Ellen DeGeneres: Lezbijka, kot bi si vsi želeli biti

Denis Živčec Denis Živčec
09.11.2019 05:07

Ellen ni stereotip. Ellen je tako daleč stran od vibratorjev in vojaških jaken, da zmede celo najbolj gorečega homofoba. Ellen je Ellen. In Ellen bo januarja na 77. podelitvi filmskih in televizijskih nagrad Zlati globus prejela nagrado za televizijske dosežke Carol Burnett. Komičarka že skoraj 25 let navdušuje občinstvo s svojim šarmom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nalijmo si čistega vina. Ellen DeGeneres je najbrž ena najmanj zabavnih in duhovitih komičark daleč naokoli. Vse to jecljanje, živčen govor, pri katerem ne zna brez mašil povedati niti enega stavka, in sterilen, družinam prijazen humor, prilagojen popoldanskemu televizijskemu terminu in ljudem, ki večino svojega prostega časa namenjajo gledanju mačjih smešnic na youtubu. A ta ženska očitno nekaj ima. Nekaj, kar privlači milijone. ​Z leti je postala ena najvplivnejših žensk v svetu medijev in, čeravno kontroverzno, ob gledanju njenega super uspešnega, a ne za umret smešnega šova se zdi precej na mestu vprašanje - ali bi bila Ellen ​enako uspešna, če ne bi bila lezbijka? Lezbijka je namreč beseda, ki jo s komičarko najpogosteje povezujemo, saj je bila ena prvih zvezdnic, ki so javno spregovorile o svoji spolni usmerjenosti. Tisto, kar je dolga leta skrivala, je postalo njen zaščitni znak in adut, ki jo je dvignil iz množice. Mlačno duhovitih žensk je na milijone. Mlačno duhovitih lezbijk, ki se jih da prodati kot idealno družinsko televizijsko zabavo, pa ni prav veliko. In to je njen glavni čar. Ellen je lezbijka, kot bi si želel vsak od nas biti. Z lepo svetlolaso ženo, kariero v šovbiznisu, s stotinami milijonov dolarjev na računu, s prikupnim nasmehom in pričesko, ki je matronasta ravno toliko, da je simpatično. Ellen ni stereotip. Ellen je tako daleč stran od vibratorjev in vojaških jaken, da zmede celo najbolj gorečega homofoba. Ellen je Ellen.

​Zlati globus za izjemne televizijske dosežke

​In Ellen bo na 77. podelitvi filmskih in televizijskih nagrad Zlati globus prejela nagrado za televizijske dosežke Carol Burnett. Komičarka in voditeljica je po besedah predsednika združenja tujih dopisnikov v Hollywoodu pionirka, ki že skoraj 25 let navdušuje občinstvo s svojim šarmom. V izjavi ob naznanitvi nagrajenke je predsednik združenja Lorenzo Soria povedal, da DeGeneresova ni uspešna le na televiziji, ob tem je filantropinja in zagovornica ljudi, ki nimajo lastnega glasu.
Ellen je bila za zlate globuse nominirana že trikrat za vlogo lastnice knjigarne Ellen Morgan v televizijski seriji Ellen. Ta je v devetdesetih letih orala ledino, ko je naslovna junakinja in z njo Ellen DeGeneres leta 1997 razkrila svojo istospolno identiteto. Serija je bila tako ena prvih večjih na televiziji z osebo z odkrito istospolno usmerjenostjo v glavni vlogi. Njena oddaja The Ellen DeGeneres Show, ki traja že 16 let, je v kategoriji pogovornih oddaj kar enajstkratna dobitnica nagrade Daytime Emmy, v kategoriji voditeljev pa je nagrado prejela štirikrat. Novica o nagradi je prišla mesec dni po tem, ko je v javnosti zaokrožil posnetek s tekme ameriškega nogometa. Na njem se namreč voditeljica in aktivistka za pravice LGBTQ sproščeno pogovarja z bivšim predsednikom ZDA Georgeem W. Bushem, ki so ga nekateri uporabniki twitterja označili za vojnega zločinca in spomnili na njegove negativne poglede na poroke istospolnih parov. Ellen se je kritik branila v svoji oddaji, rekoč, da so si ljudje različni in da je tako prav. "Prijateljujem z veliko ljudmi, ki nimajo enakih prepričanj kot jaz," je povedala. Nagrado Carol Burnett za življenjske dosežke v televizijski umetnosti so letos januarja podelili prvič. Dobila jo je petkratna dobitnica zlatih globusov, igralka in komičarka Carol Burnett, po kateri se nagrada tudi imenuje. Nagrado bodo Ellen DeGeneres izročili 5. januarja.

Menda najbolj smešna v Ameriki

Vodila je podelitev oskarjev, grammyjev in emmyjev, je avtorica štirih knjig ter lastnica lastne založbe Eleveneleven in produkcijske hiše A Very Good Production. Že leta 1982 so jo gledalci televizijske mreže Showtime razglasili za najbolj smešno v Ameriki. Vodenje podelitve emmyjev je sprejela težavnega leta 2001, kmalu po terorističnem napadu na newyorška trgovinska dvojčka. Požela je stoječi aplavz in med drugim med vodenjem dejala: "Kaj bi talibana vznemirilo bolj kot lezbijka v suknjiču, obkrožena z židi."
Drugič je podelitev emmyjev vodila malo po opustošenju, ki ga je v ZDA za seboj pustil orkan Katrina. Med podelitvijo oskarjev, ki jo je leta 2006 prav tako vodila kot prva javno deklarirana lezbijka, je dejala: "Kako čudovita noč, toliko pestrosti je v tem prostoru v letu, ko je bilo toliko negativnega izrečenega o rasi, veri in spolni usmerjenosti. Rada bi povedala, da če ne bi bilo temnopoltih, židov in gejev, oskarjev nikoli ne bi bilo ali nikogar z imenom Oscar."

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta