Osnovno testo za piškote, ki pušča domišljiji prosto pot

23.11.2020 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zora Štok

Za osnovno testo za piškote potrebujemo:


300 g moke
200 g hladnega masla
100 g sladkorja
zavojček vaniljevega sladkorja
en rumenjak (lahko tudi celo jajce).


Moko presejemo na delovno površino, naredimo jamico in stresemo vanjo sladkor ter vaniljev sladkor, dodamo jajce (ali samo rumenjak) in z malo moke naredimo gosto kašo. Potem na moko narežemo hladno maslo in gnetemo, da nastane voljno, čvrsto testo (okoli deset minut traja gnetenje; sprva gre težko in se masa drobi, a z gnetenjem se sestavine vedno bolj povezujejo in na koncu nastane homogena masa). Kepo testa zavijemo v prozorno folijo in pustimo v hladilniku vsaj pol ure (nič ni narobe, če testo počiva tudi čez noč).
 

Ko se testo pri sobni temperaturi nekoliko zmehča, ga razvaljamo tri do pet milimetrov na debelo in izrežemo piškote poljubnih oblik. Pečemo jih pri 175 stopinjah Celzija (v pečici na vroč zrak pri 155 stopinjah), v pekaču, obloženem s peki papirjem ali posebno folijo za večkratno peko.

Če uporabimo več masla, bodo piškoti bolj nežni in mehki, z dodajanjem moke postanejo trši. Ko piškote vzamemo iz pečice, morajo biti še nekoliko mehki, saj se potem na zraku še sušijo in bi bili na koncu preveč trdi, če bi jih v pečici pustili predolgo.

Dodatki k testu, krasitev piškotov

Osnovnemu testu lahko dodajamo karkoli: mlete orehe, mandlje ali lešnike, nugatovo maso, marcipan, začimbe (cimet, kardamom, piment, janež, klinčke, ingver) in arome (aromo grenkih mandljev, limonino aromo in podobno), lahko dodamo tudi žlico vina ali kakšnega aromatičnega likerja, če dodamo malo sladke smetane, pa bodo piškoti še bolj slastni.

Okrasimo jih lahko z različnimi glazurami (iz bele, mlečne ali temne čokolade, s sladkornim prelivom; za tiste, ki glazur ne delajo sami, je v prodajalnah dovolj že pripravljenih oblivov različnih barv in okusov), z okraski iz marcipana, s sladkornimi biseri in s pisanimi sladkornimi drobtinami, z zmletimi oreščki, čokoladnimi ostružki, s koščki kandiranega ali sušenega sadja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta