(INTERVJU) Radovan Žerjav: Gospodarstveniki ne moremo samo čakati na vlado, temveč si moramo pomagati sami

Nekdanji minister je danes na čelu uspešnega pomurskega podjetja, v katerem imajo kljub okoliščinam zaradi epidemije ambiciozne razvojne načrte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Cipot

V slovenski javnosti je Radovan Žerjav najbolj znan kot nekdanji minister in predsednik Slovenske ljudske stranke (SLS), čeprav sam izpostavlja, da je večino kariere delal v gospodarstvu. Po študiju kemijske tehnologije se je leta 1994 zaposlil v Nafti Lendava kot tehnolog predelave nafte, kasneje je opravljal različne funkcije v skupini, med drugim je napisal recepturo za zadnji 95-oktanski bencin, ki so ga proizvedli v lendavski rafineriji. Leta 2007 je vstopil v politiko kot minister za promet v prvi vladi Janeza Janše, leta 2008 je bil izvoljen za poslanca, leto dni kasneje je prevzel vodenje SLS, v drugi Janševi vladi je bil minister za gospodarstvo. V politiki je zdržal dobrih pet let, po samovoljnem umiku je poklicno pot nadaljeval v družinski korporaciji Christof Industries v Gradcu, ki se ukvarja z montažo in izdelavo strojnih elementov za procesno industrijo. Junija lani je z avstrijskim partnerjem v Sloveniji ustanovil podjetje za razvoj avtomatov za zbiranje odpadnega jedilnega olja. Iz projekta je izstopil v začetku tega leta, marca pa je postal direktor gornjeradgonske družbe Var. Uspešno podjetje proizvaja izdelke za potrebe nemške avtomobilske industrije, njihovi kovinski deli so vgrajeni v avtomobile najbolj prestižnih znamk. Družba ima 86 zaposlenih, lani je imela 10,5 milijona evrov prihodkov in 500 tisoč evrov dobička.
Družba, ki jo vodite, je vpeta v avtomobilsko industrijo, to so ponekod posledice epidemije še posebej prizadele. Kako ste v podjetju občutili to krizo?
"Najbolj kritična sta bila april in maj, v juniju smo že čutili nekaj vzgonskega vetra. Situacija ni tako črna, kot je kazalo ob začetku epidemije. Je pa portfelj izdelkov, ki jih proizvajamo, pretežno namenjen avtomobilom premium razreda, kot so Mercedes, BMW, Jaguar in Toyota, ki v tej krizi niso zabeležili tako močnega padca prodaje kot avtomobili, ki se prodajajo v večjih količinah. V povprečju imamo za 20 odstotkov manjši obseg proizvodnje od običajnega. Zaradi krize nismo odpustili niti enega delavca, prav tako niti eden ni bil na čakanju. Lastniki in vodstvo smo se zavestno odločili, da barko skozi to razburkano morje prepeljemo tako, da vsi ostanemo na krovu. Kljub krizi smo izplačali maksimalen regres 1758 evrov, a v dveh delih. V septembru pričakujemo celo povečanje proizvodnje v primerjavi z lani. Glede na številke, s katerimi razpolagamo, lahko predvidevamo, da bo imela ta kriza obliko črke V. Zagotovo nam ni enostavno, ni pa neke posebne panike. V EU je bilo še aprila 76 odstotkov manj novih registriranih vozil kot v istem obdobju lani, junija samo še za 22 odstotkov manj, a že približno na ravni lanskega avgusta in septembra. Zdaj čakamo, kakšni bodo rezultati za julij. Tudi število proizvedenih vozil v Nemčiji je aprila padlo praktično na ničlo, pa se je potem začelo počasi dvigati, a še ni na predkrizni ravni, se pa počasi vrača v stare okvirje."
Med ekonomisti je več različnih napovedi glede gospodarskega okrevanja. Menite, da bo tudi na drugih področjih gospodarstva podoben razvoj dogodkov kot v avtomobilski industriji?
"Težko bi komentiral druge dejavnosti. Po naravi sem optimist in verjamem, da bo ta prvi odboj segel nekoliko višje od realnega stanja, nakar bo sledil še en majhen padec na raven, na kateri se bomo ustalili. A ta zagotovo ne bo nekaj groznega. Ko se pogovarjamo z našimi kupci, v glavnem gre za tako imenovane dobavitelje Tier 1, nam pravijo, da v poslovnih načrtih za naslednje leto predvidevajo za približno deset odstotkov manjši obseg poslovanja kot 2019. To se nekako pokriva z našimi pričakovanji."
Kako ste se kot kemik znajdete v tej branži?
"Pri mojem delu gre za organizacijo in vodenje podjetja, na tem področju imam izkušnje iz prejšnjih služb. Tudi kemijska tehnologija je nekaj med kemijo in strojništvom. Kroži anekdota, da ko se kemijski tehnolog sreča s strojnikom, se pogovarjata o kemiji, ko se sreča s kemikom, o strojništvu, ko pa se srečajo vsi trije, se pogovarjajo o nogometu. Ni sicer čisto tako, a kemijski tehnologi predstavljamo povezavo med tema področjema, zato gre za profil, ki je najbolj primeren za procesno industrijo."

Družba Var, ki jo vodi, izdeluje kovinske dele za avtomobile najbolj prestižnih znamk.
Aleš Cipot
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.