(DOSJE) Državni denar v Adientu pobrali, podjetje zaprli. Minister tega ne šteje za izgubljen denar

Minister za delo Janez Cigler Kralj o primerih, ko podjetje prejme pomoč, pa odpušča oziroma gre celo v likvidacijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Cigler Kralj: "Rekel bi, da smo pomagali tem podjetjem, tudi če so že zaključila svojo poslovno pot, da so poskrbela za svoje zaposlene."
Robert Balen

Minister za delo Janez Cigler Kralj je ob nedavnem obisku na Koroškem na vprašanje Večera komentiral primere, v katerih podjetje prejme pomoč, pa odpušča oziroma gre celo v likvidacijo, a v tem, da podjetje dobi subvencije, kmalu nato pa že zapre vrata proizvodnje, ne vidi težave.

"Epidemija je stanje na trgu dela zelo zaostrila, nas spodbudila, da smo na eni strani iskali hitre interventne rešitve, ukrepe - predvsem ohranjanje delovnih mest skozi čakanje na delo doma, skrajšanega delovnega časa in univerzalnega temeljnega dohodka za samozaposlene. Trg dela - tudi ta koroški del -, je za zdaj tako dinamičen, da bo veliko število teh zaposlenih, ki bodo v Adientu ostali brez službe, pravzaprav absorbirala druga industrija. Zavedati se moramo sicer, da je trg dela še vedno v epidemičnih razmerah in da ukrepi še tečejo. Na nek način lahko rečem, da sem zadovoljen, da je trg dela v taki kondiciji, da lahko take pretrese - ne zanemarjam dejstva, da je izguba službe velik pretres v vsakem primeru -, torej da je trg dela v takem stanju, seveda tudi zaradi pomoči države, da to zmore absorbirati. Po vseh napovedih in analizah pričakujemo, da bo po tem ugodnem trendu upadanja števila brezposelnih - trenutno smo nekje pod 79 tisoč registriranih v evidenci brezposelnih, medtem ko smo bili februarja letos na vrhuncu nekje nad 91 tisoč - in ob izteku teh ukrepov gotovo nekaj priliva v evidenco brezposelnih. Na to smo pripravljeni in to pozorno spremljamo. Hkrati računamo na to, da če nam bo uspelo zagotoviti zadostno precepljenost in omogočiti poln zagon storitvenih dejavnosti - tu imam v mislih turizem in gostinstvo, industrijo srečanj, vse, ki se ukvarjajo s prireditvami -, potem tudi ta pretres ne bi smel biti prehud. Pripravljeni pa smo - nekako se napoveduje predkrizna, predkorona raven brezposelnosti v marcu 2022 zaradi teh sezonskih gibanj, hkrati pa je pričakovan malo večji priliv, ko se bodo ukrepi iztekli."

Sredstva, ki so jih podjetja dobila preko ukrepov, so bila dejansko namenjena ohranitvi zaposlitev in so šla do zaposlenih, pravi minister. "Rekel bi, da smo pomagali tem podjetjem, tudi če so že zaključila svojo poslovno pot, da so poskrbela za svoje zaposlene do zdaj. Zdaj pa tudi preko vseh služb delamo vse, da jih podpremo, jih čim prej prekvalificiramo, jim najdemo priložnosti drugje. Jaz tega denarja ne bi štel za izgubljenega, ampak za relativno dobro investiranega - v to, da smo ohranili delovna mesta in na nek način socialno-finančno varnost. Vseeno smo ohranili neko solidarnost."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.