Zvok alarma: Najhitreje se zbudimo ob svoji najljubši melodiji

Kakovostno spanje - in občutek popolne budnosti, takoj ko se zbudimo - je zelo pomembno. Različne vrste zvokov alarma vplivajo na to, kako se ljudje prebujajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred spanjem si nastavimo alarm, najprimernejši za situacijo, v kateri se moramo zbuditi. Foto: Profimedia
Profimedia

Danes zjutraj ste se takoj po prebujanju, ko je zazvonil alarm, morda počutili zmedeno in še vedno zaspano. To je fiziološki pojav, poimenovan spalna inercija, pri kateri smo še nekaj časa po tem, ko se zbudimo, zmedeni, raztreseni in nezbrani. Ta poslabša in upočasni našo sposobnost sprejemanja odločitev in zbranost pri delu. To lahko traja tudi uro in pol ali celo več. A prav to vsak dan doživlja veliko ljudi. Na Mednarodni vesoljski postaji je Nasin astronavt poročal: "Jutro se je začelo katastrofalno. Prespal sem dva alarma, enega ob šestih in drugega pol ure kasneje, vstati pa bi moral, da posnamem nekaj fotografij za izvršnega direktorja. Moje telo je očitno stavkalo zaradi boljših delovnih razmer pod odejo."

Telo rado stavka zaradi "boljših delovnih razmer pod odejo". Foto: Profimedia
Profimedia

Kakovostno spanje - in občutek popolne budnosti, takoj ko se zbudimo - je zelo pomembno. V Avstraliji naj bi slabša produktivnosti zaradi nekvalitetnega spanja stala državo 17,9 milijarde dolarjev letno. Spalna inercija lahko namreč traja do štiri ure, čeprav jo lahko odpravijo kofein, svetloba in jutranja prha. Obstaja pa še ena taktika za boj proti jutranji zaspanosti. Nova raziskava kaže, kako lahko izbira pravega zvoka za prebujanje zmanjša spalno inercijo.

V začetni študiji smo ugotovili, da melodični zvoki alarma, ne glede na vrsto ali žanr, v primerjavi z nemelodičnimi piskajočimi alarmi bistveno zmanjšajo spalno inercijo.

Melodično glasbo lahko opredelimo kot melodijo, ki jo je enostavno zapeti, na primer Madonnina pesem Borderline, Midnight Oil's Wedding Cake Island ali pesem Happy avtorja Pharrella Williamsa.

Da bi podrobneje preučili ta zanimivi učinek, smo v drugi študiji ocenili učinek glasbe za zbujanje na dejavnike, kot je duševna budnost. Uporabili smo prilagojeno aplikacijo, s katero smo udeležencem omogočili, da so se v svoji postelji prebujali ob različnih zvokih alarma na svojem pametnem telefonu, nato pa takoj opravili nalogo, podobno igri, da bi ocenili njihovo stanje budnosti. Podobno kot test, ki so ga astronavti opravili na Mednarodni vesoljski postaji za spremljanje sprememb v trajni pozornosti, so se morali tudi naši udeleženci čim hitreje dotakniti zaslona svojega mobilnega telefona, ko se je spremenila njegova barva.

Melodični zvoki alarma so povzročili hitrejše in natančnejše odzive udeležencev v primerjavi s kontrolno skupino, ki se je zbudila s klasičnimi zvoki alarma brez melodije.

Nižji zvoki so učinkovitejši

Vedno se ne zbudimo ob nastavljenem alarmu. Včasih se moramo zbuditi zelo hitro, na primer ob dimnem alarmu. Pripadniki vojske ali nujnih služb se morajo takoj zbuditi in se takoj odzvati na nujne situacije. Da bi preučili te primere, smo pregledali vse razpoložljive raziskave o zasnovi zvočnega alarma in prebujanju v različnih starostnih skupinah. Prišli smo do ugotovitve, da so v nujnih primerih otroci prav tako zelo dovzetni za zvok alarma, ki močno vpliva na njihovo prebujanje.

Ko se otroci prebudijo v izrednih razmerah, se zdi, da so nizki toni ali celo človeški glas veliko učinkovitejši od običajnih visokofrekvenčnih alarmov. S pravo vrsto alarma so otroci pokazali boljši odzivni čas in se bolje spomnili preteklih dogodkov, kar je pomembno pri upoštevanju navodil ali akcijskih načrtov v nujnih primerih, na primer ob požaru.

Zakaj so nižji zvoki učinkovitejši? Morda zato, ker obstajajo ključne frekvenčne pasovne širine in način obdelave zvoka v notranjem ušesu in nato v možganih. Dokazano je bilo, da glasba aktivira določena področja možganov, ki nadzorujejo pozornost, pri čemer natančne mehanizme tega učinka še preiskujejo.

Učinkovitost zvoka

Zdaj torej že vemo, da lahko različne vrste zvokov alarma vplivajo na to, kako se ljudje prebujajo v običajnih in izrednih razmerah, zato je zanimivo razmisliti o možnostih, ki jih ponuja sodobna tehnologija.

Spalna inercija lahko traja do štiri ure. Foto: Shutterstock
Shutterstock

Digitalni zvok je dostopen in enostaven za uporabo, kar pomeni, da si lahko pred spanjem nastavimo alarm, sestavljen iz skoraj vseh mogočih zvokov. Še več, tehnologije in aplikacije se tako hitro izboljšujejo, da bi si lahko z njimi pomagali pri izbiri najprimernejšega alarma za nas. Lahko ga celo prilagodite različnim situacijam: če se morate zgodaj zbuditi in peljati otroke v šolo, lahko izberete alarm, ki čim bolj prebudi, medtem ko lahko izberete drugačno melodijo alarma, da se v soboto zbudite za jutranjo vadbo joge.

Vozila imajo lahko posebne alarme, ki voznikom pomagajo, da ostanejo zbrani, in preprečijo zaspanost za volanom. Tovrstne zvočne obdelave bi lahko v prihodnje uporabili tudi za več dobrega počutja in večjo zmogljivost astronavtov.

Tako kot astronavti moramo tudi vsi drugi živeti in delati v zapletenem svetu. Skoraj vsi se moramo včasih zbuditi, preden smo na to pripravljeni, in smo nato zmedeni in zaspani. Toda zakaj naslednjič pri izbiri alarma ne bi posegli po melodiji, na katero boste lahko tudi zapeli? Morda boste doživeli osvežilno jutranjo spremembo.

---

Stuart McFarlane in Jair Garcia sta raziskovalca na Univerzi RMIT, Adrian Dyer je profesor na Univerzi RMIT.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta