Združba norcev na cesti: Pazi, da te ne zgazi!

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
25.08.2024 05:00

S 30 km/h pri vožnji skozi naselje so sami križi in težave, sploh, če sediš v makini, ki ne more prav rjoveti pri prenizkih hitrostih. In zato so krajani na koncu Rogoze obupani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ležeči policaj za marsikaterega divjaka ni več nobena hitrostna ovira.
Sašo Bizjak

Vozim, torej sem. Vozim hitro, torej sem frajer. Vozim prehitro, torej me kličite divjak. Pazi torej, da te - tak divjak - ne zgazi. Alkohol in neprilagojena hitrost sta daleč najbolj pogosta vzroka tako za smrtne nesreče kot za vse vrste prometnih nesreč. Bliža se prvi šolski dan in manijakom za volanom ne bo čisto nič bolj jasno, zakaj je pred šolami in vrtci omejitev hitrosti 30 kilometrov na uro. Vsem nejevernim Tomažem predlagam, da naredijo samoposkus. Nenadoma naj skočijo pred avto, ki vozi 30 km/h, in če jo bodo odnesli brez praske, lahko odstranimo brezvezne prometne znake z omejitvami. Ampak resnica je ta, da je lahko že najmanjša hitrost usodna tako za odraslega, kaj šele za šolarčka, manjšega od torbe, ki jo nosi na hrbtu. Oznaka 30 km/h niti ne pomeni, da je dovoljeno voziti 40 km/h - pomeni točno to, kar označuje: da ne smemo prekoračiti 30 km/h, zato je bolje voziti počasneje.

Cesta v Skoke, ko je bila na nova asfaltirana 
Damijan Toplak

S 30 km/h pri vožnji skozi naselje so sami križi in težave, sploh, če sediš v makini, ki ne more prav rjoveti pri prenizkih hitrostih. In zato so obupani krajani na koncu Rogoze (v smeri proti Skokam) posegli za skrajnim ukrepom. Ozka Cesta v Skoke bi v normalnih časih kvečjemu lahko služila enosmernemu prometu, v pomanjkanju ustreznih rešitev pa se vsa ta leta odvija dvosmerno. Tamkajšnji stanovalci imajo zato več smrtno resnih težav: ne morejo varno stopiti iz hiše, ne morejo brezskrbno zapeljati na dvorišče ali speljati na cesto, sprehod z vozičkom pa je itak podoben vožnji z vlakcem smrti - s to razliko, da v zabaviščnem parku zagotovo preživiš.

Torej, ker klasični ležeči policaji in drugi bolj prijazni talni umirjevalci prometa na približno 500-metrskem odseku niso zalegli, so zdaj namestili najtršo cestno grbino, imenovano stop tirnica. Pred njo se moraš dobesedno ustaviti, če ne želiš poškodovati podvozja jeklenega konjička. Ampak, glej ga zlomka, nekatere kmete za volanom (oprostite mi kmeti na polju) niti ta ukrep ne omejuje, da prek ovire ne bi razvili kakšnih 50 ali 60 km/h. Povprečna starost slovenskega avta je dobrih enajst let, če ji prištejemo še nekaj slabših let, dobimo staro garo, ki je odslužila svoje in ji bo kakšen planiški skok na Cesti v Skoke samo olajšal trpljenje - neke vrste evtanazija torej. Nekaterim divjakom pač ni pomoči, tako v avtomobilu kot zunaj njega. Združba norcev se ima na cesti za najbolj pametno. Amen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta