Kolumna Denisa Manceviča: Vojna, ki se še ni začela, pa že poteka

Denis Mancevič
12.08.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA
 Tako smo se v zadnjih letih navadili na valove trgovinskih ukrepov, omejitev in sankcij, ki so jih sprožile ZDA proti Kitajski, da je težko ločiti zrno od plev. Torej protekcionistične trgovinske ukrepe, ki slišijo na politiko America first! in se še kako nadaljujejo tudi pod demokratsko administracijo, od gospodarskih omejitev in sankcij, ki ne ciljajo posameznega podjetja ali panoge. Temveč mejijo kar na vojno z drugimi sredstvi, ki ciljajo na popolno zaustavitev tehnološkega napredka z ogromnim negativnim učinkom na gospodarsko rast in konkurenčnost. In prav tak ukrep, sprejet 7. oktobra 2022, bi lahko predstavljal pravcato vojno napoved. No, vsaj tako pravi The New York Times.

Ameriška administracija se je namreč takrat odločila za prepoved izvoza visoko naprednih polprevodnikov (laično: čipov) Kitajski. Tu velja dodati pomemben pripis: omejitev ne velja zgolj za posamezna uvozna podjetja na drugi strani (kot smo videli v preteklosti), ampak za vse subjekte znotraj Kitajske. In drugič, upoštevajoč moč ameriških gospodarskih sankcij in njihovo eksteritorialnost (opomba: ZDA lahko za nespoštovanje sankcij kaznujejo tudi subjekte zunaj ozemlja ZDA, ki v proizvodni verigi uporabljajo ameriške sestavne dele, patente ali so proizvedene iz opreme, v kateri je ameriško znanje), ukrep pomeni totalno blokado kitajskega uvoza tehnološko najnaprednejših čipov. Uradna obrazložitev ukrepa je kajpada enostavna, da se jo prodati svetovnim medijem in tudi javnosti. Namreč, da se bodo s tem ukrepom zmanjšale zmogljivosti Kitajske za proizvodnjo najnaprednejšega orožja, s tem zmožnosti kitajske vojske ter posledično manevrski prostor za vojaško zavzetje Tajvana in druge (morebitne) vojaške intervencije. In demokracija bo zmagala.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta