(FOTO) Vrese izstopajo v naboru jesenskih lepotic

10.10.2021 04:50
Ker imajo rade bolj kisla tla, so dobra podrast slečem oziroma rododendronom in azalejam. Za grobove poiščemo lepe cvetoče sadike sezonskih cvetlic.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Matic Sever
Matic Sever

Jeseni zamenjamo sezonske nasade in za grobove poiščemo lepe cvetoče sadike sezonskih cvetlic. V pisanem naboru jesenskih lepotic izstopajo vrese, ki v naravi sicer zacvetijo že konec poletja, v vrtnarstvu pa jih povezujemo bolj z jesenjo. Jesenske vrese, Calluna vulgaris, so nizki vednozeleni grmički, ki bolj kot v višino rastejo v širino. To lastnost v trajnih nasadih s pridom uporabljamo za pokrivanje manjših površin. Ker imajo rade bolj kisla tla, so dobra podrast slečem oziroma rododendronom in azalejam.

Najbolj modne sorte

Popkaste vrese - sorte, pri katerih se cvetovi ne razprejo, ampak ostanejo zaprti, so skoraj povsem nadomestile klasične stare sorte z odprtimi cvetovi. Barvni učinek je nekoliko slabši, a obstojnost cvetov je pretehtala. In če so te postale klasika, so še vedno zelo modne necvetoče vrese, ki razvijejo le goste pokončne poganjke v temno zeleni barvi, nekatere sorte pa imajo liste tudi rdeče, oranžno ali rumenkasto nadahnjene. So odlična strukturna rastlina tako za umirjene kombinacije s sivo in belo kot za umiranje bolj pisanih kombinacij. Nekaj posebnega so še vedno povešave sorte, v zadnjem času je mogoče dobiti tudi zelo velike sadike, ki v cvetličnih loncih naredijo močan in zanimiv učinek.

Bolj kot v višino rastejo v širino. Foto: Pixabay
Pixabay

Katera zdrži dlje

Mnogi na hitro rečejo, da ne bodo kupili belih sort, ker porjavijo, a sam kupca vedno vprašam, kam jih bo posadil. Če bodo vrese rasle v cvetlični posodi, ki ne bo izpostavljena dežju, potem imajo tudi bele dobre možnosti, da ne postanejo rjave. Kadar bele, roza ali druge vrese namreč postavimo na suhe lege, barva postane le bolj zamolkla, cvetovi pa ne porjavijo kot na dežju, kjer vlaga naredi svoje. A pravkar zapisano velja bolj kot ne za sorte, ki cvetov ne razprejo, ampak ostanejo v popkih. Tudi pri sortah z močno razprtimi cvetovi je zgodba podobna, a za odtenek manj uspešna.

Pri nekaterih se cvetovi ne razprejo. Foto: Matic Sever
Matic Sever

Kako jih gojiti

Jesensko vreso pogosto dojemamo in tudi uporabimo kot sezonsko rastlino in jo po cvetenju enostavno zavržemo, a če imamo vsaj približno nevtralna tla, ki jim dodamo še nekaj substrata s kislo reakcijo, jih lahko na soncu ali v polsenci zelo uspešno gojimo več let. Če so zadovoljne s tlemi, tvorijo goste preproge in vsako leto navdušijo z obilico cvetov. Najpogostejša napaka se zgodi ob samem sajenju. Če želimo jesensko vreso gojiti kot trajno rastlino, moramo sadikam močno raztrgati oziroma razrahljati koreninsko grudo, ki je vedno zelo zbita in gosta. Če tega ne storimo in je prve tedne ne zalivamo, se gruda takoj izsuši, tudi če je okoliška prst vlažna, in rastlina se kmalu posuši.

Če želimo goste vrese, jih moramo po cvetenju ali zgodaj spomladi porezati. Foto: Pixabay
Pixabay
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta