Še pomnite The Kelly Family? Bila je eden najbolj nenavadnih fenomenov devetdesetih

Denis Živčec Denis Živčec
01.05.2021 04:14
Umrla je 45-letna Barby Kelly, ena najbolj priljubljenih, a tudi najbolj krhkih članic nepozabne glasbene družine The Kelly Family. Dolga leta je z brati in sestrami navduševala Evropo, nato se je zaradi hudih psihičnih težav in krhkega zdravja povsem umaknila iz javnosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leta 1999 so nastopili na Snežnem stadionu v Mariboru.
Sašo Bizjak

Tisti, ki ste doživeli devetdeseta leta minulega stoletja in poslušali eno najbolj nenavadnih in izvirnih glasbenih skupin v Evropi, boste morda ob novici dobili solzne oči. Odšla je ena najbolj priljubljenih, hkrati pa tudi najbolj krhkih članic nepozabne glasbene družine The Kelly Family. Dolga leta je z brati in sestrami polnila stadione, nato pa se je zaradi hudih psihičnih težav in krhkega zdravja povsem umaknila iz javnosti. Umrla je 45-letna Barby Kelly. Poslovila se je že 15. aprila, družina, ki jo pestijo tudi številni spori, pa je novico sporočila teden kasneje. "Po kratki bolezni je umrla naša draga sestra Barby. V tem trenutku ne bomo dajali nobenih nadaljnjih izjav, saj še vedno žalujemo zaradi te velike izgube. Barby bomo močno pogrešali in jo bomo za vedno nosili v srcih in spominih. Hvala za vaše misli in spomine," so zapisali ob sestrini fotografiji, ki je nastala v času njihove in njene največje slave. Bila je najbolj čustvena in občutljiva članica družine, a ljubljenček vseh, saj je nosila ime pokojne mame.

Njeno javno življenje se je na prelomu tisočletja končalo, kasneje je sodelovala le še pri snemanju studijskih albumov. Brat Jimmy je kasneje razkril, da se sestra bori s hudo shizofrenijo, zato ne more živeti sama. Medtem se je na družbenem omrežju oglasil tudi brat Angelo Kelly. "Hvala, ker si bila najbolj ljubeča sestra in ker si skrbela zame, predvsem ko sem bil majhen. Močno te bom pogrešal in te imel vedno v svojih molitvah. Objemi mamo in očeta, upam, da bomo kmalu spet vsi združeni v nebesih," je zapisal sestri v slovo.

​​Trenutek, ko se je Evropa prepustila srcu

Družina Kelly je bila eden najbolj nenavadnih fenomenov devetdesetih. Trenutek, ko je Evropa dala prednost čustvom pred videzom. Roko na srce, po današnjih instastandardih jim ne bi smelo uspeti. Nosili so klateško ponošena, zdelana in neusklajena oblačila, nihče od njih ni bil manekensko lep in fotogeničen, a s svojo zgodbo so se Kellyjevi dotaknili src milijonov. S kupom dolgih las na glavi. Najbrž zato, ker jih je bilo toliko, da je med njimi vsak našel pevca, v katerem se je videl. Ena od članic je bila baročno zaobljena, ena je bila že takrat globoko v srednjih letih, tretjo so mučile duševne motnje, najmlajšega člana so pestile akne. Vokalno družina zagotovo ni bila presežek, je pa pela ravno dovolj dobro, da so skladbe, ki jih je navdihnilo njihovo včasih tudi zelo težko življenje, pri poslušalcih pobožale pravo mesto. Milijonski glasbeni posel, zapakiran v zgodbo velike družine, v kateri je mama mnogo prekmalu umrla.

Danes je država, ki jim bolj ali manj edina ostaja zvesta, Nemčija, nekdanji člani tam še zmeraj nastopajo, prodajajo albume in občasno gostujejo v kakšnem resničnostnem šovu. A svojčas je njihovemu družinskemu šarmu podlegla tudi Slovenija, k čemur je močno prispeval Stojan Auer, ki je to glasbeno senzacijo gostil v svojih pompoznih zabavnih oddajah. Sčasoma so se tudi člani sami zaljubili v Slovenijo.

Spektakularni pojoči bratje in sestre so iz uličnih glasbenikov postali zvezdniki, ki so razprodali številne stadione, največjega je napolnilo kar 250 tisoč vzhičenih oboževalcev, prodali so več kot 20 milijonov albumov. Nešteto najstnic je zaradi njih izgubljalo zavest, v spominu ostajajo tudi šotori, v katerih so oboževalci pred njihovimi koncerti taborili, da bi le prišli v prvo vrsto, čim bližje lasatim angelom v oblačilih iz druge roke.

Skupino je večinoma sestavljalo devet bratov in sester, v zgodnejših letih sta se jim na odru pridružila tudi njihova starša. Igrali so rock, pop in folk glasbo. Ob Nemčiji in Sloveniji so bili priljubljeni tudi v Skandinaviji, Španiji, na Portugalskem, Poljskem in v Avstriji. V Ameriki glasbeno nikoli niso zares obstajali. Peli so v angleščini, španščini, nemščini in baskovskem jeziku. V svojem dvonadstropnem avtobusu so potovali po Evropi, živeli so tudi na ladji, zasidrani večinoma v Nemčiji, ter na nemškem gradu. Imeli so svojevrsten stil - niso nosili modnih oblačil, temveč so kombinirali zelo različne kose, veliko oblačil je bilo narejenih doma ali rabljenih, kar je bilo pravzaprav vizionarsko, saj danes mnogi estradniki promovirajo trajnostni, ekološki odnos do mode. Posneli so nešteto hitov, dosegli skoraj 50 zlatih in platinastih naklad.

Saga o Kellyjevih se je začela z očetom. Ta je leta 2002 umrl. Njegovi stari starši so se iz irskega Corka zaradi krize preselili v ZDA. Daniel Kelly starejši se je s prvo ženo Joanne ​poročil leta 1957 v ZDA, nato sta se leta 1965 z otroki Danielom, Caroline, Kathleen in Paulom preselila v Španijo. Kasneje sta se ločila, leta 1970 se je Daniel starejši poročil z Barbaro Ann Suokko. Imela sta osem otrok, najstarejši John se je rodil 1967., najmlajši Angelo pa leta 1981. Otroke sta šolala doma in jih učila predvsem glasbe in plesa, zaradi načina življenja pa so usvojili tudi več tujih jezikov.

Leta 1974 so starejši otroci - Caroline, Daniel, Kathy in Paul - oblikovali skupino Kelly Kids ter z njo nastopali na zabavah in lokalnih dogodkih. Postali so tako znani, da so se pojavili tudi na španski televiziji. Nato so se skupini pridružili mlajši bratje in sestre. V Španiji so bili vedno bolj priljubljeni, a leta 1976 se je zanje vse spremenilo. Takrat je namreč družinski izlet v Italijo nepričakovano pomenil začetek njihove prve evropske turneje.

Medtem ko jim je oče razkazoval Rim, so vlomili v njihov kombi in jim odnesli vse, razen glasbil in potnih listov. Ker niso imeli dovolj denarja, da bi se vrnili domov, so začeli igrati na ulici. Mimoidoči so se ustavljali od navdušenja, njihove košarice so bile polne denarja. Iz Italije so odšli v Avstrijo, na Irsko, v Nemčijo in na Nizozemsko. Leto kasneje so jih v Nemčiji odkrili kot poulične umetnike in takoj so podpisali prvo pogodbo z založbo.

​Mamine poslovilne besede: "Pojte naprej!"

Žalost je udarila kmalu. Leta 1981 so izvedeli, da je njihova mama Barbara zbolela za rakom na dojki. Vrnili so se v Španijo. Leto kasneje je Barbara umrla, in to zelo kmalu po Angelovem rojstvu. Njene zadnje besede družini so bile: "Pojte naprej." In so. Njihov album Wow iz leta 1993 je bil ključen za njihovo mednarodno prepoznavnost, v zgodovino pa jih je leta 1994 zapisal kultni album Over the Hump. Superzvezde so bile rojene. Še danes je to sedmi najbolje prodajani album vseh časov v Nemčiji. Prav na njem je tudi zimzelena skladba An Angel, ki sta jo odpela srca lomeča brata Paddy in Angelo. Album Almost Heaven je prinesel hite I Can't Help Myself, Every Baby, Nanana, You Belong to Me ter Fell in Love with an Alien.

V Sloveniji so kot skupina nastopili trikrat. Leta 1997 jih je Auer gostil v oddaji Poglej in zadeni, nato se se vrnili čez dva meseca na nabito poln bežigrajski stadion in peli za 35 tisoč ljudi. Zaradi njih je v Ljubljani zavladal pravi prometni infarkt. Vrnili so se čez eno leto in peli za okoli 20 tisoč oboževalcev. Leto kasneje so koncertirali še na mariborskem Snežnem stadionu.

Na prelomu tisočletja so se v družini začeli pojavljati spori in bilo je jasno, da prav veliko skupnih poti pred njimi ni več. Po očetovi smrti so medijem razkrili, kako strog in zahteven je bil do njih, nekateri člani so mu zamerili, da jih je prikrajšal za izobrazbo in iz njih naredil glasbene nomade. Pojavila se je beseda tiran, a so se nekateri v družini očetu postavili v bran. Z leti so z naslovnic in velikih odrov izginili, mnogi so se tudi ostrigli. Paddy in Angelo sta kasneje Slovenijo obiskala sama.

Paddyja je vmes poklicala duhovnost. Nekega dne je preklapljal kanale na televiziji in iz radovednosti obstal pri dokumentarcu o Marijinem romarskem kraju Lurdu v Franciji. Mesto je pozneje obiskal in tam opazil mlade ljudi, ki so mu bili podobni, a so se od njega razlikovali v tem, da so bili goreče verni. Pridružil se je programu za mlade in nekega večera "začutil trenutek, ki ga je ustvarila molitev v tišini", je pripovedoval ob obisku Slovenije leta 2009. V iskanju samega sebe se je udeleževal romanj v Medžugorje, prvič leta 2000. Pozneje je skupaj z brati iz skupnosti sv. Janeza šel na svetovni dan mladih v Rim in tam poslušal pridigo papeža Janeza Pavla II., hodil k maši štirikrat ali petkrat na teden, vsak mesec je šel k spovedi in se dvakrat na teden postil ob vodi in kruhu. Ko bi moral zagnati solistično kariero, se je odločil za posvečeno življenje. Kot menih je obiskal tudi Brezje in tam za Marijo Pomagaj zaigral pesem. Na odre se je vrnil marca 2011, dve leti kasneje je koncertiral tudi v ljubljanskih Španskih borcih. Pel je uspešnice drugih izvajalcev, a na koncu vendarle zapel svojo An Angel. Šest let meništva je bilo dovolj. Triinštiridesetletni Paddy danes z ženo živi relativno običajno življenje v Nemčiji. Njegov brat Angelo ima pet otrok, sestra Maite je marca letos izdala album z naslovom Hello, sestra Patricia pa lani album One More Year.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta