(INTERVJU) Zmagovalka Eme Ana Soklič: Verjamem v višjo silo in v to, da bomo šli v nadaljevanju na še lepše mesto

Saša Britovšek Saša Britovšek
29.02.2020 02:23

Ana Soklič slovenski javnosti do zdaj ni bila dobro znana, čeprav lahko njen vokal uvrstimo na sam vrh med slovenskimi pevci. “Morda zato, ker moja glasba ni na prvo žogo. Morda zato, ker si moraš zanjo vzeti čas in se te dotakne šele z zamikom.”

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Voda je bila ena redkih skladb v slovenščini, ki so letos tekmovale na Emi. Bo taka tudi ostala?
"Odločila sem se, da na izbor pošljem dve skladbi, ena je bila moja avtorska - Voda. Zakaj pa ne, sem si rekla. Tudi druga je bila odlična, a imam res veliko svojih skladb in morda bi si očitala, če ne bi poslala svoje Vode. Predhodno je imela sicer zametke v angleškem jeziku, a glede na strukturo melodije in kako se odvija, je bolje slišati v slovenščini. Z ekipo RTV smo tudi že debatirali kako naprej in odločili smo se, da bo ostala v slovenščini. In bo, kar bo. Za spletne platforme pa jo bom prevedla, da bo lahko zaokrožila do večjega števila ljudi."
Pesem zveni precej dramatično. Kakšna je njena zgodba?
"V njej je zajeto preteklo obdobje mojega življenja, ustvarjanja … Ko sem jo pisala, sem želela, da se iz nje začuti sporočilo, da je treba verjeti v dobro in si upati to povedati. Pri Slovencih pogrešam zdrav patriotski duh, da bi kot narod bolj verjeli, da so sanje mogoče. S tem v mislih sem iskala besede, ki bi ponazorile, da vedno obstaja možnost, da se nekaj uresniči. Voda je tako večplastna prispodoba, ob kateri si lahko ljudje ustvarjajo svojo zgodbo. Po Emi me je navdušilo, kako različno so ljudje sprejeli to metaforo, kako slikovito so videli, slišali mojo pesem."
Ste profesionalna pevka, živite od glasbe? Konec koncev, za kakšno ceno?
"Večinoma živim od glasbe. Za to se lahko zahvalim tudi dejstvu, da imam za nastope v tujini agenta, kar mi olajša urejanje in angažiranje nastopov. Moram priznati, da nimam poslovne žilice, da bi se znala sama dobro prodajati. Če želiš na ta način živeti, moraš temu veliko podrediti in imeti ob sebi močne ljudi, take, da se lahko opreš nanje. Na srečo imam takšnega partnerja. Tudi Celine Dion, recimo, je imela ob sebi človeka, ki je kot skala stal ob njej v podporo. Le tako je mogoče premagati vse ovire, ki jih je v tem svetu ogromno."

Adrian Pregelj
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta