(O KNJIGI) Bill Bryson: Človeško telo

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
13.11.2021 01:25

Bill Bryson (rojen leta 1951) je priljubljen pisec popotniških in poljudnoznanstvenih knjig. Napisal je vrsto uspešnic, tudi Kratko zgodovino skoraj vsega, eno najbolje prodajanih neleposlovnih del sodobnosti, ki jo imamo tudi v slovenščini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Založba: Mladinska knjiga.

Zbirka: Esenca.

Prevod: Samo Kuščer.

Leto izida: 2021.

Vezava: mehka.

Število strani: 471.

Cena: 34,99 evra.

”V tej sekundi, odkar ste začeli brati ta stavek, je v vašem telesu nastalo milijon rdečih krvnih celic, zdaj pa že krožijo po vaših žilah in vas ohranjajo pri življenju. Vsaka rdeča krvnička bo zakrožila približno 150.000-krat ter spet in spet celicam dovajala kisik, potem pa se bo iztrošena prepustila drugim celicam, da jo tiho pokončajo v splošno korist telesa,” v svoji knjigi Človeško telo s podnaslovom Vodnik za stanovalce zapiše Bill Bryson. Velja za avtorja, ki ga odlikuje predvsem napet in humoren način pripovedovanja in ki z željo po približanju znanosti širši javnosti naredi še tako neverjetne količine znanosti prebavljive in zanimive.

Da mora o človeškem telesu izvedeti več, je sklenil, ko je po naključju ugotovil, da se je rodil s samo eno ledvico namesto dvema in da to niti ni redko. Sledil je svoji radovednosti in tako je nastala knjiga Človeško telo, ki nas popelje na čudovito pot po vseh delih našega fizičnega ustroja in ob tem poda marsikatero presenetljivo dejstvo o našem telesu.

Prične s ceno surovin, ki so potrebne za gradnjo človeka (namig: nismo tako poceni). Sprehodi se skozi kožo in lase in nadaljuje z mikrobi. Poda še ogromno drugih zanimivih podatkov o možganih, glavi, grlu in goltanju, hormonih in notranjih organih, imunskem sistemu, hrani in prebavi, spancu ter boleznih in zdravilih, tako da je v knjigi zaobjeto celotno telo. Izvedeli boste številna zanimiva dejstva, denimo, da srce v eni uri prečrpa okoli 260 litrov krvi, kar je okoli 6240 litrov na dan, da vsako leto naredimo približno 7,3 milijona vdihov, da je v žlički človeške krvi okoli 25 milijard rdečih krvnih celic, da v življenju použijemo okoli 60 ton hrane in še veliko več.

Vsaka stran Brysonove knjige je hvalnica človeškemu telesu. Ob prebiranju osupljivih podatkov, kaj vse zmore naše telo in kako je sestavljeno, boste zagotovo še bolj cenili svoje izjemno telo in se zavedali njegove veličastnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta