Zdaj je čas za motovilec

Miša Pušenjak Miša Pušenjak
25.08.2019 01:48

Seme motovilca damo pred sejanjem vsaj za teden dni v zamrzovalnik, da prekinemo njegovo zimsko spanje. Če je prevroče, lahko je tudi septembra, setev dobro zasenčimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Motovilec žličar
Urška Šprogar

Upajmo, da je za nami zadnji vročinski val. Zadnja leta sploh ni možno predvidevati vremena, temu se moramo, hočemo ali ne, prilagoditi. Zadnja "ohladitev" je prinesla še nekaj: veliko lažje in bolj uspešno bo posejati motovilec. Motovilec je vrtnina, ki jo poznamo vsi Slovenci, nekoliko manj je poznana drugod po svetu. Ker prenaša nizke temperature in preživi zimo, je zelo dobrodošla rastlina, saj je ena izmed prvih zelenjadnic na našem vrtu. Že zelo zgodaj spomladi je med prvimi, ki obogatijo naš pusti zimski jedilnik s svežim okusom narave. Pomaga nam pozabiti na mrzle, mokre in puste zimske mesece, ko smo vso svežo zelenjavo drago plačali v trgovinah ali pa je bila na naši mizi predelana, posušena ali vložena.

Bolje kali na svetlobi

Dobro kaljenje motovilca ni samoumevno. Motovilec je vrtnina hladnih, jesenskih dni in ga visoke temperature v avgustu pri kaljenju zelo motijo. Načeloma so ga naše babice sejalo že na jakobovo, a saj zdaj že vemo, vreme se je spremenilo, julija je za setev motovilca še prevroče.

Ljubljanski motovilec
Miša Pušenjak

Avgustovska setev

Avgustovska setev je namenjena jesenskemu pridelku. Odličen predposevek poletni setvi motovilca so metuljnice: nizki fižol, grah ali bob. Lahko ga posejemo tudi v senco rastlin visokega fižola. S tem imamo dvojno korist: rastline fižola senčijo poletno setev in obenem motovilec ne potrebuje dodatnega gnojenja, saj visoki fižol - kot vsaka metuljnica - tla obogati z dušikom. Pomembno je vedeti še nekaj: motovilec je rastlina hladnega dne, zato poletna setev bolje uspeva v polsenci. Vendar je tudi rastlina z zelenimi listi, ki potrebujejo svetlobo. Zato ne bo uspeval v globoki senci pregostih nasadov visokega fižola, posebno tam, kjer so žičnice nizke ali pa je na eni opori preveč rastlin fižola. Odlično bo uspeval tam, kjer imamo med oporami fižola dovolj prostora ali pa je na njih zgoden visoki fižol, ki v sredini avgusta že končuje svojo rast.
Tla okoli fižola naj bodo čista in brez plevelov, ko sejemo motovilec. Rastline so namreč majhne, v začetku rasti so še posebno občutljive, zato jih plevel hitro zaduši. Tudi vrste med paradižnikovimi rastlinami, če so te dovolj oddaljene druga od druge, lahko zapolnimo s setvijo motovilca. Med paradižnikovimi rastlinami posejan motovilec bo imel dovolj sence, prekril bo zemljo - tako bomo imeli dvojen pridelek na isti gredici.

Septembrska in oktobrska setev

Septembrska in oktobrska setev sta namenjeni prezimovanju in prvim pomladanskim vitaminom. Tukaj so najboljši predposevek rastline za zeleno gnojenje (če smo jih sejali dovolj zgodaj, da jih že lahko pokopljemo), kapusnice in pozni krompir. Če setev pokrijemo z agrokopreno, bomo lahko motovilec rezali tudi pozimi, ko bodo dnevi primerni za to. Spomladi, ko zemlja odmrzne in se dnevi pričnejo daljšati (od polovice februarja), motovilec, ki je prezimil, najprej okopljemo. S tem prezračimo korenine in jih tudi spodbudimo k hitrejši rasti in začetku novega življenja. Del gredice lahko pokrijemo s plastičnim tunelom, del z agrokopreno, del pa pustimo nepokrit. S tem si zagotovimo, da bo različno hitro rasel in ga bomo imeli dalj časa na vrtu.

Ljubljanski motovilec
Miša Pušenjak

Pomladanska setev

Ljubitelji motovilca ga lahko sejete tudi zgodaj spomladi, takrat setev pokrivamo z agrokopreno. Setev do sredine aprila je povsem smiselna, seveda je treba motovilec poznih setev veliko hitreje porezati, zato nikar naenkrat ne posejte prevelikih površin. Motovilec je dobrodošel zimski posevek v neogrevanih rastlinjakih in tudi na visokih gredah.
Motovilec je zelenjadnica, ki sodi na naše vrtove. Po mojem ga seje prav vsaka gospodinja. Največ težav je zaradi pregloboke setve in setve v času, ko je prevroče. Tega ne mara. Zdaj pa se je po mojem dovolj skrajšal dan in se je ohladilo, tako da bo motovilec zagotovo kalil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta