Za okusne krhke piškote ne potrebujemo množice sestavin

Zora Štok
20.12.2020 04:50
Maslo, moka, jajce in sladkor so osnovne sestavine za piškote, kot dodatek še malo limonine ali pomarančne lupinice, ščepec cimeta in že bo omamno dišalo v kuhinji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ni praznične mize brez pisanih piškotov. Foto: Profimedia
Profimedia

Piškoti. Pisani, krhki, da se kar stopijo v ustih. Seveda, praznični december je in po kuhinjah že diši po vanilji, cimetu, klinčkih, kardamomu, po pomarančah in punču. Le redki se lahko uprejo skušnjavi, da si vsaj enkrat na leto roke zamastijo z maslom, ko ga ja treba vtreti v moko, da začne nastajati testo za majhne praznične sladkosti. Če nimamo volje za zamudno okraševanje, bodo tudi povsem navadni keksi lepe rumene ali čokoladne barve prav tako teknili kot pisano pecivo z zvezdicami in biserčki na barvni podlagi.

In kar je najbolj pomembno, pri testu za piškote ni potrebno toliko spretnosti kot pri pripravi potice in drugih dobrot iz kvašenega testa ali sladicah iz biskvitnega testa. Piškotno oziroma krhko testo hitro zamesimo bodisi z rokami bodisi z električnim mešalnikom. Če se testo drobi ali je lepljivo, to hitro odpravimo z dodajanjem moke, smetane ali tekočine, in to brez večjih posledic za obliko in okus. In kar je najbolj pomembno, piškote lahko pečemo postopoma. Testo lahko namreč v hladilniku počiva tudi več dni, pa se bo še vedno lepo razvaljalo in iz njega izrezani piškoti lepo spekli. In kar je prav tako zelo pomembno - namesto dela moke lahko damo v testo čokolado ali kakav prahu in že imamo piškote iz temnega testa, ki za okrasitev ne potrebujejo drugega kot malo bele čokolade, ki jo stopimo in po piškotih naredimo črte.

Preprosti, a okusni piškoti ne terjajo veliko dela. Foto: Profimedia
Profimedia

Več rumenjakov naj bo

V testo damo vedno beljak ali dva manj, kot je rumenjakov, testo bo tako bolj rahlo. Beljake potem uporabimo za glazuro. Razmešamo jih s sladkorjem v prahu, da nastane gosta, lepljiva zmes, dodamo kapljico kakšne jedilne barve ali soka (ali nekaj kapljic limoninega soka, če želimo, da glazura ostane bela). Premažemo piškote in pustimo, da se glazura posuši, potem piškote zložimo v škatlo in jih shranimo.

Če želimo piškote še dodatno okrasiti, to storimo, preden se glazura posuši - po piškotih posujemo raznobarvne drobtinice, biserčke, zvezdice, sesekljane pistacije ali koščke kandiranega sadja, lahko pa razne like ali vzorce narišemo z jedilnimi barvami v tubah. Če nam ni do pretiranega okraševanja, piškote zgolj premažemo s čokolado, potrosimo z orehi ali vtisnemo kak čokoladni srček.

Piškote lahko naredimo tudi "v nadstropja" - zvezdice ali rožice različnih velikosti zlepimo s čokolado ali marmelado in prelijemo s poljubno glazuro, prav lepi bodo na pogled tako terasasti.

Z marmelado

​Preprosti, a lepi na pogled so tudi piškoti z marmelado, po katerih po vrhu potrosimo sladkor v prahu. Linške oči so najbolj znane, a tudi piškoti, pripravljeni po drugačnih receptih, so ne le privlačni na pogled, ampak tudi okusni. Cele polovice piškotov namažemo z marmelado boj izrazite barve (malinova, ribezova, iz robid ali brusnic), na to pa položimo piškot enake oblike a z luknjo na sredini (v obliki srčka, kroga, kvadrata, zvezdice, odvisno od modelčkov, ki jih imamo). Po piškotih z luknjo potrosimo sladkor v prahu, preden jih prilepimo na podlago.

Decembrski praznični dnevi Foto: Profimedia
Profimedia

Dodatki

Še tako enostaven recept za praznične piškote lahko hitro izboljšamo z dodatkom marcipana, pistacij (ali paste iz pistacij), z nugatom, kandiranim ingverjem in arancini ali zgolj z mešanico začimb. Poigravamo se z oblikami, konce ali vogale piškotov namakamo v belo ali temno čokolado, po teh koncih potem potrosimo mlete oreške, še posebno lepe so mlete zelene pistacije na beli ali temni čokoladi. Igramo se lahko z risanjem vzorcev na beli in temni čokoladi, za črte ali vijuge uporabimo zobotrebec in nastajali bodo zanimivi vzorci. Tudi sladkorni cvetovi so učinkovit okrasek na prazničnih piškotih.

Profimedia

Kam z jajci

Ko se odločamo, kaj vse bomo za praznike pekli, skušajmo recepte izbrati tako, da nam ne bodo ostajali rumenjaki ali beljaki. To morda terja nekaj več načrtovanja, a zakaj bi si delali preglavice z ostanki jajc. Rumenjaki, ki ostanejo od peciva, pripravljenega zgolj iz beljakov (makroni, cimetove zvezdice na primer), nam bodo prišli prav pri vsakem piškotnem testu, ki ga lahko pripravimo tudi povsem brez beljakov, beljake pa tako kot za pecivo lahko uporabimo za različne glazure. Pobrskajmo po kakšni kuharski knjigi ali spletu, idej in nasvetov je več kot dovolj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta