(DNEVNIK) Mladen Delin: Morda smo bili napačno usmerjeni

Mladen Delin
13.08.2022 05:30

Mladen Delin. Pianist, vokalist, aranžer, producent, umetniški vodja skupin Vox Arsana in Tango Story ter gonilna sila glasbenega festivala Arsana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

/ PETEK, 5. avgust

Že ves teden z ekipo na terenu pospravljamo prizorišča. Tudi v pisarni je ogromno dela. Neskončno smo utrujeni, pa vseeno veseli, da je 14. festival za nami. Celo za nas izkušene je 45 dogodkov na desetih različnih lokacijah in preko 300 nastopajočih velik zalogaj. Prvič smo festival razširili na daljše časovno obdobje od 2. julija do 3. septembra, kar je za mesto mnogo bolj zanimivo, za nas pa niti ne. Zagotovo največji organizacijski podvig doslej. In če si za poletne festivale vedno želimo lepo vreme, moram iskreno priznati, da sem po prvih treh dneh z nad 35 stopinjami Celzija večkrat pogledal v nebo, ali bo padla kakšna kapljica. Celo popoldanske nevihte bi bil vesel. Letos žal ne. Morda sem pretekle mesece v vesolje premočno pošiljal misli o lepem vremenu. Pazi, kaj si želiš, kajti želje se ti lahko uresničijo. Deset prizorišč zahteva veliko dela, usklajenosti, zanesljivo ekipo in celoletno dobro načrtovanje. Pa seveda veliko sreče. Korona je vse obrnila na glavo, zato je organizacija koncertov pretekli dve leti postala igra na srečo. Letos je bila ta na naši strani, za naprej pa bomo še videli …

/ SOBOTA, 6. avgust

Sobota je in Ptujska noč. Za mnoge najbolj vesela poletna noč v letu, za nas pa en teden, odkar smo zaključili festival na novem prizorišču mestne tržnice. O tem prostoru je bilo pretekla leta veliko najrazličnejših vročih debat, pri katerih ni bilo prave skupne točke, kako naprej. Odločili smo se, da zagrizemo v ta prostor in poskusimo, ali bo zaživel kot resno koncertno prizorišče, in kakšen ima potencial, katere so njegove šibke točke in kje so plusi. Streha bi prav prišla, saj same priprave potekajo nekaj dni prej čez dan v neznosni vročini, ekipa je pa že zelo utrujena od prvih devetih dnevov. Še dve uri pred dogodkom rahlo dežuje in niti pomisliti si ne upam, kaj bi pomenilo prestavljati dogodek in obveščati 1600+ obiskovalcev. Tudi ta večer je vreme z nami. Prvič malo bolj sveže, ravno prav za dober rock koncert. Lepo je opazovati, kako se zbirajo glasbeni navdušenci vseh generacij. In lepo je občudovati, kako se mesto polni. Siddharta akustika je bila pravi izbor, Neisha pa je ravno prav ogrela občinstvo. Vizualna in zvočna kulisa mesta, cerkev sv. Jurija v ozadju in ulica srednjeveškega mesta, ki se vije ob njej, sinergija množice ter brezhibna izvedba so bili popoln zaključek. Kako smo pogrešali druženja in dobro glasbo v živo.

/ NEDELJA, 7. avgust

Nedelja je prvi dan pravega počitka, a bo na dopust treba še nekaj dni počakati. Da se vsaj malo povrnejo moči. Res je, za kvalitetne počitnice moraš biti spočit. Program sestavljamo pozimi v pisarnah in na sestankih, zato vedno znova pozabljamo, kaj pomeni izvedba 45 ali več zahtevnih dogodkov v desetih dnevih. In to z ekipo, ki se sestavi 14 dni prej. Festival je prerasel mesto in celo nas same. Ponavadi to počnejo javni zavodi z mnogo zaposlenimi, mi pa še kar vztrajamo. Nocoj je na sporedu RTV Slovenija posnetek koncerta Operna noč, ki smo jo skupaj z Opero SNG Maribor in Mestno občino Ptuj izvedli 1. julija. Kdo bi si mislil, da bomo na Operni noči na Panorami dočakali rekordno število 5000 in več obiskovalcev, med drugim z Dunaja, iz Zagreba, Anglije, in avtobuse turistov, pa da se bodo oboževalci kitarskega virtuoza Vlatka Stefanovskega pripeljali iz Norveške. Ptuj je postal prava poletna turistična festivalska prestolnica. Zelo sem vesel sporočila New York Voices (dvakratni nagrajenci z grammyjem​​​), da so varno prispeli v ZDA. V času festivala je vedno premalo časa za druženja z umetniki, zato je vsak trenutek dragocen. Oni so nam odprli vrata na svetovni glasbeni zemljevid in nam predali mojstrske veščine večglasnega petja, ki jih z vokalno skupino Vox Arsana predajamo novim generacijam.

Sedaj ko adrenalin počasi popušča, se utrujenost čuti vedno bolj in bolj. Počasi prihajajo za mano ves stres in fizične posledice 18-urne dnevne aktivnosti. Nog več ne čutim, zato je masaža, ki mi jo je sestra Barbara podarila za rojstni dan, več kot dobrodošla. Pred spanjem pa dobra knjiga. Že od nekdaj me najbolj inspirirajo biografije. Trenutno je na sporedu Nikola Tesla.

/ PONEDELJEK, 8. avgust

Najboljši odklop od stresa so še vedno kakšna športna aktivnost, narava ali pa kuhanje. Sin Gal zahteva pozornost, ki je ni dobil zadnjih 14 dni. Zato se resno lotiva spopada v namiznem tenisu. Na srečo igramo vsi trije in turnir je neizbežen. Ta šport zahteva izjemno koncentracijo in eksplozivno odzivnost. Je super protiutež in namesto počitka dinamična sprememba aktivnosti.

Že kot zelo majhnega sva ga spodbujala k spoznavanju čim več prijateljev in navezovanju stikov. To se sedaj zelo obrestuje. Nekaj dni spi pri enem, nekaj dni pri drugem in zadnji vikend pri tretjem, ob večerih pa prihaja na koncerte. Hvala vesolju za prijatelje.

/ TOREK, 9. avgust

Odzivi po festivalu so izjemni. Med izvedbe smo od izvajalcev in občinstva prejeli veliko pohval glede brezhibne organizacije. Za to se je treba zahvaliti mladi in odgovorni ekipi. Pozna se, da že več kot 14 let vlagamo v mladino. Oder mladih, Otroški festival, poletni glasbeni tabori in mednarodni vokalni kampusi pritegnejo mnoge, ki jih zanima dogajanje v mestu, in kar je najpomembneje - mladina se aktivno vključuje v mestno dogajanje. Tudi prostovoljcev je letos mnogo več kot prejšnja leta. Dve leti so bili odrezani zaradi covid ukrepov, zato si želijo biti čim več prisotni, spoznavati znane umetnike in pridobiti čim več praktičnih izkušenj. Vesel sem, da jim festival to omogoča. Mnogi mi sporočajo, da si v enem mesecu naberejo več uporabnega znanja in izkušenj kot eno leto na faksu. Organizacija zahteva multitasking osebnosti, ki se hitro znajdejo na različnih področjih. Precej našega kadra dobi kasneje vodilne funkcije na različnih odgovornih delovnih mestih.

/ SREDA, 10. avgust

Na hitro preletim uspehe naših športnikov v zadnjih desetih dneh. Roglič, Pogačar, Kristjan Čeh, Dončič, Dragić, Kopitar, Janja Garnbret, Nika Križnar ... Lahko bi našteval za celo stran. Kakšna sila in generacija! Razmišljam, da smo v športu po številu prebivalcev skoraj svetovna velesila, in se sprašujem, zakaj nam ta športni in povezovalni duh ne uspe v politiki. Moji generaciji sta bila privzgojena delo in dejstvo izogibaj se politiki. Po mnogih letih ugotavljam, da smo bili morda napačno usmerjeni. Mislim, da bi vsak državljan moral biti vsaj do neke mere vključen in aktivno sodelovati v oblikovanju svoje prihodnosti. In volitve polnoletnih bi morale biti obvezne. Vsaka generacija si mora izboriti svoj prostor pod soncem. Potreben bo miselni preskok tudi na tem področju.

/ ČETRTEK, 11. avgust

Zdaj pa z veliko zamudo na dopust. Festival nam je zadnjih 14 let pobral najlepši del poletja, zato je izbor počitnic bistven. Prvi del počitek, drugi del pa raziskovanje novih krajev in kultur. Potovanja te polnijo z energijo in ti širijo obzorja. Vedno in znova je zanimiv efekt, ko potuješ v revne države tretjega sveta in ugotoviš, kako malo človek potrebuje za srečo. Mi smo zadnja leta postali deloholični narod, ki misli, da bo živel večno. Pozabljamo pa, da je vse, kar imamo, ta trenutek. Zadnje leto je vzelo kar nekaj ljudi, ki so mi bili zelo blizu. Zato imam že od nekdaj zelo pogosto dalmatinsko navado (po očetu), da ljudi objemam, da jim povem, da jih cenim in spoštujem, in da živim na polno. Na prvem mestu sin in moja ljubezen Ana, potem pa vsi ostali. Carpe diem pravijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta