Kolumna Svetlane Slapašk: Majhne pripombe k velikim izjavam

Svetlana Slapšak Svetlana Slapšak
18.03.2023 06:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters
Tisti, ki daje takšne velike izjave, ima skoraj vedno v mislih neke krivce in to vzbuja strah, tudi če samo izziva dvom. Takšna je na primer Janševa izjava, da je ni države na svetu, ki ne bi imela svojega osamosvojitvenega muzeja. Pojem je širok in nejasen, pomislimo samo na Avstrijo ali Liechtenstein: predvidevam, da lahko vključuje tudi spremembe, ki veljajo za ključne v zgodovini posamezne države, kot je pomembna menjava oblasti, revolucija z globalnimi posledicami in podobno.

Začnimo torej z naključnim izborom pri nekaterih pomembnih primerih: Francija ima od leta 1983 Muzej francoske revolucije na dvoru Visille, departma Isère, blizu Grenobla. Bil je del velikega programa ob praznovanju 200. obletnice revolucije (1989) in tudi del politike Mitterrandove socialistične vlade, ki je uvajala decentralizacijo, posebej uspešno v kulturi. V Visille so po obnovi palače pripeljali dokumentarno gradivo, umetnine in spomenike revolucije z vseh koncev države. Na Portugalskem je bil nekdanji zapor za politične grešnike Aljube v Lizboni leta 2015 prenovljen v Muzej upora in svobode. Zgodovinsko obdobje, ki ga zajema, obsega več kot pol stoletja, od dvajsetih let prejšnjega stoletja do "revolucije nageljnov" leta 1974, in se nanaša na žrtve dolgotrajne Salazarjeve diktature.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta