Kolumna Svetlane Slapšak: Kaj še ni jasno?

Svetlana Slapšak Svetlana Slapšak
21.09.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters
Pri tem ima Trump podpredsedniškega kandidata, ki je še posebno neumen: z enim stavkom je razkril celoten postopek svojega "gazde" – dejal je, da je hotel ustvariti zgodbo ("create a story"!; tisto o hišnih ljubljenčkih na krožnikih haitijskih "ilegalnih" priseljencev), da bi mainstream mediji začeli obveščati o trpljenju Američanov zaradi imigrantov. Hotel je torej prodati laž, da bi mediji poročali o resnici ... Seveda v tej "pojasnitvi" ni nobene logike: mediji bi (in so) pokazali, da je to laž, na tej podlagi pa ni mogoče poročati o nobeni drugi "resnici".

A seveda gre za medije, ki menda itak samo lažejo – v Sloveniji jim pravijo "režimski mediji". Režimski mediji/globoka država oziroma v Trumpovem primeru mainstream mediji/globoka država so nekaj, kar se ne da pojasniti in česar ni treba dokazovati, saj je tolikokrat ponovljeno, da imamo to v ušesih – kot ušesno mast. Kandidat za podpredsednika Vance je hotel očitno pokazati, kako naj objava lažne vesti učinkuje na zavest novinarjev: natanko morajo razumeti, kaj hoče gospodar povedati, in se temu pokoriti, morajo torej objavljati in posredovati lažne novice v soglasju z lažjo, ki jo je izrekla oblast/avtoriteta. Glavna vsebina novinarskega dela bi posledično bila izmišljati si laži, ki potrjujejo glavno laž. Točno tako so delovali Goebbelsova propaganda in "informativni" sistemi drugih totalitarnih držav.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta