Novinarstva ne damo

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
02.03.2019 01:33

Novinarje ubijajo, mar ne? Tako smo na zadnjem medijskem festivalu Naprej/Forward Društva novinarjev Slovenija naslovili debato o porastu števila brutalnih napadov na novinarje, ki jim strežejo po življenju, zdaj že sredi Evrope, torej sredi nekdaj opevane demokratične oaze z višjo stopnjo medijske svobode in zaščite novinarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Nagovorili smo več dimenzij groženj in pritiskov na novinarje, javno stigmatizacijo, razraščeno be(se)dno nasilje ter vse tanjšo mejo med besedami in dejanji, lahkotnost žaljenja in agende načrtnih diskreditacij novinarjev, zlasti pa težo (ne)odgovornosti in po večini nekaznovanih dejanj.
V resnici si ne morem prav predstavljati, da bi, kot so na Slovaškem pred letom dni po kriminalnem scenariju hladno in zahrbtno likvidirali Jana Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo, sredi Slovenije ubili novinarskega kolega zaradi preiskovalnega dela. Pa ne zato, ker bi iluzorno verjela, da živimo v izoliranem, varnem polju nedotaknjenih svoboščin, ampak ker si tako pošastna dejanja vseeno stežka zamislim in ker morda še skušam gojiti upanje, da pri nas tako grozljivi zločini le niso mogoči. Mar je naše dvorišče res tako varovano, in če, kdo drži varovalke v rokah? Kar nekaj ustrahovanj in pritiskov so doživeli kolegi, na primer televizijske ekipe, ki so jih skušali onemogočiti v zadnjem obdobju, kolegi, uredniki in novinarji iz več medijev se vse bolj soočajo z grožnjami in žalitvami.
Pred 18 leti so pred domačo hišo v Mežici brutalno pretepli tedanjega Večerovega novinarja Mira Petka - nadalje, ko je prestopil v politiko, je več novinarjev z njim v več pogledih v nepremostljivem razkoraku (in obratno). A to na tem mestu ne spreminja srhljivosti udarcev direktno v novinarjevo glavo v temi zimskega večera, ki so še danes nekaznovani. Groza in strah, ki smo ju tedanji kolegi občutili, sta morda bolj kot takrat dojemljiva zdaj, ko trenutek prehaja v stalnico - ko spremljamo fizične in verbalne napade na novinarje, umore, ki jim le redko nadenejo imena in priimke storilcev. Še redkeje, če sploh, so razgrnjeni naročniki v ozadju, kjer se vijejo umazane kapitalsko-politične mreže običajno interesov (pre)moči. In vanje se ne dreza. Ko pa se, sploh če zagnano, nepretrgoma in z močjo argumentov, sledijo svarila - grobi opomini novinarjem, da bi jih "spametovali", odvrnili od temeljev njihovega delovanja. Ne izbirajo sredstev, drugi si zanje nadenejo zaščitne rokavice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta