Dr. Alenka Strdin Košir: Povejte, ljudje, kako naj vam dopovemo, da se cepite?

V zadnjih tednih mi je ponovno postalo težko opravljati svoje delo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca - Zdravstvo - Zdravje - epidemije - Cepljenje - ZD Maribor - cepivo - cepiva - ilustracija - tematika - obrazložitev o tveganjih - in izbira cepiva - posvetovanje z zdravnikom - zdravniki - Pfizer (Biontech) in Janssen - Epidemije - Ilustracija - Tematika - Avtor: Andrej Petelinšek
Andrej Petelinsek

Meseci na vrhuncu epidemije so bili brutalni, delali smo neverjetno veliko, iskali rešitve za nove in nove bolnike, preurejali, uvajali zdravnike in medicinske sestre ... a se nismo spraševali o smislu tega, kar počnemo. Pandemija je kosila med ljudmi in pomagati je bilo treba. Decembra smo končno dočakali cepivo, spomladi smo ploskali za vsak odmerek, ki je prišel k nam. Videli smo luč na koncu predora in navijali za VEČ cepiva.

Zdaj je cepivo na voljo. Povsod, brez naročanja, od jutra do večera obratujejo cepilni centri. Cepljenje je varno, po milijardah danih odmerkov je resnih stranskih učinkov ekstremno malo. Cepljenje je učinkovito, velika večina cepljenih sploh ne zboli, skoraj nihče pa nima težke oblike bolezni.

Alenka Strdin Košir 
Tadej Regent

Zakaj torej spet narašča število sprejetih bolnikov s covid pljučnico, ki potrebujejo kisik in nekateri umetno predihavanje? VSI, prav vsi, so necepljeni. Torej bi se lahko VSI, prav vsi, temu izognili. In bi se zdravniki končno lahko posvetili zdravljenju tudi drugih bolezni ... Zakaj moramo torej ponovno razpravljati o pripravah na naslednji val? Zakaj bomo morali spet zaradi premalo kadra ukinjati programe in bodo morali čakati bolniki z drugimi boleznimi?

Zato, ker se ljudje ne želijo cepiti.

Vsakega bolnika, prav vsakega, vprašam, zakaj se ni cepil. To so odgovori:

"Ne vem." "Bali smo se stranskih učinkov."

Velika večina stranskih učinkov je zelo blagih in prehodnih. Pri nas še nihče ni zaradi stranskih učinkov po cepljenju pristal v bolnišnici na kisiku.

"Pojavljajo se nasprotujoče si informacije."

Informacije zdravnikov in zdravniških organizacij so zelo enotne: cepljenje je varno in učinkovito! Zdravniki smo precepljeni v več kot 95 odstotkih. Kdo drug je še relevanten za izražanje mnenja o koristih in tveganjih cepljenja?

"Ne verjamemo v cepljenje." Res? Kako pa smo v prejšnjem stoletju iztrebili ali iz sodobnega sveta pregnali številne bolezni – kot so ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza in še in še ...? Samo in izključno s cepljenjem.

"Ker sem pred leti imel reakcijo na cepivo proti gripi."

Reakcije na cepivo so normalne. V resnici želimo, da se naš imunski sistem na cepivo odzove in tvori protitelesa. To pomeni, da za to boleznijo ne bomo zboleli, vsaj ne v njeni težki obliki. Eno- ali dvodnevno slabo počutje z vročino ne more biti vzrok tega, da ne preprečimo potencialno smrtne okužbe. Vsak dan, prav vsak dan, jih prepričujem, da edino cepljenje vodi do normalnega življenja vseh nas. Da naj govorijo s prijatelji, sorodniki, naj jih pošljejo na cepljenje in jim prihranijo trpljenje, ki ga doživljajo sami. Malo mi že zmanjkuje energije. Zanosa.

Povejte, ljudje, kako naj vam dopovemo, da se cepite?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta