Drage dame

28.08.2021 02:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
28. julij 2008, Triglav - Vzpon članic in članov SDS na Triglav - Predsednik republike Janez Janša in SDS na Triglavu
Www.sds.si

Nagovarjam vas, ker se mi zdi, da ni povsem v redu, da Teo Jarc prepričljivo zagovarja samo Boris Vezjak, še manj pa, da jo napadajo vsi, od desnih prostakov do ambicioznih štiridesetletnikov s polimorfno etično držo. Napad na Teo Jarc je namreč tako mizogin, seksističen, patriarhalen in klerikalen ter glede na vse to tako beden, da je nedostojen že samo molk. Državljanka, sindikalistka in aktivistka je v družbi še nekaj planincev (eden je junaško s seboj na vrh Triglava nesel tudi kolo) slučajno naletela na predsednika vlade in notranjega ministra, kako v mraku na terasi planinske koče čakata skupino Madžarov, da bi jo popeljala na vrh. Na poti so srečali tudi obrambnega ministra, vendar je temu po njegovih lastnih besedah uspelo pobegniti, kar je povsem v skladu z njegovo funkcijo. Tea Jarc, ki jo je eden od obeh visokih državnih funkcionarjev označil za svinjo, neki neonacist pa jo je obtožil, da je pograbila njihov transparent in z njim izginila, je lastno prizadetost zmogla odriniti na stran in je predsedniku vlade povedala natanko tisto, kar bi mu povedalo 87 odstotkov volivcev, ki so se udeležili referenduma o zakonu o vodah. Namreč, da nima več niti oblasti niti avtoritete. Pravzaprav je le verbalizirala njihovo stališče. Predsednik vlade in minister, vidno prestrašena kljub prisotnosti varnostnika, nista niti pomislila, koliko bi pridobila s tem, če bi skupino ljubeznivo povabila na pošten in odkrit planinski pogovor ob vročem čaju. Nasprotno, predsednik vlade je izustil eno od svojih neumnosti. Jezne planince je nekako hotel ozmerjati z norci pa je omenil "dan odprtih vrat" v Polju. Seveda dan oprtih vrat ne pomeni, da paciente spustijo na prosto, temveč da obiskovalci lahko prosto vstopajo v ustanovo. Kdo je potem tu pacient/norec? Da bi bil učinek popoln, sta minister in predsednik vlade kasneje izjavila, da sta naslednje jutro še razkužila in pospravila vrh Triglava (vileda in kadrovska metla?), da je bil spet čist in svet za madžarske obiskovalce. Mimogrede - je nacionalni simbol Triglav samo še protokolarni prostor za Janševe goste?

Drage dame (posamično, v društvih, strankah in drugače), francoski predsednik Macron je dobil pravo klofuto iz občinstva in se je znal vesti kot Francoz (v našem pomenu). Predsednik Drnovšek se je ob fizičnem nasilju v Ambrusu veliko ostreje obregnil ob nečloveške nasilneže. Predvsem sta znala ta dva predsednika ohraniti dostojanstvo. Nobeden ni potreboval medijske mlake, da bi ju branili. Že zato ta vrhunec napadov na mlado in prodorno žensko, ki je že leto dni vsak dan tarča žalitev, zahteva širok ženski odgovor. Predstavljajte si samo, da bi se skupina med srečanjem obnašala "dostojanstveno" oziroma da bi se brez odziva umaknila: ali res mislite, da jih varnostniki ne bi odrinili, se drli nanje in se pričakovano odzvali na znake in simbole, ki so jih nosili? Tea Jarc je tako ravnala, da bi zaščitila skupino, in bila je uspešna. Ne gre torej samo za to, da jo je treba braniti, treba jo je tudi pohvaliti zaradi skrbi za druge in hitrega odziva!

Drage dame, mnoge tudi same ob petkih redno protestirate. Vaša prisotnost, pisanost generacij, družbenih položajev, vaša eleganca in sproščenost so nedvomno najlepši del upora. Že zaradi osnovne ženske solidarnosti in spoštovanja do tistih, ki so se odločile za upor žrtvovati še veliko več, se postavite v bran Tei Jarc, ki govori in dela brez prestanka. Ali so vam res ljubši tisti modreci, ki morda ležijo tudi na kakem vašem kavču, občudujejo svoje besede in kalkulirajo, v kateri skupini bodo lažje uspeli, ter v javnost pošiljajo zmerne preračunane izjave? Mar vas predvidljivo tuljenje šarlatanskega psihologa - frustrologa ne motivira, da nabrusite kremplje v bran Tei Jarc? Ona je vaša sestra, hčerka, vnukinja. Vaša sveta dolžnost je, da branite njo in ne tistih, proti katerim skupaj z njo protestirate.

Drage dame, ne bom vas žalila z omenjanjem primerkov istega spola, ki so bile žrtve jogurtne abstinence ali solistke na opornih žicah ali pozabljive trolke ali zagovornice imena in dela vodje v vsaki pozi. Toda če se katera od njih odloči postati v resnici ženska, je ne bi smeli na noben način zavrniti. A ker nevarnost take odločitve ni prav velika, ne bom vztrajala.

Drage dame, sposobnost in prodornost mladih žensk sta bili ključni za izvedbo in uspeh referenduma ob spremembi zakona o vodi. To je zasluga, ki so jo one nesebično delile z vsemi drugimi. Nobenega dvoma ni, da bodo v naslednji podobni situaciji ravnale enako. S tako gotovostjo in zaupanjem v njihove moči pridobimo veliko več kot od katerekoli politične stranke. Odšle so v prihodnost, preverile, kaj je treba storiti, in se vrnile, da bi to uspešno izpeljale med nami. Vse, kar zahtevajo od nas, je, da preverimo, ali imajo prav. Kateri politik/političarka ponuja kaj podobnega? Je res težje slediti mladim ženskam kot prostaškim šestdesetletnikom, ki odkrito lažejo, kradejo in žalijo?

Drage dame, ali ni bilo prijetno videti prestrašenega Janšo in Hojsa in kdo ju je prestrašil?Drage dame, nedostojno vas je znova opominjati, upam samo na razumen odziv.

Moj nagovor dragih dam je, priznam, znak globokega obupa. Dva glavna konja domačih jezdecev apokalipse, begunci in epidemija, sta videti neutrudna. Predsednik vlade je prestopil vse predstavljive meje in je spet povzročil zmedo v evropskih institucijah. Tokrat je obljubil pomoč "samo tistim, ki so pomagali nam" v Afganistanu. Kaj to pomeni? Da je Slovenijo nekdo napadel (Afganistan?) in so nam neki ljudje pač pomagali? Do afganistanskih pomočnikov so slovenski vojaki prišli preko Italijanov, torej sploh ne gre za pomoč, ampak za vojaško prerazporejanje storitev. Drugih žrtev slabo vodene politike, tudi slovenske, ne bomo sprejeli niti jim ne bomo dovolili prečkati države, grozi Janša. Enako odločen je glede epidemije, tako v šolstvu kot v zdravstvu. Pred nami je tretje leto z eno najvišjih smrtnosti v Evropi, iz tega pa vlada vleče le politično zaslombo za svoj obstoj in bogatenje. Vprašanje zaustavitve te vlade, te stranke in te oblasti sploh ni več politično, ampak eksistencialno.

Naši pravi prijatelji v Višegrajski skupini, opozicija na Češkem, Poljskem, Madžarskem in Slovaškem, nas sumničavo opazujejo: ali ni bila naša naloga v mali Sloveniji s toliko vloženega dela in neutrudnega odpora najlažja? Nas bo prehitela madžarska opozicija, ki se resno upira novemu totalitarizmu in pripravlja povračilni udarec? Kako smo lahko dovolili tako manipulacijo z epidemijo in kako lahko prenašamo vse to tuljenje proti totalitarizmu s strani nekdaj totalitarizmu najzvestejših, ki si v resnici očitno niso nikoli premislili? Zakaj nekateri v opoziciji še vedno mislijo, da je najbolje, če ne namenjamo pozornosti tej grozljivki javnega komuniciranja, Janševim medijem, neprekinjenemu šumu njihovih žalitev, neonacističnim izpadom?

Odzivi na planinsko srečanje podajajo vznemirjujoče odgovore na vsa ta vprašanja. Tudi zato je ta dogodek tako pomemben. Ko je situacija brezizhodna, so nujne radikalne rešitve. Od tod nagovor dam, čuvajk zadnjega upanja. Tako kot je Tea Jarc napadla prva, tudi ker je težje napasti žensko, je treba izkoristiti vsako nezaščiteno točko patriarhata, v oblasti ali v opoziciji, in jo zavzeti. Močne ženske so vmes, politika jih zanima manj kot druge, življenje jih zanima veliko bolj kot druge. Močnejše podpore ne moremo dobiti od nikoder. Zato hvala, Tea.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta