Plastik fantastik realnost: Samo 0,79 evra za kos

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
02.01.2022 05:00

Čisto moje mesto bo malo manj čisto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Vsakič, ko grem mimo kakšnega hriba odpadne plastike, rastočega za ogrado podjetij za predelavo odpadkov, dobim dokaz, da so se ta podjetja preobrazila zgolj v zbiratelje embalaže in odpadkov. In me ob vsej tej plastik fantastik realnosti še bolj stisne pri srcu ob podatku, da se reciklira kvečjemu petina plastike, ki jo kot mravljice tiščimo v rumene vreče. Za to, da bo nesnage še več, se je v 2021. potrudil naš prenašalec/odjemalec rumenih vreč, najprej s svarili, nato z dejanji - odvažajo samo še odpadke, stlačene v uradno rumeno vrečo, ožigosano s spodbudnimi slogani tipa "čisto moje mesto". Kar v praksi pomeni, da viška plastike posamezno gospodinjstvo ne more in ne sme odlagati v podobno prozorno vrečo drugega, cenejšega proizvajalca. Poskusi, če upaš! Ne bodo je vzeli, smetarji, te cenene vreče.

Imajo pa za nas rešitev: "V primeru, da vam vreč zmanjka, jih lahko kupite po ceni 0,79 EUR/kos, z vključenim DDV, v vseh naših zbirnih centrih ali na Mestni blagajni na glavni avtobusni postaji (Mlinska 1, Maribor). V ceno nakupa vreče je vključen strošek storitev ravnanja z odpadki." V redu, razlaga drži vodo, plastike pa ne odpelje.

Po dodatne vreče k vam ne bomo šli - ali zato, ker se nam ne ljubi, bolj pa zato, ker so predrage. Zato bodo eni s konzervami in kovinskimi dozami raje do vrha zapolnili sicer bolj prazne črne posode, drugi pa bodo z odpadki mrtvo hladno zarumenili kak na hitro dostopen gozdni kotiček.

Odpadki nas bodo požrli, o tem ni najmanjšega dvoma. Plastika v zemlji, plastika v vodi, plastika v zraku. Čisto nič ne pomaga, da "se je 22. decembra v Sloveniji uveljavila prepoved dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg. Tako niso več na voljo vatirane palčke, jedilni pribor, krožniki, slamice, mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov, posode za živila iz ekspandiranega polistirena in lončki." Če ste kdaj slučajno vstopili v trgovino, vam je jasno vse - začne in konča se s plastičnimi rokavicami za kruh, sadje in zelenjavo; in vse to (in še več) je lahko zavito v plastiko. In ne pozabimo na preljube zaščitne maske, ki odslužene počivajo na vseh koncih in krajih, večina pa jih itak konča v rumenih vrečah in ne v predpisanih črnih posodah.

Želim vam manj plastično leto 2022.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta