemer koli drugem. "Začnejo z zelo kratko sejo, med 15 in 20 sekund," je pojasnil Ziegler. "Če jim uspe tako dolgo držati pozornost, bo naslednja seja daljša in tako zahtevnejša. Če je posamezniku zahtevnost previsoka, jo aplikacija prilagodi tako, da skrajša čas." Te prilagoditve temeljijo na uporabnikovih odgovorih. "Najprej slišijo ton, ki pomeni, da se morajo osredotočiti na dihanje," je pojasnil Ziegler. "Nato jih aplikacija vpraša, ali jim je uspelo držati pozornost. S tem se naučijo biti introspektivni o svoji pozornosti in o tem, na čem so osredotočeni."
Ziegler je dejal, da aplikacija deluje bolj ali manj kot trener meditacije. Očitno celo kot dober trener. Povprečno so udeleženci prvi dan lahko držali pozornost samo 20 sekund. Po 25 dneh vadbe pa je povprečje že bilo šest minut. Po šestih tednih so vsem udeležencem preizkusili pozornost in kratkoročni spomin. Udeleženci, ki so uporabljali MediTrain, so imeli za od 20 do 35 odstotkov višje rezultate kot kontrolna skupina, je rekel Ziegler.
Ta raziskava je zelo izvirna, je rekla nevroznanstvenica Layla Banihashemi, profesorica psihiatrije na medicinski fakulteti Univerze v Pittsburghu. Banihashemi je učenje meditiranja z aplikacijo primerjala z dvigovanjem uteži. "Če ne moreš dvigniti uteži, ki jo predpisuje program, moraš zmanjšati težo," je rekla. "Vsakič, ko pomislite o čem drugem, morate pozornost ponovno osredotočiti na dihanje. Tako lahko z meditiranjem izboljšamo sposobnost držanja pozornosti." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta