Zdaj je čas za perunike, da jih bomo občudovali spomladi

Matic Sever Matic Sever
01.08.2021 02:00
Ni prav veliko tako lepih rastlin, ki jih lahko gojimo brez zalivanja tudi v slabih tleh na žgočem soncu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Matic Sever
Matic Sever

Da je konec poletja čas za perunike, če pa cvetijo konec pomladi? Ja, res je, bradate perunike so prave trajničarske orhideje meseca maja, a takrat jih je treba le občudovati, za razmnoževanje in presajanje pa je čas v zadnjem delu poletja. Ni prav veliko tako lepih rastlin, ki jih lahko gojimo brez zalivanja tudi v slabih tleh na žgočem soncu. Bradate perunike so izredno nezahtevne. Čeprav dajo največ od sebe v hranljivih odcednih dobrih vrtnih tleh in z dovolj vlage v rastni sezoni, so zelo prilagodljive in potrebujejo zelo malo, le sonca jim ne jemljimo in ne utapljajmo jih v vodi.

Čudovit barvit cvet

Najlepše primerke bomo občudovali v tleh, ki jim dodajamo gnojila in imajo ves čas na voljo dovolj vode. Najbolj bahave in visoke sorte lahko ob hujših neurjih utrpijo nekaj škode, sicer pa so razen v obdobju cvetenja precej odporne tudi proti toči.

Te zelnate trajnice so na voljo v tisočih različnih sortah. Poznamo tako nizke kot visoke, take z gladkimi oziroma ravnimi cvetnimi listi in take z izrazito valovitimi. Ko pa je govor o barvah, se jim lahko samo priklonimo. Samo povsem krvavo rdeče in encijanovo modre ne premorejo, vse preostale odtenke pa ponujajo v taki oblici, da je vse skupaj postalo že nepregledno. Ta čudoviti cvet je sestavljen iz kupole (navzgor štrleči lističi) in krilc (vodoravno štrleči ali padajoči lističi), ime pa so dobile po bradici, ki jo najdemo na krilcih.

Foto: Pixabay
Pixabay

Bradate perunike so zmerno hitre rasti: matična korenika se v nekaj letih bogato razraste in tvori nove rastline. Skupine postajajo vse gostejše in zaradi boja za svetlobo in hranila lahko nekatere postanejo tako šibke, da slabo cvetijo ali pa sploh ne. V ugodnih pogojih se razraščajo hitreje in v povprečju potrebujejo delitev za najlepši videz rastlin na približno tri do štiri leta.

Kako jih razsadimo

Foto: Matic Sever
Matic Sever

Ker se avgusta rast že zelo umiri, bo sedaj najmanj škode, če jih razsadimo, hkrati pa bodo imele dovolj časa, da se lepo vrastejo za dober začetek in morda že tudi cvetenje v naslednjem letu.

1. Skrbno izkopljemo celotno gručo perunik in poskušamo ohraniti korenike čim bolj cele.

2. Razrežemo ali razlomimo sklop korenik na manjše dele in nato še bolj natančno razvrstimo oziroma odberemo najbolj zdrave mlade korenike. Vsak tak vitalen del ima na koncu šop zelenih listov in v sprednjem delu zdrave korenine. Zadnje zmehčane in porjavele, včasih pa tudi naluknjane dele korenik odrežemo in zavržemo.

3. Liste porežemo za približno polovico, da se nova sadika ne bi prehitro izsušila in da morebiten močnejši veter ne bi premikal sadike v začetni fazi, ko še ni ukoreninjena.

4. Tako pripravljeno sadiko držimo nad plitko jamico v vodoravni poziciji, da so torej dolga korenika in tla vzporedni. Korenine, ki visijo iz korenike, zasujemo in trdno stisnemo z zemljo, korenika sama pa je lahko le do polovice zakopana, zgornji del naj torej gleda iz zemlje. Sadiko dobro zalijemo. Če je le mogoče, peruniko na novo posadimo na mesto, kjer prej ni rasla perunika, če pa to ne gre, predhodno izboljšajmo mesto saditve z organskim gnojilom in po možnosti dodajmo nekaj sveže zemlje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta