Kolumna Svetlane Slapšak: Krog se sklene

Svetlna Slapšak
25.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen
Novoustanovljeni organ za boj proti sovražnemu govoru bo imel težko delo: ugotavljati bo moral ne le povzročitelje sovražnega govora, ki se je sedaj razširil tudi na glavni javni medij RTV, pa oblike, izraze in formule sovražnega govora ter razloge in mehanizme njihovega širjenja, moral bo tudi predlagati temeljite spremembe zakonodaje, saj je povezava med sovražnim govorom in dejanji zoper telesno integriteto vse pogostejša in očitnejša. Danes proizvajalci sovražnega govora sploh ne skrivajo, da tak govor implicira tudi napad na žrtev. Tu je nedavni primer:

"To je že drugič, da je Nika Kovač skušala nekoga 'potunkati', da bi nase preusmerila pozornost. Ker točno to je. Igranje žrtve in igranje na karto čustev in ne razuma. Vsak razumen človek bi namreč Niko Kovač povprašal po zdravju. Javno osebnost je nekdo sredi dneva ogovoril v kavarni, polni ljudi. To ni napad, to je nekaj, kar si dobila v paketu, ko si stopila v čevlje javne osebnosti. Prevzemi odgovornost."

Tako je na portalu Nova24TV 14. marca "Tanja Brkić" (verjetno še en psevdonim) sklenila komentar, ki zanika kakršno koli prisotnost sovražnega govora ali nasilja v tem, kar se je zgodilo Niki Kovač in kar je ona opisala na svojem facebooku ter podala prijavo. Zanimiva podrobnost tega komentarja je podatek, da je priča dogodka, ki jo omenja intervjuvani storilec ... slepa. Tisto, kar je resnično grozeče in kaže na legitimizacijo uličnega in drugega nasilja nad "sovražnimi elementi", kot so opredeljeni v eni stranki in njenih satelitih, je "lekcija" o obnašanju javne osebe. Javna oseba naj bi morala prenašati verbalne napade in grozilne fizične pristope druge osebe, ki se pri tem ni dolžna predstaviti in jo "ima pravico" žaliti.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta