Mariborčana na Kitajskem: Nekatere trgovine so že izropane kot posledica praznikov in zdaj še epidemije

Andreja Kutin Lednik
31.01.2020 17:48

Šahovski mojster Peter Kokol živi v Šanghaju, kjer trenutno vlada zatišje, a le zaradi novoletnih praznikov. Kaj bodo prinesle migracije po novem letu? Tam živeče Slovence je najbolj strah popolnega zaprtja mesta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
1000 postelj bo imela bolnišnica Huoshenshan za bolnike s koronavirusom v Wuhanu v provinci Hubei.
Epa

Mariborčana Peter Kokol in Nina Gaube že skoraj tri leta živita in delata na Kitajskem, v Šanghaju, ki je od Wuhana oddaljen nekaj čez 800 kilometrov. Dogajanje pozorno spremljata in Kokol ocenjuje odziv oblasti kot dober: "Kitajska je vzela zadevo zelo resno, predvsem ker je spomin na sars še zelo svež. To je bil namreč zadnji koronavirus večjih razsežnosti, ki je procentualno terjal tudi več smrtnih žrtev, čeprav je bilo končno število okuženih precej manjše kot pri zdajšnjem 2019-nCoV (novem korona virusu) ali virusu Wuhan."
Situacija je specifična tudi zaradi praznikov na Kitajskem, vprašanje pa je, kaj bo sledilo v državi z 1,4 milijarde prebivalcev: "V zadnjem tednu, odkar se o virusu največ govori in odkar zanj ve tudi ves svet, so na Kitajskem prazniki. Praznuje se kitajsko lunarno novo leto, to je tukaj daleč najbolj pomemben praznik. Letos je to med 24. in 30. januarjem. V tem času se že kak teden pred prazniki bolj malo dela in se še kakšna dva do tri tedne po njih posli pač ne sklepajo. To je tudi čas največjih migracij, migracij svetovnih razsežnosti. Če že zdaj število okuženih hitro narašča, ta teden, ki mineva kot nekakšno oko sredi orkana, le stopnjuje paniko med ljudmi in strah pred ponovnimi migracijami Kitajcev nazaj v domovino."

Nekatere trgovine v Šanghaju so izropane

Lokalna vlada je v Šanghaju podaljšala praznike do 10. februarja, šole bodo prazne vsaj še do 17. februarja. In v tem času? "Držimo se navodil in priporočil kitajske vlade: izogibamo se javnih prostorov, če tja ni res nujno, vsi nosimo maske, zato jih že močno primanjkuje (midva si jo pogosto nadeneva že zaradi povišane onesnaženosti), povečana je skrb za osebno higieno, predvsem umivanje rok ... Nekatere trgovine v Šanghaju so že izropane kot posledica praznikov in zdaj še epidemije. Zaprti so vsi muzeji, Disneyland, odpovedani mnogi leti," pravi Peter Kokol, šahovski FIDE mojster in mednarodni šahovski inštruktor, ki ima v Šanghaju podjetje za šahovsko izobraževanje in organizira šahovske prireditve.

Šahovski mojster na Kitajskem Peter Kokol
Osebni Arhiv

Izredno stanje in rekordne gradnje

Kokol in Gaubejeva se še odločata med vsaj začasnim povratkom v Slovenijo ali da ostaneta na Kitajskem. Največji je strah pred popolnim zaprtjem mesta: "Tukaj živeči Slovenci se najbolj bojimo popolnega 'lockdowna' (zaprtja) mesta, torej tega, kar je doletelo žarišče izbruha virusa Wuhan. Tam Kitajska sedaj gradi bolnišnico, ki bo postavljena v vsega desetih dnevih." Pravzaprav bosta to dve montažni bolnišnici, ki bosta imeli skupaj okoli 2300 postelj. Gradbena dela potekajo brez prekinitve, več kot 3000 delavcev gradi tudi ponoči, kitajski mediji pa prek spleta celo v živo prenašajo dela na gradbiščih, spremlja jih tudi več kot 20 milijonov gledalcev. V bolnišnicah bo delalo zdravstveno osebje iz vse Kitajske. Izjemni gradbeni podvig se ne dogaja prvič, leta 2003, ko se je na Kitajskem širil virus sarsa, so zgradili bolnišnico Xiaotangshan v zgolj sedmih dnevih.

1000 postelj bo imela bolnišnica Huoshenshan za bolnike s koronavirusom v Wuhanu v provinci Hubei.
Epa

Ukinjanje povezav in upor

Novi koronavirus je v samo enem dnevu na Kitajskem zahteval 38 življenj, doslej pa že 170. Za skoraj 1800 je naraslo število okuženih, konec tedna jih je bilo skupno 7711. Prvi primer okužbe so zabeležili tudi v Tibetu, tako da je sedaj virus prisoten po celotni celinski Kitajski. Omenjeno število mrtvih je najvišje v enem dnevu od izbruha virusa. Od okuženih jih je po najnovejših podatkih 1370 v kritičnem stanju. A vrhunec epidemije je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA pričakovati šele čez približno teden dni. Od 170 smrtnih primerov so jih 162 zabeležili v provinci Hubei, kjer je mesto Wuhan, v katerem se je pred mesecem dni virus prvič pojavil. Sklad ZN za otroke (Unicef) je Wuhanu za pomoč v boju proti koronavirusu poslal šest ton zaščitnih mask in oblek za zdravstvene delavce. Pošiljka je v sredo prispela v Šanghaj, od tam naj bi jo prepeljali v Wuhan.
Ukrepe, ki niso povsod sprejeti z naklonjenostjo, sprejemajo tudi v drugih provincah. V vzhodni provinci Shandong so se v odločili začasno ustaviti avtobusne povezave z drugimi mesti in provincami. Za tak ukrep so se odločili tudi v prestolnici Peking in finančni metropoli Šanghaj. V Tianjinu na severovzhodu države bo ta prepoved začela veljati v ponedeljek. V Xi'anu v osrednji Kitajski nameravajo začasno prepovedati vstop v to desetmilijonsko mesto regionalnim in turističnim avtobusom ter medmestnim taksijem. V Hongkongu, kjer so v nedeljo potrdili šest okužb z virusom, so potekali protesti zaradi odločitve vlade, da izprazni enega od stanovanjskih blokov in ga začasno spremeni v karanteno za vse, ki so bili v stiku z obolelimi za virusom. Lokalni prebivalci so zakurili ogenj v hodniku stanovanjskega kompleksa in na policijo metali molotovke, poroča ameriška televizija CNN.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta