Popularno: Škandali, ki so začinili leto 2022

Denis Živčec Denis Živčec
31.12.2022 04:30

Leto, ki se izteka, je bilo izredno radodarno s škandali in aferami. Se jih še spomnite? Golota, stare obleke, težavna ločitev, obkladanja ... Zdi se, da trači v krizah uspevajo še bolje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čista drama. V dokumentarni seriji za 100 milijonov dolarjev sta nas Harry in Meghan prepričevala, da nihče ne trpi bolj od njiju.
Profimedia

Tudi če se vas tračarije ne dotaknejo, vas je neurje, ki ga je sprožila najbolj odmevna klofuta tega leta, zagotovo doseglo. Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je aprila letošnjemu dobitniku oskarja za glavno moško vlogo Willu Smithu zaradi zaušnice, ki jo je prisolil komiku Chrisu Rocku na podelitvi filmskih nagrad, izrekla kazen desetih let prepovedi udeležbe na podelitvi oskarjev. Smith je šel na oder in udaril Rocka, ker se je ta norčeval iz njegove žene Jade Pinkett Smith. Will Smith se je kasneje opravičil in sam odstopil od članstva v akademiji, Rock pa ga ni želel kazensko preganjati. "Upravni odbor je odločil, da gospod Smith za obdobje desetih let od 8. aprila ne bo smel osebno ali virtualno prisostvovati dogodkom akademije ali programom, vključno z oskarji," sta sporočila predsednik in glavna izvršna direktorica akademije David Rubin in Dawn Hudson. Smith je odločitev akademije nemudoma sprejel. "Sprejemam in spoštujem odločitev akademije," je sporočil igralec. Will Smith, ki se je Rocku medtem opravičil, bo lahko še vedno nominiran za oskarja, vendar ga v naslednjih desetih letih ne bo smel sprejeti v živo. Prihodnje leto prav tako ne bo smel kot dobitnik oskarja podeliti nagrade nasledniku. Rock se je pošalil na račun kratke pričeske Smithove soproge, ki ima alopecijo. To je bolezen, zaradi katere ji izpadajo lasje.

Kanye West, ki se bori za življenja belcev

Med največje "luzerje" leta 2022 zagotovo spada tudi Kanye West, katerega kariera je po nizu neumnih in brezglavih poti strmo zgrmela naravnost v kanalizacijo, skupaj s sponzorskimi pogodbami. West je oktobra obelodanil, da je samo v enem dnevu izgubil dve milijardi ameriških dolarjev, ko so se mu zaradi antisemitskih izpadov odrekli nekateri poslovni partnerji. Ameriški raper in modni mogul se je zaradi svojih antisemitskih izjav tako moral soočiti z izgubo dobičkonosnih komercialnih in poslovnih navezav, saj so se, ko so njegove izjave ocenili kot sovražni govor, umaknila številna podjetja, kot sta Adidas in Gap. "V enem dnevu sem izgubil dve milijardi dolarjev. In še sem živ. To je ljubezenska izjava," je objavil West, ki je znan tudi kot Ye. West, ki odkrito govori o svoji bitki z bipolarno motnjo, se je leta 2020 tudi preizkusil v kandidaturi za predsednika ZDA, a na koncu podprl republikanskega kandidata, tedanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Številna podjetja, s katerimi je glasbenik sodeloval, se v preteklosti niso odzivala na njegove številne provokativne izjave, kot je na primer, da je bilo suženjstvo stvar izbire. Zapletlo se je, ko se je pojavil na modni reviji v Parizu v majici z napisom Življenja belcev so pomembna, sloganom, ki so ga začeli uporabljati rasisti kot odgovor na gibanje Črna življenja so pomembna. Ogorčenje je tako veliko, da so lutke z njegovo podobo odstranili iz slovitih muzejev Madamme Taussauds.

Tako so v ikonično obleko Marilyn Monroe komaj stlačili Kim Kardashian.
Profimedia

No, nekaj povsem nepotrebnih in škodljivih odločitev je med letom sprejela tudi njegova nekdanja soproga. Ko je resničnostna zvezdnica Kim Kardashian na junijsko prireditev Met Gala prišla v obleki, ki jo je leta 1962 ob rojstnem dnevu ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja nosila Marilyn Monroe, je marsikomu zastal dih. Gre za staro obleko, ki je nedvomno zelo občutljiva. Po prireditvi so se pojavile fotografije obleke, ki kažejo, da so se po tem, ko jo je nosila Kim Kardashian, na njej pojavile raztrganine, odpadlo pa je tudi nekaj kristalčkov, s katerimi je pokrita. Kim je sicer zatrjevala, da je na obleko neizmerno pazila. "Do te obleke in njenega pomena za ameriško zgodovino sem izjemno spoštljiva," je dejala za Vogue, "v njej ne nameravam ne sesti ne jesti, da je ne bi na kakršenkoli način poškodovala." Priznala je tudi, da ji obleka prvič, ko jo je pomerila, ni bila prav, zato je nato shujšala za več kot sedem kilogramov, da bi jo lahko oblekla. Posnetki kažejo, da to ni bilo tako preprosto, saj se njena postava zelo razlikuje od postave Marilyn Monroe.

Kdo se je komu podelal v posteljo?

Nebrzdana pohota je zagrabila Adama Levina, nekoč razglašenega za najbolj seksi moškega na svetu. Pevec zasedbe Maroon 5 Adam Levine se je znašel v neprijetnem položaju, potem ko je spletna vplivnica Sumner Stroh objavila videoposnetek, v katerem je razkrila, da je imela z zvezdnikom večmesečno razmerje, kar je podkrepila s številnimi vročimi sporočili, ob tem pa dodala, da ji je Levine zaupal, da bi svojega otroka poimenoval po njej. Za tem sta se oglasili še dve spletni vplivnici, ki sta prav tako povedali, da jima je Levine pošiljal neprimerna sporočila z izjemno okornim in skopim besednih zakladom, in nekatera tudi objavili, vse skupaj pa se je dogajalo ravno v času, ko je bila še sveža vest, da pevec skupaj s partnerico Behati Prinsloo pričakuje tretjega otroka. Levine je sprva vse obtožbe kakopak zanikal, a se je že kmalu zatem posul s pepelom in priznal, da ni ravnal primerno.

Ves svet je spremljal noro umazano ločitveno vojno zakoncev Depp-Heard, ki se še kar ni končala. Pred dnevi je namreč ameriška filmska igralka Amber Heard sporočila, da je sprejela odločitev o poravnavi v večmilijonski tožbi zaradi obrekovanja, ki jo je sprožil njen nekdanji soprog in znan ameriški igralec Johnny Depp. V objavi na instagramu ni razkrila pogojev poravnave.

Najboljši resničnostni šov leta je bila ločitvena vojna zakoncev Depp-Heard. Izvedeli smo, da se mu je ona podelala v posteljo.
Profimedia

36-letna Amber Heard, ki je igrala glavno vlogo v filmu Aquaman, je sporočila, da je umaknila pritožbo na odškodnino, ki ji jo je prisodila porota, in da se je poravnala, ker preprosto ne more skozi nov sodni proces. Igralca sta se medsebojno tožila v sodnem procesu pikantnih podrobnosti o življenju slavnega para, pri čemer sta oba milo rečeno izpadla nekoliko prismuknjena. Izvedeli smo celo, da se mu je ona iz maščevanja podelala v posteljo. "Po dolgem premisleku sem sprejela zelo težko odločitev, da se poravnam v primeru obrekovanja. To odločitev sem sprejela, ker sem izgubila zaupanje v ameriški pravni sistem, v katerem so moje izjave služile za zabavo in hranjenje družbenih medijev. Končno se lahko osvobodim nečesa, kar sem skušala zapustiti pred več kot šestimi leti - in to pod pogoji, s katerimi se lahko strinjam," je dejala, vendar pribila, da ni popustila v ničemer. Porota je ugotovila, da sta Depp in Heardova odgovorna za obrekovanje, vendar se je po napornem mesec in pol dolgem sodnem procesu enega proti drugemu bolj postavila na stran Deppa. Njemu je prisodila 10,35 milijona dolarjev odškodnine, njej pa le dva milijona. Potem se je Heardova pogajala z Deppom, da mu plača manj. Depp je Heardovo tožil zaradi izjave za Washington Post, kjer je navedla, da je slavna oseba, ki je trpela zaradi nasilja v družini. V tej izjavi se je prepoznal Depp, ki je vložil tožbo za 50 milijonov dolarjev zaradi obrekovanja. Heardova ga je v odgovor tožila za 100 milijonov dolarjev, na koncu pa je porota dala več njemu kot njej.

Shakira na poti v keho ter križev pot Harryja in Meghan

Konec septembra je špansko sodišče začelo proces proti kolumbijski pevki Shakiri zaradi obtožb, da je med letoma 2012 in 2014 utajila za 14,5 milijona evrov davkov od dohodka. Shakira, ki vztraja, da je nedolžna, je julija sporočila, da je njena odvetniška ekipa zavrnila zunajsodno poravnavo. Tožilstvo za 45-letno zvezdnico zahteva osem let in dva meseca zapora ter 23,8 milijona evrov denarne kazni. Tožilci trdijo, da je pevka od leta 2011 živela v Barceloni s svojim nekdanjim partnerjem, branilcem FC Barcelone Gerardom Piquejem, medtem ko je bila do leta 2015 davčna rezidentka Bahamov, kjer ni treba plačevati dohodnine. Shakira trdi, da je ravnala v skladu z zakonodajo. Njena odvetniška ekipa vztraja, da od leta 2004 prebivala na Bahamih, v letih, ki so sledila, pa da je neprestano potovala. Šele leta 2015 naj bi v Španiji prebivala dovolj dolgo, da je izpolnjevala davčne zahteve. Shakira je španskim davčnim organom že vrnila 14,5 milijona evrov in tri milijone evrov obresti, kar pa je ne odvezuje sojenja.

Vse leto smo se veliko ukvarjali tudi z dramo britanskih kraljevskih ubežnikov, princa Harryja in vojvodinje Meghan. Bolj ko sta vpila, da nimata nobene zasebnosti, bolj sta dajala intervjuje in snemala drago honorirane dokumentarce, v katerih sta pred kamere redno postavljala tudi svoja otroka. Vrhunec je saga doživela z razvpito serijo, ki sta jo v zameno za 100 milijonov dolarjev posnela za Netflix. Rojalisti so ogorčeni, njuni oboževalci navdušeni, vsem ostalim pa se zdi, da gre za relativno slabo serijo, polno egotripa, samovšečnosti in pretiravanj.

Profimedia

Harry se med drugim v seriji spominja družinskega srečanja januarja 2020, na katerem so razpravljali o načrtih para, da se preselita v tujino. Kot je dejal, je predlagal, da bi bila nekako "pol notri, pol zunaj" kraljeve družine - da bi še vedno delala za kraljico Elizabeto II., a bi se financirala sama. "Zelo hitro je postalo jasno, da o tem cilju ne gre niti razpravljati," je dejal. "Bilo je zastrašujoče, da je moj brat kričal in se drl name, moj oče pa izrekel stvari, ki preprosto niso bile resnične," je dodal.

Harry se je po odhodu v ZDA nato že lani vrnil na pogreb dedka, princa Filipa, kar je bilo kmalu po tem, ko sta z Meghan v intervjuju z Oprah Winfrey govorila o rasizmu v kraljevi družini. Njegov oče in brat sta si po Harryjevih besedah situacijo narobe razlagala. Večji del zadnjih treh delov serije se sicer osredotoča na znana vprašanja, zlasti težave, s katerimi se je ob prilagajanju na življenje v kraljevi družini spopadala Meghan - od samomorilnih misli do negativnega poročanja medijev. Harry je časniku Daily Mail celo pripisal odgovornost za spontani splav, ki ga je utrpela, potem ko je objavil pismo njenemu očetu. Obenem je kritiko uperil proti uradu njegovega brata Williama, češ da je stal za negativnim poročanjem o paru, ker naj bi drugim članom družine odvzela preveč pozornosti. Prihaja novo leto in zagotovo z njim tudi nova sočna razkritja v zameno za milijone.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta