Zvezdna roža nas zdravi, osveži in poživi

Borut Cerkvenič
07.08.2022 04:26

Navadna boraga je uporabna še za juhe, prikuhe, solate, kot začimba. Cvetočo zel nabiramo od maja do septembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravilni so tako cvetovi kot listi borage.
Profimedia

Navadna boraga (Borago officinalis L.) je srhkolistnica, domača imena zanjo so zvezdna roža, boreč, buraža, poraga, zdravilna boraga. Je od 30 do 50 centimetrov visoka enoletnica, steblo je okroglo in sočno. Listi so široko elipsasti. Vsa rastlina je porasla s krhkimi dlačicami. Cvetovi so modri in visijo, v žrelu modrega venca je pet luskic. Ima pet prašnikov, ki so prirasli na venec; nagibajo se proti sredini in delajo črnikasti stožec. Nitke prašnikov so razširjene, na zunanji strani imajo ostrogi podoben vijoličasti izrastek. Vsa rastlina ima dišaven vonj, ki spominja na čebulo. Ima prijeten okus. Cveti od junija do avgusta. K nam je prišla iz Sredozemlja ali Male Azije, pri nas je gojena rastlina, ponekod se je z vrta preselila tudi v divjino. Divje v naravi raste po nasipih, ob poteh, na smetiščih in drugod. Uporabna je za juhe, prikuhe, solate, kot začimba. Cvetočo zel nabiramo od maja do septembra.

Poletna zdravilna razglednica - boraga je na desni
Shutterstock

Zdravilni so cvetovi, listi in svež sok naravne borage. Boraga pospešuje odvajanje vode, pomaga pri boleznih ledvic in mehurja, čisti kri. Uporabna je pri srčni slabosti in živčnem utripanju srca. Pomaga izločiti strupene snovi iz telesa. Blaži bronhitis, prehlad, seneni nahod. Pomirja krče in vnetje trebušne mrene. Pospešuje potenje. Nasploh osvežuje in poživlja. Pomaga pri revmi in lajša težave pri menstruaciji. Znižuje holesterol, uživamo jo pri sladkorni bolezni. Spodbuja nastanek in izločanje mleka pri doječih materah.

Zunanje se uporablja za obkladke, pri vnetih očeh, pri vneti koži in odrgninah, ekcemih, artritisu, proti prhljaju, pri suhi koži in luskavici.

Njene zdravilne učinkovine so sluzi, čreslovine, asparagin, vitamin C, provitamin A, kalcij, kalij, eterično olje, tanin, saponin, smola, maščobna kislina omega 6, flavonoidi.

Opozorilo:

Opozorila: Boraga vsebuje majhno količino hepatotoksičnih nenasičenih pirolizidinskih alkaloidov, ki so v večjih količinah strupeni za ljudi in živali. Zaradi tega dolgotrajno uživanje zvezdne rože ni priporočljivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta