Če Trump ne bi bil tako len, bi v Ameriki imeli fašizem

Urban Červek Urban Červek
12.01.2019 06:27

Urška Velikonja je redna profesorica prava na eni najelitnejših ameriških univerz, washingtonski Georgetown University. Predava o regulaciji trga vrednostnih papirjev in ga tudi preučuje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Velikonja
Robert Balen

Pred časom ste za The Economist komentirali primer ustanovitelja Tesle Elona Muska, ko ga je SEC, ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev, kaznovala in opozorila zaradi tvitov, ki jih je objavljal o morebitnem prevzemu Tesle, kar je naletelo na velik odmev v medijih in poslovnih sferah.
"Tako je, v začetku avgusta je Musk objavil tvit, da ima zagotovljeno financiranje za prevzem Tesle. Z delnicami tega podjetja se sicer trguje na borzi, kar pomeni, da so njegove finance javno objavljene, več je pozornosti javnosti. Musk je želel zgodbo o Tesli povedati drugače, kot so poročali finančni novinarji. In si je zamislil, da bo priskrbel zasebnega vlagatelja, ki bo prevzel Teslo in jo umaknil z organiziranega trga. Kot je na primer Uber. V tem primeru Musku ne bi bilo več treba razkrivati financ podjetja pred celotnim svetom; lahko bi poročal le o dobrih novicah, o slabih pa ne. Problem s tem tvitom je bil, da navedbe v njem niso bile resnične. Kar pa predsedniku uprave javno kotirajoče družbe, kar je, nikakor ni dovoljeno – govoriti neresnice. Pri tem početju bo SEC ukrepala takoj. V Muskovem primeru je bila izjava tako očitno neresnična, da je imela SEC preprosto delo. Kazen je skoraj avtomatična, saj ne zahteva neke komplicirane preiskave. Drugi problem Muska pa je bil, da je na neki točki prekinil pogajanja s SEC in agencijo začel v javnosti kritizirati. Tu se pa konča, v tem primeru gredo z vsemi topovi. Proračun SEC sicer res ni dovolj visok glede na velikost trgov, ki jih nadzoruje - znaša 1,6 milijarde dolarjev -, ampak če se začne kdo z njimi prepirati v javnosti, bodo porabili toliko denarja, kot ga bo treba, da ga bodo kaznovali. To je lekcija Musku in drugim udeležencem na trgu, v smislu 'ne se hecati z nami'."
In postopek je Muska stal položaja v Tesli.
"Tako je. Najprej so se pogajali, da v poravnavi plača 10 milijonov dolarjev kazni in izstopi iz upravnega odbora za dve leti. Nato je prekinil pogajanja, in ko so ga odvetniki po nekaj dneh prepričali, da ne more zmagati in da bo to konec njegove kariere, se je po treh dneh poravnal pod slabšimi pogoji. Plačal je 20 milijonov dolarjev in dobil triletno prepoved opravljanja funkcije vodje upravnega odbora. Če pa se ne bi poravnal, bi lahko izgubil celo operativno funkcijo v podjetju, ki jo je sedaj obdržal. V tem primeru bi bila škoda za delničarje velika, saj vrednost podjetja temelji na veri v Muska. Če njega ni več, je vprašanje, kaj bi se zgodilo s Teslo."

Robert Balen
Urška Velikonja: "Po zakonu morata biti vsaj dva komisarja iz druge stranke kot predsednik ZDA, ki ju imenuje na položaj."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta