Z indijskim trpotcem proti holesterolu

Vitja Sikošek Vitja Sikošek
11.04.2021 02:40
Psilium je topna vlaknina, ki znižuje holesterol tako, da "ujame" žolč in z njim holesterol, ki je komponenta žolča.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmešajte odmerek psiliuma v kozarec vode in ga popijte približno pol ure pred obrokom.
Profimedia

Če smo iskreni, nihče ne ve natančno, koliko so nivoji holesterola pomembni, ko gre za zdravje srca. Tudi če kombiniramo holesterol z vsemi drugimi "bavbavi" za srce, kot so slabe maščobe, kajenje, visok krvni pritisk, vnetje in diabetes, to mogoče pojasni le polovico rizika za razvoj ateroskleroze (bolezni, pri kateri v notranjosti naših arterij nastanejo in rastejo obloge). Nekaj od drugih tveganj, vsaj pri moških, vključuje nizke nivoje testosterona ali estrogenske nivoje, ki so previsoki ali prenizki, a ateroskleroza ostaja malce skrivnostna.

Kljub temu pa je precej gotovo, da se bo vaš splošni zdravnik osredotočil na vaše nivoje holesterola tudi zato, ker so sestavljeni iz lahko merljivih in sledljivih številk. Zdravnikom so dane smernice, kolikšna bi morala biti ta številka oziroma obseg številk. Ne smemo pa pozabiti, da se skupina kardiologov sreča vsakih nekaj let in spreminja te številke. Stalno spreminja želene nivoje, zdi se, da čisto arbitrarno, na nivoje, ki jih je nemogoče doseči, če jemo karkoli drugega kot ohrovt in pretlačen kvas. In zdaj je še hujše, ker imajo test, s katerim se lahko igrajo, test, ki definira, če je vaš LDL "puhast", kar je zaželeno, ali če je HDL "gost", kar je skrb vzbujajoče.

Dobro je paziti na nivoje holesterola in jih ohranjati vsaj blizu nivojem, ki jih priporočajo kardiologi.
Profimedia

Na žalost ima večina moških, starih več kot 30 ali 40 let, pogosto nivoje holesterola zunaj "normalnih" nivojev. Tudi vaši nivoji holesterola po vsej verjetnosti ne bodo nikoli konstantno izpolnjevali trenutnih smernic (delno tudi zato, ker se lahko dva testa za holesterol, podana dvema različnima laboratorijema ali celo istemu laboratoriju na isti dan, razlikujeta za do 15 odstotkov). Rekli vam bodo, da spremenite svoj način prehranjevanja - čeprav dieta verjetno nima velike vloge pri nivojih holesterola. In zelo mogoče vam bodo tudi predpisali statine, zdravila za zniževanje holesterola. Stres zaradi vsega tega je dovolj, da dobiš srčni napad, kar je seveda zelo ironično.

Luščine indijskega trpotca so zdravju koristna prehranska vlaknina.
Profimedia

Kako deluje psilium

Navkljub povedanemu pa je vseeno dobro paziti na nivoje holesterola in jih ohranjati vsaj blizu nivojem, ki jih priporočajo kardiologi. Eden najlažjih načinov, da to dosežemo, je s pomočjo topne vlaknine, imenovane psilium ali indijski trpotec. Psilium znižuje holesterol tako, da "ujame" žolč (in z njim holesterol, ki je komponenta žolča), substanco, ki jo izločajo jetra, da emulgira delce maščob, tako da jih lahko encimi lažje obdelajo. To je zelo dobro zato, ker je po navadi žolč v enem samem obroku nekajkrat recikliran, a ko je žolč ujet s psiliumom in eliminiran z blatom, morajo jetra proizvesti več žolča. Holesterol pa je njegova komponenta, tako da se z vzpodbujanjem jeter, da ga proizvedejo več, nivo holesterola zmanjša (ker morajo jetra izločiti slab holesterol iz krvnega obtoka, da lahko proizvedejo več žolča, ki je potreben za pravilno prebavo). Nivo holesterola LDL (slab) se zniža brez vpliva na holesterol​ HDL (dober).

Raziskave kažejo, da lahko jemanje le 7 do 10 gramov psiliuma na dan zniža serumski skupni holesterol za 4 do 11 odstotkov in zniža serum LDL holesterola za 6 do 18 odstotkov. To je lahko ogromno, saj je bilo za vsak odstotek znižanja v serumskem skupnem holesterolu pokazano, da znižuje tveganje za srčno bolezen za 2 do 3 odstotke. Če želite poizkusiti psilium za kontrolo nivojev holesterola in želite, da vas vaš zdravnik neha "nadlegovati" s statini, zaužijte enega do tri petmiligramske odmerke psiliuma na dan. Zmešajte odmerek v kozarec vode in ga popijte približno pol ure pred obrokom, ves dan po poskrbite tudi za dobro hidracijo. Psilium lahko vpliva na absorpcijo določenih zdravil in vitaminov, zato je priporočljivo, da jih vzamete dve uri pred zaužitjem psiliuma ali po njem.

Vir: Luoma, TC. Tip: Drink This to Easily Reduce Cholesterol. Dostopno na: t-nation.com

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta