Morbidnost

Svetlana Slapšak Svetlana Slapšak
12.09.2020 03:00

V pričakovanem nizu žalitev in napadov na Spomenko Hribar po intervjuju, ki ga je z njo opravila Ksenija Horvat, izstopajo na simbolni ravni povezane žalitve predsednika vlade in nepomembnega tviteraša iz tujine, najvišje in najnižje torej. Janša jo je označil za "razpadajoči spomenik", Blaž Mrevlje pa je čivknil, da udeleženci po takih intervjujih "hitro umrejo". Mrevlje je sicer zdravnik. Janez Janša se je že dovolj izkazal v prostaštvu in sovraštvu, v preventivnem maščevanju in maščevanju brez konca. Blaž Mrevlje je med najnižjimi, mali mrhovinar, ki se izživlja. Po britanskih merilih, kajti tam je trenutno zaposlen, bi moral izgubiti zdravniško licenco. Morda kdo tam vendarle bere slovenske tvite?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Spomenka Hribar je bila med intervjujem taka kot vedno: jasna, skromna in plemenita. Nobenega pretiravanja, nobenega poudarjanja lastnih zaslug – čeprav bi morala nastopati med osamosvojitelji, in to na prvem mestu –, kritična do sebe in drugih, iskrena, odmerjena. Tako bi vsi morali predstavljati nedavno preteklost, spoštovati še vedno odprta vprašanja, se začeti zavedati velikih prevar. Spomenka Hribar je dovolj zgodaj zastavila osnovno vprašanje sprave. Cerkev in desnica sta zlorabili humanost zamisli in pod krinko sprave ponudili lažnivo revizijo zgodovine, ki lahko vodi v nova medsebojna iztrebljanja. Spomenka Hribar se je temu dovolj zgodaj uprla. Ničesar si ni vzela zase razen svobodo, da je bila večkrat prva, ki je javnosti razkrila pomembne moralne dileme. Ostaja zgodovinska osebnost, ki je bila vedno pripravljena zastavljati vprašanja tudi sami sebi, priznati napake in zase postavljati merila, ki so jih dosegali le redki. Lep, miren, pomemben intervju, prava dragocenost ob poplavi samohvalnih psihopatov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.