(O KNJIGI) Kultni roman mojstra srhljivk Stephena Kinga ne bi mogel priti med slovenske bralce ob bolj pravem času

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
05.02.2022 06:20

Obstati je še eno tistih del, za katere je bralec skoraj prepričan, da so nastala v zadnjih dveh letih, v sedanjem času, za sedanji, epidemični čas. Pa je bil roman prvič izdan že leta 1978. A zgodba je srhljivo aktualna: zaradi pobega iz laboratorija se po svetu razširi uničujoča bolezen, imenovana Kapitan Trips, ki povzroča 99,4-odstotno smrtnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Stephen King

Profimedia

Obstati (z izvirnim naslovom The Stand) je že tretje delo izpod pisatelj-skega peresa velikega mojstra tega žanra Stephena Kinga, ki je v zadnjih letih izšlo v prevodu Marka Košana pri založbi Beletrina (pred njim še Tisto in Pomlad, poletje, jesen in smrt). Gre za pravo epopejo, ki je za številne poznavalce tudi najbolj kulten Kingov roman, njegova slovenska izdaja pa se v dveh knjigah pne na slabih 1500 straneh. Monumentalno Kingovo delo, ki je bilo do zdaj velika slepa pega njegovega prevodnega opusa, je prava filmska izkušnja in nepozabna saga, pravijo pri založbi.

Peščica preživelih je prestrašena, osupla in nujno potrebuje vodjo. Vznikneta dva, starka Mati Abagail, ki jih prepriča, da ustvarijo miroljubno skupnost, in Randall Flagg, znan tudi kot črni mož, ki spodbuja kaos in nasilje. Prevajalec Marko Košan pravi, da je Obstati na videz mračen postapokaliptični roman, a je veliko več. “To je zgodba o upanju, iskanju, človeku in njegovih vrednotah v svetu, ki so ga pokopale prav iluzije o vsemogočnosti teh vrednot. Obstati je pervertirana alegorija temne plati krščanstva, neke vrste alternativna ‘biblija’, ki reflektira naš čas, naše življenje, svet tukaj in zdaj, zlasti še v preizkušnjah, kakršna je spopadanje z aktualno pandemijo. Je pripoved o človeških napakah, ki nas nikoli ne izučijo, pripoved o pripadnosti in povezanosti, o izdaji, grehu in vrlinah, o ljubezni in sovraštvu, o človekovi dobroti, a tudi o zlu, ki pritajeno ždi v vsakem izmed nas.”

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta