Blaž Torkar o vprašanju Izraela in Palestincev: Upanje je trajalo dve leti - od sporazuma v Oslu do atentata na Rabina

Jon Knez Jon Knez
04.11.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraelski generalmajor Ariel Sharon (kasnejši minister in premier) opazuje bitko na Sinajskem polotoku v času šestdnevne vojne leta 1967.
Izraelski generalmajor Ariel Sharon (kasnejši minister in premier) opazuje bitko na Sinajskem polotoku v času šestdnevne vojne leta 1967.
Reuters
Vojaški zgodovinar dr. Blaž Torkar o nastanku države Izrael in tezi, da je nastal zaradi slabe vesti Zahoda zaradi holokavsta, pojasni, da je v ozadju nastanke države bilo sionistično gibanje, ki je imelo cilj združitev Judov v Palestini, prvič so se politično izrazili že v pamfletu Judovska država leta 1896: "Na prvem sionističnem kongresu v Baslu v Švici je bil leta 1897 sprejet uradni program sionističnega gibanja, v katerem je bil zapisan njegov cilj - zagotoviti judovskemu ljudstvu javno priznan, legalen oziroma z zakonom zaščiten dom v Palestini. V programu se je komisija namenoma izognila besedi država, saj ni hotela delovati proti Osmanskemu cesarstvu, katerega del je bilo tudi ozemlje Palestine, in ki bi lahko naseljevanje dovolilo ter ga legaliziralo. Prav tako ni hotela prestrašiti nekaterih krogov znotraj judovskih skupnosti. Judje so se takrat že priseljevali na to območje, njihovo število je zaradi antisemitizma in pogroma v Evropi hitro raslo – leta 1882 jih je bilo 24.000, leta 1895 pa že 47.000."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta