(INTERVJU) Saša Vipotnik - Neomi, nevrologinja in glasbenica: Nič ni narobe s tem, da priznamo, da ne vemo vsega

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Povše
Sašo Vipotnik resda veliko ljudi pozna kot predvsem glasbenico z vzdevkom Neomi, a ta ista Saša je obenem tudi izjemna nevrologinja, ki so jo mnogi imeli priložnost spoznali tudi kot osebo, ki jim je kot zdravnica pomagala, ko je poskušala razvozlati vzroke njihovih bolezni. Kot nevrologinja je zaposlena na kliničnem inštitutu za klinično nevrofiziologijo, preučuje pa zlasti motnje spanja in epilepsije. Glasbo, ki je njen drugi pol izražanja, pa zaenkrat še drži stran od medicine.

"Vedno me je privlačila ideja raziskovanja povezave med glasbo in možgani. A se bojim, da bi s pretiranim analiziranjem glasba izgubila del svoje magije. V določenih trenutkih se zdi, da se stvari v glasbi zgodijo same od sebe, brez racionalnega razmišljanja in v tem smislu se mi zdi pomembno ohraniti njen čar in vpliv, ki ga ima na nas," je povedala v pogovoru.

V svojem drugem, glasbenem življenju, je Saša kot Neomi svoj prvi samostojni album, Poglej, izdala leta 2011, nato Beautiful Disasters in zadnjega, Lepo se svetiš v temi, z zasedbo AKA Neomi v letošnjem letu. Sodelovala je z raznolikimi slovenskimi glasbeniki, Mariem Babojelićem, Igorjem Matkovićem, Aleksandro Ilijevski, Senidah.

Iz vsebine:

- Spanje je pasiven proces – če se trudimo zaspati, lahko to vodi v težave s spanjem. Pogosto se zgodi, da zaspite pred televizijo, vendar ne morete zaspati, ko greste v posteljo. Zato ne priporočam, da se preveč osredotočamo na potrebo po točno osem urah spanja, saj to lahko povzroči nepotreben stres in težave z nespečnostjo.

- Pomanjkanje pripravljenosti, da poiščemo pomoč ali mnenje drugih, nas lahko spravi v stisko. Tovrstne reakcije lahko vodijo do nezdravih načinov komunikacije.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta