Z olimpijskimi mehurčki v kitajski zid

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
23.01.2022 05:00

Ptičje gnezdo brez ptičev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
STA

Veliki kitajski zid so gradili dolgi dve tisočletji. V pičlih štirinajstih letih bo Peking - kot prvo mesto - gostil še druge olimpijske igre: letne 2008. in zimske 2022. In Ptičje gnezdo bo odletelo v zgodovino kot prvi stadion, na katerem so dvakrat odpirali olimpijsko tekmovanje. Arhitekturni presežek, v katerega so vložili 300 milijonov evrov, je vmes goltal milijončke za vzdrževanje, večino časa pa se je postil (od športnih in vseh drugih prireditev). Vstopnic za ogled olimpijskih tekmovanj ne bodo prodajali, so se organizatorji odločili po odkritju prvega pekinškega omikrončka (minulo soboto); razdelili naj bi jih samo "ciljno določenim skupinam ljudi". Tako bodo olimpijske igre - brez gledalcev - kot svatba brez svatov, olimpijski orkester bo nabijal na množični zabavi brez zabavnih gostov. Pisana navijaška kulisa je namreč zaščitni znak olimpijskega gibanja. Že vaška nogometna tekma je osiromašena brez prisotnosti navijačev, kaj šele olimpijski hokejski obračun med Rusijo in Češko.

Olimpijske dogodivščine brez prisotnosti gledalcev so nepoštene (tudi) do športnikov. Vemo, da želja in zahtev športnih asov tako ali tako nihče ne upošteva, glavno je, da se olimpijsko kolesje, ki poganja milijardni posel, vrti tudi med pandemijo. Seveda se Thomas Bach v krizni situaciji počuti kot riba v vodi, ker drugače predsednika Moka niti ne bi potrebovali: "Igre v Pekingu bodo uspešne in varne. Koronska politika na Kitajskem pomeni, da ni covida-19, kar pomeni, da je zelo dosledna. Že pri majhnem porastu okužb se uvedejo karantene za ožje ali širše območje."

Olimpijski športniki se ne bodo igrali v peskovniku, ampak v mehurčku. "Da ne bi prihajalo do mešanja kitajskega prebivalstva in udeležencev olimpijskih iger; v mehurčku bodo tudi lokalni organizatorji." Kako obupno nečloveški so taki mehurčki, je skusil Iztok Kvas, ki se je kot delegat Fisa mudil na olimpijskih prizoriščih in za Večer povedal: "Mehurček si je osebje Air Chine zamislilo že na letališču v Frankfurtu. Že tam so nas pričakali vsi zaviti v skafandrih, stevardese in celo pilot. Če bi nas opazovali, bi lahko zaključili samo, da gremo na Mars."

Saj res, zakaj pa Kitajci (ali kar Elon Musk osebno) iger ne bi organizirali na Marsu? Baje je na tem planetu dovolj mrzlo (povprečna temperatura -55 °C), da bi še virus zmrznil, ne samo kak naključen gledalec, ki bi zalutal na olimpijski smuk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta