Naključni budist

Mohor Hudej, publicist
02.03.2019 03:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Pred mesecem dni sem bil na Tajskem. V vlogi vodnika. Ni ga programa, ki bi ne vseboval obiska budističnih templjev; če pa si še vodnik, je treba kaj reči tudi o budizmu in nisem si mislil, da se mi bodo tisti dan misli tako zaokrožile.
In reči je treba kaj tudi o prehrani. Buda, razsvetljeni, je namreč prišel v nekem trenutku do spoznanja, da absolutni post človeka ne pripelje do nirvane. Po budistični doktrini stanja, ko se človek osvobodi kroga ponovnih rojstev, samsare. K temu naj bi stremel vsak odgovorni posameznik. Na grobo pojasnjeno seveda, za kaj več pojasnila ni prostora. Pa saj vam je verjetno znano, da ne dolgovezim. Džainisti so, kar se prehrane tiče, še bolj ekstremni, kot so hinduisti in iz hinduizma razvitega filozofskega sistema, s pomočjo budistične doktrine samega zgodovinskega Gavtame Bude ali Sidharte Bude, kakor vam je drago, tudi naslednje generacije budistov. Pri njih je poslednja stopnja absolutni post. Dobesedno. Podobno kot v primeru azijskih verstev tabuje pri prehrani in neke vrste "svete" jedilnike najdemo tudi v preostalih svetih knjigah. Ob besedi "košer" me kot vodnika, ki vodi tudi židovske skupine, spreleti srh, če samo pomislim na vse komplikacije v zvezi s tem, kje jim najti restavracijo. Skupna stvar pri različnih religijah ni jedilnik, pač pa specifična tradicija prehrambnih tabujev. Dodajmo še nedotakljive pujske v islamu in svete krave v hinduizmu.
A načeloma z bogovi ni težav, ne glede na njihove domnevne razodete besede, vključno s kulinaričnimi nasveti, dokler se z njimi ne začnejo ukvarjati ljudje, in posledično obratno, povraten božji srd z njihovimi interpretacijami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta