Alan Ford v Narodni galeriji: Vrne nas v čase, ko smo se mu, ne vedoč, da bomo to živeli, smejali

Andrej Smrekar
07.06.2019 15:49

Alan Ford je še vedno zanimiv, ker je tisto, kar je prikazoval, sedaj naša resnica. Vrne nas v čase, ko smo se mu, ne vedoč, da bomo to živeli, smejali. Še vedno je uporniški – proti vsem sistemom in oblastem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Da Alana Forda v Narodni galeriji ne bo lahko postaviti, je bilo jasno od začetka. Ekspertna komisija, ki je ocenjevala muzejske programe, je projektu odrekla subvencijo. Najpogostejše vprašanje ob tej temi je tudi sicer bilo in še vedno je kjerkoli: "Zakaj pa Alan Ford v Narodni galeriji?" Celo Smiljaničev članek v Mladini pred odprtjem razstave bi lahko povzeli nekako takole: strip je položil staro damo Narodno galerijo! (O, kakšen dosežek!) Na to provokacijo je direktorica Barbara Jaki v otvoritvenem nagovoru povedala, da je stoletno damo pač srečal pol mlajši gospod, kar je verjetno bolj legitimna trofeja. A problem ni v formi, temveč v vsebini. Meje v glavah so neverjetno trdovratne, institucije in ideologija pa neizprosne. Institucije imajo za to fiskalne razloge in se kaj malo brigajo za smisel, ustvarjalnost in učinkovitost. Ujemanje vertikalnih in horizontalnih stolpcev je na prvem mestu. V ideologiji pa gre za sveto poenostavljanje zapletenega, ker je lažje deliti na starejšo in novejšo umetnost, visoko in ljudsko, na našo in vašo itd. kakor razmišljati o umetnostnih medijih kot nosilcih sporočil in različnih funkcijah umetnosti. Tisti, ki so brali Alana Forda, vse to zelo dobro razumejo.

Prva številka Alana Forda
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta