Dijakom v bran

Bilo je leto 1987, ko sem kot mlada profesorica pripravila prireditev za predvojne in medvojne komuniste. Recitirali smo Cankarjevega Kurenta in Hlapca Jerneja, Bevkovega Kaplana Martina Čedermaca pa Fritza, Pavčka ... Takrat nas niso razumeli, saj sta jih zmotila Jernejeva molitev in kaplanov črni plašč.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zmotilo jih je, ker smo omenjali boga, ker je kaplan s prižnice nagovarjal vernike, naj ljubijo in čuvajo svoj jezik, in ker Fritz v svoji pesmi pravi, da ljudem kmalu ne bo več jasno, za čim je jokala lepa Vida. Prekinili so predstavo in nas nagnali iz dvorane. Baje so bili takrat svinčeni časi in naj bi bilo čutiti rdeče nasilje. Pa takrat ni prišla policija nad moje dijake in jih oglobila in moj ravnatelj se je odločno postavil na mojo stran z besedami: “Če ne poznajo Cankarja in drugih, je njihov problem.”

Kje smo zdaj učitelji, da stopimo v bran svojim dijakom? Učimo jih kritičnega razmišljanja, citiramo Jermana in njegove misli o sklonjenem hrbtu, ki je vajen biča in se klanja pred vsakim gospodarjem. Kako naj zdaj še naprej govorim in učim, da je treba svoje misli dostojno in dostojanstveno povedati?!

Faksimile prispevka o prekinjeni proslavi iz leta 1987

Še dalje bom učila, da je znanje največja vrednota, ki jim je ne bo mogel nihče nikoli odvzeti. Učila jih bom, da smo ljudje odgovorni za besede, ki jih izrečemo, in da se svet lahko z njimi spreminja in ne samo z granitnimi kockami. Še naprej jim bom na srce polagala Sofoklejeve misli, da “država ni last enega moža” in da “kdor si domišlja, da ima sam vso pamet …, ko ga odpreš, odkriješ prazno kaščo”. Se sploh zavedamo, kako neverjeten napredek smo dosegli s tem, da mladi zahtevajo šolo, kvaliteten pouk, znanje? Kako neverjetno ponosni bi morali biti, da se nočejo več skrivati za računalniškimi zasloni. Niso protestirali proti, temveč za. Za vse to, kar smo jih učitelji učili. In za to so bili ti dijaki kaznovani.

In vendar se ne morem znebiti občutka, da so nas čisto namerno speljali v to gledališko areno, nam vrgli nekaj koščic, okoli katerih smo se vsi, katerih etični kompas še vedno deluje in se čutimo odgovorne za svoj mikrokozmos, zgrnili in divje začeli braniti pravice ogroženih. Med tem pa se v zakulisju nemoteno lahko odvijajo večje lumparije in dosti bolj strašljivi scenariji, na katere bi nas morala opozoriti že zgodovina.

Dijake so oglobili kot “odrasle, odgovorne” osebe, a hkrati si kot taki niso zaslužili niti enega dostojnega pogovora, za katerega so prosili. Sram me je v imenu ali bolje namesto tistih, ki bi jih moralo biti sram.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.