(DNEVNIK) Alen Pavlec: Škatla tablet in čakaj

Alen Pavlec
05.09.2020 05:00

Diplomirani fizioterapevt, ki mu je koronadoba potrdila urgentnost fizioterapije na daljavo. Učitelj plesa, ki računa na sezono brez mask. "Dober dan, gospod Pavlec, z NIJZ kličemo." Takšnih začetkov dnevov si ne želi. Sicer vstaja rad, ker dela v krasnem poklicu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ciril Horjak

/ PETEK, 28. AVGUST

Včeraj sem padel v posteljo in danes se zbudim brez budilke. Vem, vsi, ki me poznate, ne verjamete. Tudi jaz ne. Ko pridem v naš zdravstveni dom, na stopnicah najprej srečam Marcela, ki prišminkari z novo frizuro, izza vogala tradicionalno najprej slišim in potem vidim Sabino. Res imam krasne sodelavce, ki so odlični strokovnjaki na svojem področju. V času epidemije, ko fizioterapije nismo smeli izvajati, sem jih, priznam, kar pošteno pogrešal. Danes smo začeli z novo skupino pacientov, zato ni bilo časa za jutranje strokovne diskusije, vse nas je čakalo kar nekaj birokracije. Med malico sem se vklopil v sejo senata Alma Mater, ki je, kakopak, v duhu covida potekala preko videokonference. Obravnavali smo kar nekaj pomembnih tem glede izvedbe študija v prihajajočem študijskem letu, ne nazadnje ne vemo, kaj nam bo prinesla jesen. Ob koncu delovnega časa smo na sestanku organizacijske enote Splošno zdravstveno varstvo obravnavali skupne projekte, nato pa z direktorjem Gregorjem Žigonom v Domu pod gorco dorekli vse glede svetovnega dneva fizioterapije.

Ciril Horjak

/ SOBOTA, 29. AVGUST

Vikend izkoristim za daljše spanje, razen če se Toni Pavlec, naš maček, odloči drugače. Danes se ni mogel, ker smo plesni učitelji Pingija že zgodaj startali proti Gorenjski. In seveda mi Tine (pravnik, plesni učitelj in vrhunski pevec narodnih viž) za dobro jutro natoči smrekov'c. Razkuži se vedno na tešče! Naše planinarjenje je bilo omejeno na stopnice, ker je Kranjska Gora doživljala vesoljni potop. Direktor plesne šole je sicer vsako uro naznanil razjasnitev s pogledom v nebo in stavkom "Glej, da se odpira zdaj že tam!", čeprav je še naprej suvereno lilo. Ampak nas vreme ni ustavilo, najbolj pogumni so skočili v jezero Jasna. Tukaj bi bila sedaj dobra fora, če bi napisal, da so ob prihodu iz vode izgledali, kot da so se rodili samo z dvema testisoma. Ampak najbrž ni primerno in raje ne bom. No, sam sem se raje odločil za hamburger ob jezeru. Res je kul, ko smo vsi plesni pedagogi, ki sicer poučujemo različne plesne zvrsti, na kupu. Pred vrati je nova plesna sezona in iskreno upam, da ne bomo plesali v maskah.

/ NEDELJA, 30. AVGUST

Kaj je lahko najslabši začetek dneva? "Dober dan, gospod Pavlec, z NIJZ kličemo." Jeba. Čeprav še ne veš, zakaj te sploh kličejo, in nimaš nobenih simptomov, takoj preračunavaš, koliko si jih potencialno okužil. Še sreča, da je vikend in nisem v službi s pacienti. Sicer res dosledno izvajamo vse ukrepe za preprečevanje širjenja "tistega, ki ga ne smemo imenovati", in nam razkužilo najbrž že teče po venah, maske pa nosimo še v sanjah, a nikoli ne veš. Takoj na bris, ki je bil negativen.
Če smo že pri tej temi, ne morem mimo situacije, v kateri smo se znašli zdravstveni delavci. ZZZS pričakuje stoodstotno realizacijo letnega programa, kar so tudi jasno zapisali v sporočilu za javnost. Zaradi predpisanih ukrepov je skoraj nemogoče obravnavati enako število pacientov, kot jih sicer, hkrati pa moramo upoštevati izpad v času epidemije. Takrat se namreč ambulantna fizioterapija ni smela izvajati. Paciente je bilo treba prenaročiti na kasnejše termine, čakalne dobe so se podaljšale, ljudje so razumljivo nezadovoljni. Ampak zavarovalnica pričakuje, da bo obravnavano enako število pacientov, kot je to predvideno s programom. Pričakujejo, da se ustrezneje organiziramo. Bojim se, da tukaj ne pomagajo niti molitev, čiščenje čaker in ostali antibiotiki. Aleluja!

/ PONEDELJEK, 31. AVGUST

V garderobi s Sašem ugotoviva kot vsak ponedeljek, da prideva v službo samo še jutri in bo že mali mali petek.:) Bliža se 8. september, svetovni dan fizioterapije. Letošnja tema, ki jo je določilo svetovno združenje fizioterapevtov, je Fizioterapija in covid. Marcel je dal dobro idejo, da bi na ta dan pilotno izvajali fizioterapijo na daljavo preko videoklica. V tujini je to že uveljavljena metoda, a pri nas tega zavarovalnica ne financira. Predstavljajte si nekoga, ki ga je na primer marca začela čez noč grozno boleti rama. Ponoči se zaradi bolečin prebuja, čez dan je omejen pri izvajanju vsakdanjih opravil. Specialisti nenujnih pregledov ne opravljajo, fizioterapija je zaprta. Škatla tablet in čakaj. Umrl ne bo, je pa vprašanje, kaj bo z gibljivostjo rame. Ne nazadnje bolečin ni prijetno trpeti, če izvzamemo mazohiste. Takemu pacientu bi ogromno pomenila konzultacija s fizioterapevtom, osnovna navodila, da lažje prebrodi čas do obravnave. Ali pa novopečenim staršem, ki ne vejo, kako pravilno rokovati z dojenčkom. Razvoj informacijske tehnologije poteka res zelo hitro, epidemija pa je njeno uporabo še pospešila. Sestanki, seje, konzultacije in podobno sedaj v veliko večjem obsegu potekajo preko videokonferenc. Če je bil videoklic z zdravnikom še leto dni nazaj pri nas znanstvena fantastika, bo kmalu najbrž ustaljena praksa. Sam sem sicer po duši produkt stare dunajske šole in s tem zagovornik svinčnika in papirja, srečanj v živo, pisanja razglednic. A čas ne prizanaša in treba se je prilagoditi, kar pa ne bo lahko za starejšo populacijo, ki se je digitalizacija še ni dotaknila. Ali pač, ravno v petek je zunaj pred Domom pod gorco 93-letnik veselo skrolal po pametnem telefonu in mi pokazal slike svojega sina.

/ TOREK, 1. SEPTEMBER

Jutri je mali mali petek. Dorečejo se vse podrobnosti glede izvajanja fizioterapije na daljavo. Na sestanku smo se dobili fizioterapevti z različnih strokovnih področij, vključno z delovno terapevtko. Vodstvo Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca je našo idejo podprlo. Tako se lahko vsi, ki ste imeli poškodbo, operacijo, imate bolečine v križu, vratu, kolenu ali rami, potrebujete informacije s področja otroške razvojne obravnave, preventive ali delovne terapije, prijavite na fizioterapevtsko obravnavo preko elektronske pošte fizioterapija@zd-mb.si. Dobili boste povratno sporočilo z navodili, terminom obravnave in povezavo, preko katere bomo izvedli videoklic in fizioterapevtsko obravnavo. Če dostopate preko mobilnega telefona, je potrebna namestitev aplikacije, z računalnikom pa ni potrebna.
Ko zaključim delo s pacienti, odhitim v Slovensko ulico, na Alma Mater. V sejni sobi me že čaka nekaj študentov, s katerimi govorimo o njihovem vključevanju v obštudijske dejavnosti, študentski svet in študentsko organizacijo. Spet so me presenetili z nekaterimi res dobrimi idejami in entuziazmom. Laura mi pove, da je napisala članek za študentsko revijo o njihovi humanitarni odpravi v Gambijo. Pazi to: pet študentk fizioterapije se odloči, da želijo pomagati s svojim znanjem. Super ideja, človek najprej pomisli na sodelovanje s katero izmed naših humanitarnih organizacij. Ampak ne, zbirale so sredstva, zdravstvene pripomočke, opremo in šle v Gambijo. Ej, punce, respect!

/ SREDA, 2. SEPTEMBER

Mali mali petek. Danes sta mi pri delu pomagali dve študentki, ki sta pri nas na praktičnem usposabljanju. Zelo prijetni, prijazni do pacientov, morda malo zadržani. Bom jutri vprašal Hinka, sodelavca, ki mi je bil mentor kot študentu in kasneje kot pripravniku, ali sem imel takrat preveč vprašanj. Pravijo, da je bolje biti pet minut neumnež kot celo življenje nevednež. Počasi bi si spet morala vzeti čas za kakšno moško strokovno debato in pregled strokovnega članka. Popoldne se slišim še s predsednikom Združenja fizioterapevtov Slovenije doc. dr. Tinetom Kovačičem, s katerim sva govorila o izvedbi svetovnega dneva fizioterapije. Fizioterapija je mlada stroka, ki jo čaka še veliko izzivov. Prav iz tega razloga nas bosta 8. septembra skupaj s predstavnico NIJZ za področje fizioterapije viš. pred. Andreo Backović Juričan obiskala v zdravstvenem domu, da bomo govorili o prihodnosti in razvoju naše stroke.
Po enem tednu si zvečer vzamem čas zase in za šport. Oziroma, če sem čisto odkrit, me v to prisili David. Najina oblika druženja niso kavice, ampak tek in gibanje na prostem, ženski pa ta čas demokratično pošljeva na sprehod. To sem napisal čisto v stilu patriarhalnega matriarhata, ko moški mislimo, da smo glavni, v resnici pa so ženske. Oziroma kot je rekel moj dobri prijatelj, ki ga iz objektivnih razlogov ne bom imenoval: "Po moje se enostavno z njo strinjaš, ker si pametnejši. No ja, misliš, da se s tem tolažim?"

/ ČETRTEK, 3. SEPTEMBER

Mali petek. Kako grozno mora biti, če vsak dan vstaneš z mislijo, da ni vikend. Še sreča, da mi je dano delati v krasnem poklicu s krasnimi ljudmi. Se vidimo in slišimo 8. septembra!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta