Maščevanje Miley Cyrus: Rože za rojstni dan, dragi

Saša Britovšek Saša Britovšek
04.02.2023 06:14

Tri leta po ločitvi Miley Cyrus in Liama Hemswortha je tukaj igra maščevanja v pesmi Flowers.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pevka videozgodbo začne oblečena v zlato kreacijo modne hiše Saint Laurent iz leta 1991, kar je letnica rojstva nekdanjih zakoncev. A podobno obleko je nosila tudi Jennifer Lawrence, s katero Liam naj ne bi bil zgolj soigralec v filmu Igre lakote.
Profimedia

Dolgo časa je za ultimativno himno strtih src veljala I Will Survive Glorie Gaynor. Tisti prepričljivi verzi o tem, kako je dolge noči premišljevala o krivici in ugotovila, da je zdaj celo močnejša, so bodrili generacije žensk. V živahnih disko ritmih smo na ves glas peli z njo, kako bi morala zamenjati ključavnico in zahtevati ključe nazaj. "Pojdi, tam so vrata! Ne oziraj se, ker nisi več dobrodošel." Roke v zrak in stisnjene pesti: "Si mislil, da bom kar legla na tla in umrla? ... Preživela bom! Dokler vem, kako ljubiti, ostajam živa." Karizmatična pevka je pesem o preživetju prvič zapela leta 1978.

Prevarani in razočarani v ljubezni pa so pred kratkim dobili novo manifestno pesem, ki opominja, da obstaja življenje po koncu neke ljubezni in še več - da je prava moč v samozadostnosti, v ljubezni do sebe. Zgodba pesmi morda ni nič izjemnega, saj so strta srca botrovala dobri muziki od pamtiveka. Premik se zgodi, ko si v prvih treh dneh po lansiranju pesmi to predvajajo skoraj trije milijoni ljudi.

Miley in Liam naj bi bila skupaj veliko vadila pilates, zato je pevka v videospot vpletla tudi prvine te popularne vadbe.
Profimedia

Drama med vrsticami

Bil je 13. januar in ameriška superzvezdnica Miley Cyrus je po treh letih glasbenega premora izdala pesem, ki napoveduje prihod njene osme plošče Endless Summer Vacation. Tridesetletnica, ki je večino svojega življenja doslej preživela pod lučmi javnosti in pred kamerami, je na rojstni dan svojega nekdanjega moža, igralca Liama Hemswortha, izdala pesem Flowers. Rože. Skromen naslov pa je prinesel glasbeni vihar. V prvem tednu po izidu je bil singel zgolj na glasbeni platformi Spotify ​zabeležil 96 milijonov predvajanj. V hipu je zavzel vrhove glasbenih lestvic po vsem svetu od Kanade do Kitajske.

Že po prvih verzih je očitno, da je Miley pesem namenila bivšemu soprogu, s katerim sta sicer zakon končala leta 2019, a kot kaže, je razpadlo razmerje še vedno navdih za ustvarjanje pevke in igralke, ki slovi po svoji drznosti. Prav njena neposrednost naj bi bila eden ključnih razlogov za težave v njunem zakonu, zdaj ugibajo rumeni mediji, medtem ko tisti z informacijami iz zakulisja pojasnjujejo: vila, v kateri je posnet videospot za pesem Flowers, je kraj, kjer je Liam Miley prevaral s kar 14 ženskami. Res, da je bilo njuno razmerje burno, tudi z nekaj razhodi in ponovnimi zbližanji, a skoki čez plot lepega Avstralca naj bi se bili zgodili v času njunega zakona.

"Bila sva dobro, bila sva zlata. Sanje, ki jih ne gre kupiti. Bila sva prava, dokler nisva bila. Zgradila sva hišo in jo gledala, kako gori," zdaj poje nekdanja Disneyjeva zvezdnica in zadnji verz ni metafora, temveč se navezuje na njuno malibujsko hišo, ki je pogorela v obsežnem kalifornijskem požaru leta 2018. Tudi zaradi tega dejstva javnost ne dvomi, da je pevka v verze vpletla veliko resnice.

Tisto, kar dviguje na noge milijone oboževalcev po svetu, je refren, v katerem opomni, da si sama lahko kupi rože, sama zapiše svoje ime v pesek, se sama s sabo pogovarja več ur, česar on ne razume. "Sama lahko zaplešem in se držim za roko. Sama se znam ljubiti bolje kot ti." Tako Miley z besedilom in celo z melodijo domiselno odgovarja na balado Bruna Marsa When I Was Your Man, ki naj bi ji jo bil Liam posvetil na poročni dan. Ob tem pa opominja in spodbuja ženske, da je najbolj pomembno ljubiti samo sebe in da s koncem partnerske ljubezni ni konec lepega življenja.

Od rokerice do kantri pevke

Flowers kot rečeno napoveduje prihod albuma, in ker je treba od Miley Cyrus vedno pričakovati nepričakovano, se glasbeni svet sprašuje, kakšne bodo njene "neskončne poletne počitnice", ki izidejo 10. marca. V svojih projektih glasbenica iz dežele kantri glasbe vedno preseneča in prav s prvimi singli namiguje, kakšna plošča se pripravlja. Po koncu njenih disneyjevskih časov je začela z izrazitimi komercialnimi izdelki najstniške zvezde, nato je želela šokirati z Can't be tamed, tri leta kasneje je gola visela na krogli za razbijanje ... Takrat je svetu z žurerskimi himnami sporočala, da je dopolnila 21 let. Njeno eksperimentiranje se je nadaljevalo v smer muhavosti in romantike, a leta 2020 udarila s Plastic Hearts, spodobno rock ploščo, ki se je ne bi sramovale niti velike rokerske zvezde. Navdušila pa je tudi s svojimi kantri baladami, s katerimi je ponosno opomnila, da je rojena blizu Nashvilla.

Miley Cyrus in Liam Hemsworth na začetku njune zveze.
Reuters

To je zelo dober pop!

"Pesem Flowers je zelo dober pop komad s prav tako dobrim besedilom," začne razmišljanje o novi skladbi Miley Cyrus radijski voditelj in glasbeni urednik na Valu 202 Andrej Karoli. Zakaj je povzročila tolikšen vihar, da od prvega dne podira rekorde? "Tudi zaradi njenega več kot dve leti dolgega diskografskega premora. In zato, ker je Miley sicer globalno prepoznavna (tudi) zaradi glasbe, in namigi pred izidom, da bo skladba (sploh z besedilom) postavila v ospredje žensko, so gotovo botrovali tolikšni poslušanosti. Flowers je laično zapisano manifest močne, samostojne ženske, ki je v življenju preživela in ustvarila marsikaj."

V času, ko se glasbeni uspeh meri v pretokih na spotifyju in ogledih videospotov na youtubu se rekordi postavljajo predvsem z agresivnim marketingom na vseh (predvsem) družbenih platformah, meni Karoli in nadaljuje: "Potem se sproži radovednost, ki pripelje do milijonskih pretočnih vsebin."

Kot rečeno, je Cyrusova v svoji glasbeni karieri vihtela laso med različnimi glasbenimi in osebnimi slogi ter premikala meje industrije. "Zdi se, da je v svetu šovbiznisa preizkusila že vse. Pravzaprav je nič ne more presenetiti. Razen sama. Več kot pol življenja je neprekinjeno pred mikrofoni in kamerami. Da, pri svojih letih lahko premika meje (in jih je že), tako glasbeno kot sicer. Meni najbolj 'sede' v popu, primerno zabeljenem z rockom zahodne obale ZDA in/ali kantrijem."

Karoli spomni tudi na pesmi legendarnih izvajalcev, ki so s podobno vsebino ustvarili res dobro muziko. "Če začnem s staro šolo, je to Respect Otisa Reddinga, takoj ko jo je odpela Aretha Franklin. You don't Own Me Lesley Gore iz leta 1963 in desetletje kasneje vsekakor The Pill Lorette Lynn. V sodobnejši produkciji iz prve roke Beyoncejine If I was a Boy, Lady Gaga z Born This Way, Your Dog mlade kantavtorice Soccer Mummy in ne nazadnje Wrecking Ball Miley Cyrus."

Opolnomočena in ne uničena

Cyrusova tudi v zadnjem letu ni edina zvezdnica, katere pesem o razhodu je dosegla uspeh. Tik za petami, kar se tiče priljubljenosti, a časovno nekaj tednov pred Miley, je to uspelo Kolumbijki Shakiri. Njena dolgoletna zveza s španskim nogometašem Gerardom Piquejem, se je sesula lani, a je od takrat izdala že dva singla z dotično vsebino. Jeseni je bila to skladba Monotonia, kjer je bila v besedilu čustvena, v spotu pa objokana. Medtem ko je v začetku letošnjega leta v skladbi, ki je nastala v sodelovanju z argentinskim producentom in DJ Bizarrapom, že "pasja". "Zamenjal si ferrari za twinga, zamenjal si rolex za casio," se poigrava in žanje občudovanje pri oboževalcih. V polno pa zadene z verzom o kozarcu za marmelado, saj naj bi bila prav zaradi izpraznjenega kozarca jagodne marmelade v hladilniku posumila, da je bila v njeni hiši druga ženska.

Prejšnji mesec si je Lana Del Rey prav tako privoščila bivšega izbranca. V njegovem domačem kraju je zakupila največji oglasni pano in na njem promovirala svoj novi album Did you know that there's a tunnel under Ocean Blvd. Tudi ona je za izid singla izbrala rojstni dan svojega bivšega moškega.

Razlika med spoloma

Fascinantno, pesmi o razhodih in neuspešnih zvezah, ki jih pojejo ženske, so energične, močne, s silovitim ritmom in spodbudnim besedilom. To so pesmi, v katerih ženske sporočajo, da so zaradi zadane bolečine močnejše, ne pa uničene. Pesmi, v katerih se ženske poberejo in gredo naprej. Ne smilijo se same sebi, še manj pa iščejo usmiljenje. Na drugi strani imamo moške izvajalce z zlomljenim srcem, ki se običajno zatečejo k bluesu ali pa vsaj vzamejo v roke akustično kitaro, obsedijo in s tresočim glasom zapojejo My baby left me (Moja deklica me je zapustila) - začenši z Elvisom Presleyjem, preko Michaela Boltona, Johna Bon Jovija in vse do Justina Bieberja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta