Kolumna Svetlane Slapšak: Po poteh pogumnih

Svetlana Slapšak
15.04.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Twitter/Anita Annet Among
Samo pohvaliti je mogoče zanimanje za Afriko, kamor zahajajo političarke in ustvarjajo boljše vzdušje za zagotovitev mesta Slovenije v pomembnem organu OZN. Končno nekdo na uradni misiji in z vzporednim ciljem odprtja veleposlaništva stopa po poteh pogumnih Slovenk in Slovencev – raziskovalnih novinarjev, humanitarcev in popotnikov z namenom. Če bi misija še vključevala pomoč, resno prevzemanje odgovornosti in iskanje rešitev za migracije, bi bilo še bolje. Še enostavneje, hitreje in vsekakor ceneje bi bilo končno priznati Palestino - potem bi večina afriških držav glasovala za Slovenijo, bi se pa utegnilo zatakniti kje drugje ... Nekje v kolektivnem spominu Afrike so tudi neuvrščeni, ki jim je uspelo preprečiti kakšno vojno in omogočiti osamosvojitve, vsekakor pa je to tudi naš kolektivni spomin, ki se ga doma tako zelo trudijo cenzurirati in uničiti. Objektiven pogled na preteklost, ki nam še danes koristi, je prav tako pot pogumnih. Predolgo in še danes Afrika služi predvsem širjenju rasizma v Sloveniji. Tudi z Azijo ni dosti drugače: iz tistega ogromnega dela sveta z dvema najbolj naseljenima državama na planetu poroča "azijska dopisnica", ki večinoma reciklira agencijske novice ...

Kako nadaljevati in kakšna je pot pogumnih doma zdaj, ko so državljani zadržani in ne vidijo rešitve niti na obzorju, ko vsak dan prinaša nova razočaranja, ko vsako merilo in vsako razumevanje tega, kaj je kakovost, logika, končno resnica, žalostno izginja? Ali res zadostuje razlaga, da je praktično nemogoče iz parlamenta odstraniti (ali celo minimalno kaznovati) poslanko, ki je predrzno lagala o posilstvih priseljencev in navajala izmišljene številke? Alenka Jeraj Kopriva Lažnivka bo brez posledic še naprej zastopala stranko, ki ima v svojih vrstah tudi tak patološki primer, kot je poslanec Grims. Razhajanja udarijo v glavo tudi v vladni ekipi v obrazu tistih, ki bi jih imeli za pogumne po vseh kriterijih: minister za zdravje je na RTVS (Tarča, 6. april) ne glede na škandalozno povišanje dodatnega zavarovanja skoraj s sadističnim zadovoljstvom napovedal, da ga bomo plačevali še dve leti, brez kakršne koli izdelane rešitve in brez kakršne koli analize; doktor Brecelj se je v koleričnih izbruhih osorno lotil kolega in nekdanjega ministra Kebra.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta